4 Kasım 2013 Pazartesi

LAZ BÖREĞİ

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı süt
  • Yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Kreması için:
  • 1 litre süt
  • 6 kaşık un (tepeleme değil ama dolu olacak) 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Şerbetin soğuk olması gerektiği için, önce şerbeti hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve su alınır, kaynatılır (kıvamı normal şerbet kıvamından koyu olmalı) Kıvama gelince limon suyu eklenir, 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Kreması için un, şeker ve süt karıştırılır, pişirilir. 1-2 dakika kaynayınca ocaktan alınır. Biraz ılınınca 1 yumurta kırılır, iyice karıştırılır. Diğer yumurtalar da aynı şekilde teker teker kırılıp iyice karıştırılır. Karabiber ilave edilir, soğuması için bir kenara alınır... 
Hamur için, yoğurt, sıvı yağ, süt, yumurta ve su bir kapta karıştırılır. Un ilave edilerek baklava hamuru kıvamında çok katı olmayan bir hamur elde edilir (hiç un miktarı diye sormayın, diğer malzemelerin miktarlarını zorla bardak veya fincan diye yazabildik yani bu tarif tamamen göz kararı :))  Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır (çok büyük olmasın ) Nişasta yardımıyla açılır. İnce açılması lazımmış haberiniz olsun :) Açılan yufka dört parmak yani 7-8 cm kalınlığında şeritler halinde kesilir. Uç kısmına bir dolu kaşık krema koyulur. Muska şeklinde sarılır. Tepsiye dizilir. Tereyağı ve sıvı yağ bir tavada eritilir, tepsideki tatlıların üzerine kaşıkla gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 180-190 derecede pişirilir. Tatlımız sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Afiyetle yenir :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder