5 Kasım 2013 Salı

BLİNY (RUS KREP)

su bardağı un
su bardağı süt
tatlı kaşığı taze maya veya 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
tatlı kaşığı toz şeker
bir tutam tuz
2-3 yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ (içinde sogan bekletilmiş)

Kuru mayayı veya taze mayayı önce bir çorba kaşığı ılık su içinde, mayaköpüklenip kabarıncaya kadar bekletin. Yumurtaları sütle çırpın ve içine unu atın. Üzerine kabarmış mayayı, şekeri ve tuzu ilave ederek bir çırpma teli ile iyice çırpın. Unun topak topak olmaması ve karışımın akıcı bir sıvı olması gerekir.
Altı yapışmaz bir küçük tavaya soganlı yağdan biraz koyarak kızdırın. Hazırladığınız karışımdan kepçe ile bir parça alarak tavanın ortasına dökün. Hamur sıvı olduğu için tavaya dökünce biraz yayılacaktır. Açık kahverengioluncaya kadar 1-2 dakika pişirin ve çevirip diğer tarafını da pişirdikten sonra tavadan alın. Tavayı yeniden biraz yağlayıp yeni bir tane pişirin. Hamurunuz bitinceye kadar işleme devam edin.
Bliny'ler ne kadar ince olursa o kadar iyidir. Eğer çok ince dökemezseniz, tavanın ortasına bir parça hamur dökün ve tavayı ateşten kaldırarak, sağa sola çevirerek biraz yayılmasını sağlayın. Yalnız çevirmeyi dikkatli yapın ki hamur bir tarafa akıp uzamasın veya dökülmesin. Blinyleri yanında, tereyağı, ekşi krem, siyah havyar, kırmızı havyar, mersin balığı ve soman füme ile servis yapabilirsiniz. Eğer Blinyleri tatlı yiyecekseniz sogan kokmayan normal sıvıyağ veya biraz tereyağı ile tavayı çok hafif yağlayarak kızartın.

Soğanlı yağ için:
Küçük bir kaseye sıvıyağı koyun. Küçük bir kuru soganı soyup ikiye bölün. Yarısını ters olarak yani kesik tarafı yağın içine gelecek şekilde koyun ve bekletin. Soğanın kokusu yağa çıkar ve Bliny yapacağınız zaman kullanırsınız.

Not: Bliny Rusların ünlü krebidir. Krepten daha küçük olarak hazırlanır. Özellikle de geleneksel Shrove yani karnavallarda Bliny çok büyük miktarlarda yapılır. Ruslar karnavallarda Bliny yaptıkları zaman ilk yaptıklarını camın dışına yoldan geçenler ve özellikle hacılar için koyarlar. Bliny tuzlu ve tatlı olarak ayrı ayrıhazırlanır. Özellikle kayınvalideler damatlarının geleceği gün Bliny hazırlarlar. Rusya'da kadınlar Bliny tariflerini bir sır gibi saklarlar ve kimseye vermezler.

KAŞARLI TAVUK SARMA

Malzeme 
4 adet tavuk göğüsü 
200 gr kaşar 
40 gr tereyağ 
sıvı yağ 

Yapılışı: 
Alacağınız tavuk göğsünü ince bir biçimde açtırıyorsunuz (biftek gibi) veya evde kendiniz açıyorsunuz. Tavuğun iç kısmına parmak şeklinde doğranmış kaşar parçalarını yerleştiriyorsunuz. Daha sonra tavuğu elinizle yuvarlayarak rulo şekline getiriyorsunuz. Rulo haline getirdiğiniz tavuğun açılmaması için dikiş ipliği ile bağlıyor ve kürdanla tutturuyorsunuz. Sıvı yağ ile kısık ateşte tavuk hafif renk alacak şekilde kızartıyorsunuz. Daha yağı süzdürerek tavukları fırın tepsisine koyuyorsunuz ve tavukların üzerine tereyağını sürüyorsunuz. 200 derecede ısıtılmış fırınınıza tepsinizi yerleştirdikten sonra 20-30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

SIRNİKE (RUS TATLISI)

140 gr. lor peyniri 
60 gr. Un 
60 gr. pudra şekeri 
2 gr. kabartma tozu 
1 yumurta 
Süslemek için elma reçeli, vanilya sos (portakal reçeli ve çikolata sos da olabilir.) 

Tezgaha un dökülüp ortası çukur yapılır. Açılan çukura lor peynirikabartma tozu, pudra şekeri ve yumurta sarısı dökülür. Malzeme yoğurulup, hamur elde edilir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar merdaneyle açılır. Bir su bardağıyardımıyla hamur kesilir. Hamurlar kızartılır. Vanilya sosu ile süslenmiş tabaklarasırnike hamurları yerleştirilip üstlerine elma reçeli dilimleri konur

UN KURABİYESİ

Kullanılacak malzeme: 
8 kahve fincanı un, 
200 gr tereyağı, 
3 kahve fincanı pudraşeker, 
1 kahve kaşığı vanilya. 

Yapılışı: 
Tereyağı porselen bir kâseye konur. Üzerine şeker dökülür ve tahta kaşıkla ezilerek, yağla şeker birbirine yedirilir. Sonra buna vanilya ile un katılır ve karışım yoğurularak hamur haline getirilir. Hamur kıvamını bulunca, üstü, nemli bir bezle örtülür ve yarım saat kadar dinlendirilir. Yarım saat sonra hamur yeniden yoğurulur, iki elle yuvarlanarak uzatılır ve bir baston durumuna getirilir. Bu hamurdan cevizi iriliğinde parçalar kesilip her parça iki avuç arasında yuvarlanır ve çok hafif bir biçimde yassılaştırıldıktan sonra, yağa bulanmış tepsiye ikişer parmak arayla dizilir. Fırın orta derecede ısıtıldıktan sonra tepsi içine konur ve fınnın derecesi yan yarıya azaltılır. Kurabiyelerin üzeri hafifçe katılaşıncaya kadar, yani yarım saat kadar pişirildikten sonra tepsi fırından çıkarılır ve kurabiyeler bir tabağa aktarılır, soğuduktan sonra servis yapılır. 

KEŞKÜL

1 su bardağı su 
150 gr şamfıstığı (kabukları soyulmuş) 
150 gr badem
2+1/2 kg (12+1/2 su bardağı)süt
450 gr toz şeker 
4 yumurta
75 gr (11 çorba kaşığı) nişasta (3/4 su bardağı sütte eritilmiş) 

Küçük bir tencerede 1 su bardağı suyu kaynatınız. İçinefıstık ve bademleri atıp birkaç dakika kaynattıktan sonra, tencereyi ateşten alıp suyunu süzünüz. Fıstık ve bademlerin zarlarını soyup karışık olarak çekiniz. 
Çekilmiş fıstık ve bademlerin üçte birini keşkülün üstünü süslemek için ayırınız. Kalan çekilmiş badem ve fıstıkları ve 200 gr (1 su bardağı) sütü elektrikli çırpıcı ile iyice harmanlayınız. Elde ettiğiniz bu karışımı büyük boy bir tencerede kalan sütle karıştırınız. Tencereye şekeri de ekledikten sonra, karışımı orta ateşte karıştırarak pişiriniz. (Karışım ısınmaya başladığında, sütte eritilmiş nişastayı katınız.) 
Bu arada, yumurtaları, yumurta teli ile 3 dakika kuvvetlice çırpınız. Keşkül pişmeye yüz tuttuğunda, yumurtaları orta boy bir kaba alıp içine keşkülden 1 su bardağı katıp karıştırınız. Yumurta-keşkül karışımını tekrar keşkülün pişmekte olduğu tencereye aktarıp, karıştırınız. 
Tencereyi ateşten alıp keşkülü kaselere boşaltınız. Ilındıktan sonra kaseleri buzdolabına kaldırıp 1 saat soğutunuz. 
Üstlerine ayırmış olduğunuz çekilmiş badem ve fıstıkları serpip servis ediniz. 

EKMEK SALATASI

1 cm kalınlığında ve toplamı 200 gram civarında kabuksuz ekmek dilimleri 
1 baş sarımsak 
adet limon 
1 demet doğranmış maydanoz 
1 avuç taze nane yaprağı 
1 fincan zeytinyağı 
adet salatalık 
200 gram domates
Tuz 
Karabiber 

Ekmek dilimlerini küçük parçalara ayırın. Domatesleri çok ince doğrayın. Kabuğuyla birlikte küçük küpler halinde doğradığınız salatalıklarla, yine çok incedoğradığınız maydanoz ve naneyi, soyarak ezdiğiniz sarımsağı, bir kapta biraraya getirin. Buna ekmekleri ilave edin. Üzerine zeytinyağı dökün. Limon sıkın. Hafifçe karıştırıp buzdolabına kaldırınİyice soğuduktan sonra servisyapabilirsiniz. 

BALLI İRMİKLİ KEK

1 çay bardağı tozşeker 
2 çorba kaşığı tereyağ 
adet limonun rendelenmiş kabuğu 
adet yumurta
1 çay bardağı irmik 
1 çay bardağı badem
paket kabartma tozu 
4 çorba kaşığı yogurt
Sos için: 
5 çorba kaşığı tozşeker 
3 çorba kaşığı limon suyu 
2 çorba kaşığı bal 
su bardağı portakal suyu 
Üzeri için: 
Kıyılmış badem

Kek için, tozşeker, tereyağı ve rendelenmiş limon kabuğunu krema kıvamı alanakadar karıştırın. Yumurta, irmik, kıyılmış badem, kabartma tozu ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Karışımı, yağlanmış 30 cm'lik fırın kabına boşaltın. Öncedenısıtılmış 160 derece fırında, 25-30 dakika pişirin. 
Sos için, tozşekeri eriyene dek tavada karıştırın. Portakal suyu, bal ve limonsuyu ekleyip karıştırın. Kekin üzerine gezdirin. Kıyılmış badem  serpip servisyapın.

SEBZELİ BALIK

500 gr beyaz etli balık
1 adet sogan
4 çorba kaşığı sıvıyağ
5 diş sarımsak
1'er adet domates, çarliston biber,kabak,patates,patlıcan ve şalgam
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı zerdeçal
Yarım demet maydanoz

Küp doğranmış soganı sıvıyağda kavurun. Sarımsak, küp doğranmış domates,biber, kabak, patates, patlıcan ve şalgam ekleyip 5 dakika soteleyin. 1 çay bardağı sıcak su ilave edin. Kılçığı alınmış, fileto balık, kimyon ve zerdeçal ekleyip 10 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozla servis yapın.

TABULE

200 GR İRMİK
500 GRAM DOMATES
1/2 SALATALIK
12 SAP TAZE SOĞAN
LİMON
2 ÇORBA KAŞIĞI
KIYILMIŞ MAYDANOZ
1 ÇORBA KAŞIĞI KIYILMIŞ NANE
6 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ
KARABİBER

Salatalık ve domatesleri soyup küçük küpler halinde kesin Süzülmeye bırakın. Suyu ile kalsın.
Bir büyük kâsede domatesleri, salatalığı, irmiği, kıyılmış maydanoz ve naneyi, limonların suyunu,zeytinyagını, ve biberi iyice harmanlayın. Bunları 6 saatbuzdolabında bekletin, irmik tüm suyu emip, yumuşasın ve şişsin. Ara sıra karıştırın. İrmik ağıza sert gelmemelidir.
Üzerini ince kesilmiş taze soganların başı ve nane yaprakları ile süsleyip servisyapın.

