18 Kasım 2013 Pazartesi

EKŞİLİ KÖFTE

MALZEMELER
Köfteler İçin:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • Karabiber
  • Tuz
  • Islatmak ve yoğurmak için yeterince su
Çorba Suyu İçin:
  • 2-3 kaşık tereyağ 
  • 2 adet soğan 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım limon suyu
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
Et Suyu İçin:
  • 2-3 parça kemikli et ( incik ve boyun olabilir) 
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
 
YAPILIŞI
  1. Önce et suyunu yapın. Malzemeleri bir tencerede iyice pişirin. Suyunu çorba için süzün. Etlerini çorbada kullanmak için küçük parçalara ayırın, bir kenarda bekletin.
  2. Köfteler için bulguru, salçalar, kimyon, karabiber, az tuz  ve biraz su ile ıslatıp yoğurun. Üzerini kapatıp 20-30 dk. bekletin.
  3. Yumuşayan bulguru biraz su yardımı ile iyice yoğurun. Bulgur kıvam alırken içine yumurta ekleyip yoğurun. Sonra un ekleyip su yardımı ile macun kıvamına getirin. Elinizi su ile ıslatın, küçük parçacıklar alıp nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri buzdolabında bekletin.
  4. Çorbayı oluşturmak için tereyağında küçük doğranmış soğanları iyice pembeleştirin. İçine salçaları kırmızı biberi ekleyin. Üzerine et suyunu, su ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın.
  5. Çorba kaynayınca içine köfteleri ve nohutları atın. Köfteler pişince limon suyunu ve nar ekşisini ekleyin.
  6. Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. İçine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyip biraz ocakta tutun. Çorbanın üzerine dökün. Bekletmeden servis yapın. 
*Bu çorbaya ekşi ve acı çok yakışır. Ekşisini fazlalaştırabilir ve acı pul biber ekleyebilirsiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder