6 Kasım 2013 Çarşamba

AŞUREEEE

aslında çocukken aşureyi hiç bir şekilde yemezdim ama şimdi nasıl oldu bilmiyorum yemeden duramıyorum sanırım canım çok çekti :))kendim yapmadım denemeye cesaretim yok açıkçası ama yapan arkadaşlarım saolsunlar doyuruyolar :))ellerine saglık
tarif isteyenlere güzel bir tarif 
Aşureye katacağınız ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koymalı en az 15-20 kadar bekleterek suyunu süzmelisiniz.
İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı.
Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmanız ve buğdayla birlikte çubuk tarçını kaynatmanız derinden ve hoş bir lezzet almanızı sağlar.
Aşure suyu genellikle değişir bu nedenle her zaman ısıtıcıda sıcak suyu hazır bulundurmanız gerekiyor.
Son olarak aşureye koyduğunuz bakliyatların  sertleşmemesi için şekeri en son eklemeli ve dibinin tutmaması için karıştırarak pişirmeye devam etmelisiniz.
Sevgiler…
Malzemeler:
  • 500 gr aşurelik buğday
  • 250 gr nohut
  • 250 gr kuru fasulye
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 100 gr kuru beyaz üzüm
  • 50 gr kuş üzümü
  • 150 gr kuru incir
  • 150 gr kuru kayısı
  • 50 gr ceviz
  • 50 gr fındık
  • 50 gr dut kurusu
  • 50 gr çam fıstığı
  • 850-900 gr toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 5- 5,5 litre su (4 litre ile başladım gerektikçe ekledim.)
  • isteğe göre 1 kahve fincanı gül suyu
Üzeri için:
  • Nar taneleri
  • kuş üzümü
  • Fındık
  • kuru kayısı ve incir parçaları
  • Hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
  1. Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.
  2. Buğdaya 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın. (Kaynarken eksildikçe su ekleyin)
  3. Fasulye ve nohudu süzüp ayrı tencerelerde haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim). Pirinç için bir cezve kullanın.
  4. Malzemeler haşlanırken kuş üzümünü suya koyarak 15-20 dakika kadar bekletin. Kuru kayısıları ve incirleri nohut büyüklüğünde doğrayın.
  5. Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin.  Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
  6. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
  7. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika karıştırarak pişirin. En son incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
  8. Aşure sıcakken kaselere boşaltın. Soğuduğunda istediğiniz malzemelerle süsleyerek servis yapın.


ÇOK GÜZELLER YAA  OFF

MİSSS GİBİ AŞURE

MALZEMELER:
2 su bardağı döğme (bazı yörelerde yarma veya aşurelik buğday da denir)
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
2 çay bardağı kuru üzüm
2 çay bardağı kuru incir
2 çay bardağı kuru kayısı
2 su bardağı şeker
5 adet karanfil
1,5 çay kaşığı tarçın
bir fiske tuz(bir çay kaşığının ucu kadar)
su (YAPILIŞINDA NE KADAR KULLANILACAĞINI YAZDIM)
ÜZERİ İÇİN:Ceviz (Servis ederken ceviz serpin.içine ceviz atıldığında karartıyor)
YAPILIŞI:Nohut,kuru fasulye ve döğmeyi 1 gece önceden suda bekletin.1 gece bekledikten sonra ertesi gün nohutu 5 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlayın.yumuşadığı gibi ocağı kapatın.fazla yumuşamasın.suyunu süzün.kuru fasulyeyi başka bir yerde 5 su bardağı suyla yumuşayana kadar haşlayın.yumuşadığı an ocağı kapatın.fazla yumuşamasın.suyunu süzün.döğmeyi ayrı bir tencerede 9 su bardağı suyla haşlayın.yumuşasın ama dağılmasın.suyunu kesinlikle süzmeyin.döğme haşlandıkça suyu kıvamlı olur.döğmenin suyu aşurenizi kıvamlı yapıyor.
KÜÇÜK BİR NOT:eğer haşlama sırasında döğmenin suyu azaldığı halde haşlanmadılarsa sıcak su ekleyebilirsiniz.
5 kiloluk tencereye haşlanmış döğmeyi suyuyla beraber koyun.Haşlanmış nohutu ,haşlanmış kuru fasulyeyi koyun.döğmenin suyu yeterli olmadığı için üzerlerine 6 su bardağı(kaynar) sıcak su koyun.birlikte 5 dk.ara ara karıştırarak pişirin.
bu sürenin sonunda kuru üzüm,küp küp küçük kesilmiş kayısı,küp kesilmiş incir ve karanfili ekleyin. ara ara karıştırın ve pişirin.bu eklediğimiz meyveler yenebilir şekilde yumuşasın. (özellikle incir ve kayısı)yumuşamaları 5-10 dk arasında oluyor. toz şeker ve tuzu ekleyip karıştırın.5-10 dk.daha dibi tutmasın ve şeker erisin diye ara ara karıştırın.aşureniz zamanla koyulaşacağı için 2-2,5 SU BARDAĞI KAYNAR SU DAHA EKLEYİN.KAYNASIN.5-10 dk.süre sonunda ocağı kapatmaya yakın tarçın atın.kaselere paylaştırın.ılıyınca buzdolabına koyun.servis ederken dövülmüş ceviz serpin.AFİYET OLSUN…
ÖNEMLİ NOT: SUYU KIVAMLI OLACAĞI İÇİN SICAK SU EKLEMELERDEN TEDİRGİN OLMAYIN.ÇOK KOYULAŞIRSA SICAK SU EKLEYİP TEKRAR KAYNATABİLİRSİNİZ.
NOT:DÖĞME 1 SAATTE HAŞLANDI.NOHUT VE KURU FASULYE 1,5 SAATTE HAŞLANDI.(HAŞLAMA SÜRESİNİ İSTEYENLER İÇİN)
NOT:İSTEĞE BAĞLI OLARAK İÇİNE FISTIK,FINDIK KOYABİLİRSİNİZ.BEN SERT OLDUKLARI İÇİN KOYMUYORUM.ÜZERİNE CEVİZ HARİCİNDE NAR TANELERİDE KONULABİLİR.

ELMALI KURABİYE :))

 1 paket margarin
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı yoğurt
 8 yemek kaşığı toz şeker
 1 tatlı kaşığı karbonat
 Aldığı kadar un
 3-4 damla limon suyu
 4 adet rendelenmiş elma
 3 yemek kaşığı toz şeker
 1 tatlı kaşığı tarçın
 İri dövülmüş fındık içi
Elmalı Kurabiye Tarifi:
Karbonat limon suyuyla kabartın. Hamur yapın. İçi için rendelenmiş elmayı Elmalı Kurabiye toz şekerle pişirin. Soğutup tarçın ve dövülmüş fındıkla karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın. Ortasına elmalı harçtan koyup kenarlarını üstte birleştirin. Birleşme yerleri üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Kurabiyeleri bıçakla 3′e bölün. Önceden ısınmış 180 derece fırında pişirin. Soğuyunca’üzerine pudra şekeri serpin. Servis yapın

ELMALI KURABİYE

Malzemeler
Bir çay bardağı yoğut
125 gram katı yağ
Üç su bardağı un,
Bir çay kaşığı karbonat,
Bir su bardağı pudra şekeri
Bir çay bardağı ayçiçek yağ,
İçine Koyulacak Malzemeler:
Yarım adet limon suyu,
Dört tane orta boy elma
Bir çay bardağı şeker
İki çay kaşığı tarçın
Elmalı Kurabiye TarifiElmalı Kurabiye Tarifi:
Katı yağı, unu ayçiçek yağı yoğurdu ve karbonatı iyice yoğurun. Hamuru aynı boyutta üç parçaya ayırın. Ayırdığınız her bir parçayı 3 mm. kalınlığında açın. Açtığınız hamuru on iki eşit parçaya bölün iç malzemesi için elmaları soyarak iyice rendeleyin elmaları şeker ile suyunu çekene dek pişirin elmalı içe yarım adet limon ve tarçını ilave ediniz. Elmalı içi daha önceden üçgen kestiğiniz hamurun geniş yanına koyarak sigara böreği şeklinde sarın. Elmalı çöreği daha önceden yağlanmış ve unlanmış tepsiye güzelce dizin. Yüz seksen °C fırında pembe bir renk alıncaya dek pişirin soğumasının akabinde üstüne pudra şekeri saçın. Hepsi bu kadar. Kolay gelsin.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

Malzemeler:
  • 500 gr pırasa
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1-5 2 su bardağı su (pırasalar ile aynı seviyede)
  • tuz
Yapılışı:
  1. Pırasaları ve havuçları ayıklayarak verev doğrayın (pırasaların ilk katlarını mutlaka soyun).
  2. Tencereye zeytinyağını alıp kızdırın ve havuçları 1 dakika kadar kavurun. Pırasaları havuçlara ekleyerek 1 dakika daha kavurun.
  3. Tuz, şeker, pirinç ve su ekleyip hazırladığınız yağlı kâğıdı üzerine kapatın.
  4. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. İster ılık ister soğuk olarak servis yapın
  5. 1- Alacağınız pırasaları seçerken kabuklarının kalın olmamasına dikkat edin. Çok iri ve kalın pırasalar genellikle kart oluyor.
    2- Havuç yemeğinizi tatlandıracak olsa bile mutlaka 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyin.
    3- Hazırladığınız pırasa yemeğini mutlaka dinlendirin. Lezzetinin oturması için en azından sabahtan hazırlayın.
    4- Pişirirken pırasaların üzerine kapatacağınız yağlı kağıt yemeğinizin buharının içinde kalmasını ve yemeğiniz kaynarken pırasaların dağılmasını önler. Bu sayede tadı ve sunumu daha güzel olur. (yağlı kağıt boyutunu  tencere kapağı boyutuna göre ayarlayabilirsiniz.)

ZEYTİN YAĞLI KEREVİZ

1 kilo kereviz
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı su
3 adet havuç
2 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Damak tadınıza göre tuz
1 yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
Hazırlanışı:
Hazırlanışı,Kerevizlerin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın.Derin bir kabı suyla doldurup içine limon suyunu ekleyin.Kerevizleri limonlu suda 15 dakika bekletin.Havuçların kabuğunu soyup halka şeklinde doğrayın.Orta boy tencereye zeytinyağını alıp kızdırın.Üzerine havuçları ekleyip 5 dakika kavurun.Kerevizleri ilave edip 5 dakika daha kavurun.Portakal suyu, su, kesme şeker ve tuzu tencereye ekleyin.Hafifçe karıştırın.Orta dereceli ateşte yaklaşık yarım saat pişirin.Servis yapmadan önce üzerine dereotu serpin.Afiyet olsun.

ENGİNAR DOLMASI

Malzemeler:
10 adet ayıklanmış enginar
1 cay bardağı bezelye
1 cay bardağı kup doğranmış haşlanmış havuç
1 orta boy patates kup doğranmış
1 küçük soğan ince kıyılmış
1 cay bardağı zeytinyağı
2 limonun suyu
Tuz
Üzeri için:
Dereotu
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Enginarlarımızı tencereye dizdikten sonra ayrı bir tavada yağın yarısı ile bezelye, havuç, soğan ve patatesi iyice sote ediyoruz. Arkasından içerisine tuz ve limon suyu ilave ediyoruz. Karışımımızı enginar çanaklarına paylaştırıyoruz. Su, kalan yağ ve limonu iyice karıştırıp enginarların üzerine ilave ediyoruz. Kısık ateşte 20 – 25 dakika kapağı kapalı olacak şekilde pişirmeye devam ediyoruz. Piştikten sonra üzerine dereotumuzu da ilave ederek servis ediyoruz.

SÜTLAÇ

Malzemeler:
4 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 cay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı pirinç unu
Üzerine tarçın
Hazırlanışı:
İlk olarak pirincimizi tencereye alıyoruz ve 2 bardak su ile suyunu çekene kadar haşlamaya başlıyoruz. Tenceredeki su tamamen çekilene kadar bekliyoruz daha sonrasında biraz kalan suya sütümüzü ekleyip karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz. Süt kaynarken pirinç unu ve buğday nişastasını soğuk suyla bir kasede eriyinceye kadar eziyoruz. Bu karışıma kaynamakta olan sütten 1 ila 2 kepçe kadar ilave ediyoruz. Kasedeki bu karışımı tenceredeki süte karıştırarak ilav ediyoruz. Biraz daha kaynattıktan sonra bir bardak şeker koyalım ve sonra tadına bakarak damak tadımıza göre biraz daha ilavede bulunalım. Sütlacımız sıcakken kaselere paylaştıralım. Kıvamı soğudukça koyulaşacaktır. Bu nedenle kabuk bağlamaması için streçleyip dolaba kaldıralım. İkram ederken üzerine tarçın koymayı da unutmayalım.