Not: Tabule, bir Kuzey Afrika yemeğidir. Bizdeki kısıra benzemektedir. Ancak bulgur yerine kullandıkları irmiktir ve soğuk suda yumşatılmaktadır.

ARAP TAVASI

250 gr kıyma 
2 yemek kaşığı margarin 
adet domates 
adet yeşil biber 
3-4 diş sarımsak 

Kıymayı ve margarini tencereye koyup karıştırın. Kıyma suyunu çekince zar şeklinde doğranmış soğanları ilave edin. Tuz, karabiber atıp kıymayı kavurun. Kavrulan kıymayı fırına dayanaklı bir cam kaba alın. Üzerine küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edinYeşil biberleri de halka şeklinde doğrayın. Sarmısakları ilave edin, hepsini elinizle karıştırıp, yayın. 175 derecelik fırında 25 dakika susuz pişirin.

SURİYE BOHÇASI :))

çay bardağı süt 
çay bardağı su 
yarım çay bardağı sıvıyağ 
adet yumurta 
çay kaşığı karbonat 
1 yemek kaşığı sirke 
su bardağı un 
 malzemesi için: 
su bardağı pirinç 
200 gr kıyma 
yarım su bardağı ceviziçi 
yarım su bardağı fıstık içi 
adet kuru soğan 
çay kaşığı karabiber 
Üzerini yağlamak için margarin 

Hamur yoğurma kabına süt, su, sıvıyağ, yumurta, tuz, karbonat ve sirkeyi alalım. Malzemeyi karıştırdıktan sonra kontrollü bir şekilde un ilavesiyle hamurukulak memesi kıvamında yoğuralım. Bir süre dinlenmesi için üzerini örtelim.Buarada pirinçleri üzerini iki parmak geçecek kadar su ilavesiyle haşlayalım. Diğer taraftan kıyma ve soğanı kavuralım. Kavrulmuş kıymaya haşlanmış pirinci ilave edelim. Ceviz, fıstıkkarabiber ve tuzunu da katıp, karıştıralım.Dinlenenhamurdan limon büyüklüğünde parça kopararak beze yapalım. Un ve oklava yardımıyla açalım.Açtığımız yufkayı dörde keselim. Elde ettiğimiz üçgenleringeniş tarafına  malzemeden koyarak,sigara böreği gibi saralım. Sardığımız böreği hafif bir şekilde yağladığımız fırın tepsisine dizelim.Kalan hamuru da buşekilde hazırlayalım. Börekleri fırından alır almaz, üzerine bir fırça yardımıyla eritilmiş margarini sürelim. Börek tepsisinin üzerini ikinci bir tepsiyle kapatarak yumuşamasını sağlayalım.

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE (KESME ) ÇORBA

MALZEMELER
1 su b. yesil mercimek
1 kase eriste
1 adet sogan
1 yemek k. domates salcasi
1 tatli k. biber salcasi
1 yemek k. tereyagi
1 yemek k. siviyag
2 litre su veya etsuyu ( yada etsuyu tablet )
tuz, dargun otu ( tarhun da deniliyor ) veya nane
YAPILISI
Öncelikle mercimegi yikayalim ve yaklasik 1 litre suyla pisirelim ve yaklasik 1 bucuk litre daha su koyup kaynatalim ve eristeyi ekleyelim, et suyu tableti ve tuzunuda ekleyip eristeyi pisirelim.
Diger yandan ufak bir tencereye yaglari alalim ve incecik kiyilmis sogani kavuralim sonra salcalari ekleyip kavurmaya devam edelim dargunu da ekleyip biraz daha kavuralim ve tenceredeki corbamiza bu sosu ekleyelim güzelce karistirip bir iki tasim daha kaynatalim ve servis yapalim… Afiyet olsun