21 Ekim 2013 Pazartesi

KAYSERİ MANTISI


Kayseri Mantısı

Malzemeler:
Hamuru:
*3 su bardağı un
*1 yumurta
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 kahve fincanı su 
Hamur içi: 
*200 gr kıyma tuz, karabiber
*1 adet kuru soğan
Üzerinin sosu: 
*2 çorba kaşığı tereyağ
*1 çorba kaşığı salça
*8 su bardağı su (haşlamak için)
*5 diş sarımsak, yarım kilo yoğurt *kırmızıbiber, tuz, nane, kekik 
Tarifi:
Büyükce bir kaba unu boşaltın, ortasını havuz gibi açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ilave edin, hamuru yoğurun. (hamuru bıçakla kestiğinizde içinde kabarcıklar olmaması gerekir) Hamurdan 3 yuvarlak parça yapıp, üzerine bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Hamur dinlenirken, soğanı rendeleyin. Buna kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırarak, mantı içini hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan 1- 2 mm kalınlığında yufkalar açarak, bıçakla (veya buna göre kesme formu ile) 2 cm civarında kareler kesin.
Kıymalı içi, azar azar ortalarına koyup, dört köşesi üstte birleşecek şekilde katlayın. Katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın.
Suyu tencereye alıp kaynatın, kaynayan suyun içine mantıları salın. Ara ara yapışmaması için karıştırın. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar, bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edin.
Ayrı bir tavaya tereyağını aktarın ve yağda salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yakıp, tenceredeki sulu mantının içine aktarın. Tencerenin altını kapatın, güzelce karıştırın. Mantıyı sıcak olarak tabaklara koyun, üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin ve servis yapın.
Not: Eğer mantıları buzlukta saklamak isterseniz, 10 dakika kadar orta hararette fırınlayın. Soğuyunca poşetleyip, buzluğa koyabilirsiniz, uzun süre dayanır!
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder