21 Ekim 2013 Pazartesi

NEFİS TAHİNLİ KATMER


TAHİNLİ KATMER

MALZEMELER

( 6 adet katmer için)
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
2yemek kaşığı tahin
125 gram tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
su

HAZIRLANIŞI

Un, su ve tuzu karıştırarak kulak memesi kıvamlı
bir hamur elde ediyoruz. Tüm hamuru oklavayla ince
açıyoruz. Büyüklüğü bu hamur ölçüsü için çarşıdan
aldığımız yufka ebadından biraz büyükçe oluyor.
Hamuru tek seferde açmak zor gelirse ikiye de bölünüp
yapılabilir. Tahin ve tereyağını küçük bir tavada eritip
zeytinyağı ile karıştırıyoruz. Bu karışımı tüm yufkanın
üzerine yayıyoruz.Tüm karışım yufkanın üzerine kaplandıktan
sonra tekrar hafif unluyoruz. Hamurun tam ortasından ufak bir
delik açıyoruz ve hamuru kıvıra kıvıra deliği büyütüyoruz.
En son aşamada hamuru bir şerit haline getirip, bu büyük
şeritten parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Sardığımız bu hamurları
yağı donana kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Sonra çıkarıp
üstünden bastırarak tekrar yuvarlak şekilde unladığımız tezgahta
elle açıyoruz ve kızgın tavada pişiriyoruz. Katmerleri pişirmeden
önce üstündeki unu atması için iyice sallıyoruz.
 —

TOP KEKLER

TOPKEK TARİFİ
*4 yumurta
*2 su bardağı şeker
*1 su bardağı su
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*3 su bardağı un
Malzemeler karıştırılıp 180 derecede üstü hafif kızarana kadar pişiyoruz.Kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin lütfen.

Üstüne sos dökebilirsiniz.
SOS TARİFİ :
*2 su bardağı süt
*3 çorba kaşığı kakao
*1 çorba kaşığı pudra şekeri

Sos döküp soğumasını bekledikten sonra Krem şanti ile süsleyip SERVİS YAPA BİLİRSİNİZ

NEFİS SARMA (MALATYA USULU)

Malatya usulü sarma
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı sızma zeytinyağı
6 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kişniş
2 tatlı kaşığı nane
2 kesme şeker
1/2 kilo asma yaprağı
Soğanlar sıvıyağla kavrulur.Salçası da katılıp kavrulduktan sonra diğer malzemeler de katılarak 1 su bardağı su konur ve çekinceye kadar pişirilir. Sarmalar sarıldıktan sonra tencere di,k şekilde dizilerek doldurulu ve üstüne limon dilimleri konulur. Sarmalarla aynı seviyeye kadar su konur ve kısık ateşte pişirilir. Afiyet olsun

ŞAM TATLISI


Şam tatlısı
Malzemeler
3.5 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1.5 su bardağı yoğurt
Üzerine dizmek için 1 çay bardağı yer fıstığı
Şerbeti
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Malzemeler güzelce çırpılarak altı bir kaşık pekmez ve tereyağı ile kaplanmış tepsiye dökülür. Üstü spatula ile düzleştirilerek fıstıklar dizilir . 175 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkan sıcak tatlının üstüne ılık şerbet dökülür. 1 gün buzdolabında bekletilirse tadı daha oturmuş olacaktır. Afiyet olsun

SU BÖREĞİ

SU BÖREGİ 
5 Bardak un
8 yumurta
yeterince tuz
Yarım cay bardagı ılık su 
yufkaları yaglamak için 200 tusuz tereyagı
hamuru açmak için bir su bardagı nişasta bir su bardagı un karşımı
içi için 400 gr beyaz beynir maydanos bir tutam
Haşlamak için buyuk bi tenceryetuz bi çorba kaşıgı sıvı yag koyun
Geniş bir kaba unu koyun ortasını acın yumurtaları kırın ve tuzu suyu ekleyin güzelce yogurun ustunu nemli bir bezle örtün 12 eşit parçaya ayırınbu bezelri tepsi buyuklugunda acın temiz bir bezin üzerine yayın yufkalrı kaynıyan suyun içinde 1 2 dk haşlayın genizş bir tencerde soguk suyun içine alın hafif sıkaraksuyunu alın yaglanmış tepsiye serin arsına yaglayın ortasına içi harç gelcek en ustüne kalan teryagını dökün 175 derecede fırında altı üstü kızarıncay kadar pişir afiyet olsun .

ANALI KIZLI KÖFTE ÇORBASI

ANALI KIZLI
Malzemeler:
Hamuru için:
-500gr bulgur
-500gr yağsız kıyma
-1yemek kasıgı biber salçası
-1tatlı kaşığı nane
-1çay kaşığı karabiber
-Yarım çay kaşığı kişniş
-1tatlı kaşığı tuz
-1orta boy soğan
-1çay kaşığı kimyon
-2dilim bayat ekmek
-2yumurta

İç malzemesi için:
-300gr kıyma
-2orta boy soğan
-1 tutam maydanoz
-Yarım çay kaşığı karabiber
-Yarım çay kaşığı pulbiber
-1kaşık tereyağ

Sosu için:
-2kaşık tereyağ
-2 kaşık salça
-Yarım cay kasıgı karabiber
-Tuz
-4 bardak su
TARİFİ:
İlk olarak yoğurma kabına soğanı rendeleyin.Daha sonra tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.Malzemeleri su ekleyerek yoğurun.Eğer kıyma makineniz varsa malzemeleri 2 kere makinadan geçirmenizi öneririm.Yoksa da çiğköfte kıvamına gelinceye kadar yoğurun.Resimde goruldugu gibi biz kıyma makinasından gecirdik. Daha sonra iç harcı için soğanları ufak ufak doğrayın.Tereyagında biraz yumusayınca kıyma ilave edin.İkiside kavrulana kadar karıstırıyoruz.Maydanoz,karabiber,pulbiber,tuzunu ilave edip sogurtuyoruz.Yogurdugumuz hamura resimdeki gibi sekil veriyoruz.İçi kıyma dolu olanlar anneleri digeri ise kızlar.
Salça ile tereyağını kavurun suyunu dökün ve kaynatın.Hazırladıgınız kofteleri içinde 5 dk haslayın.Yemeğimiz servise hazır, afiyet olsun:)
Not:Haşlarken su miktarı az gelirse su ekleyebilirsiniz!

SOSLU ÇİPURA

Malzemeler
-4adet çipura
-1yemek kaşığı tereyağı
-4yemek kaşığı sızma zeytinyağı
-1tutam taze fesleğen
-1tutam biberiye
-1tutam kekik
-2diş sarımsak
-1adet limon
-4orta boy soğan
-Tuz
-Karabiber
-Pulbiber
Tarifi:Terayağını, zeytinyağını, biberiyeyi, kekiği, fesleğeni, karabiber, pulbiber, tuz ,sarımsağı rondoda 1 dk karıştırıyoruz.Soğanları halka halka kesip güvecin altına diziyoruz.Balığın içine rondodan geçirdiğimiz sosu sürüp, limonuda halka halka doğrayıp arasına yerleştiriyoruz.Bu işlemi 4 balığada yaptıktan sonra kalan sosu eşit şekilde balıkların üzerine sürüyoruz.Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında ızgara bölümünde pişiriyoruz.Denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar.Ayrıca bu işlemi her çeşit balıkta uygulayabilirsiniz.Afiyet olsun:)

PİŞİ

Sabah kahvaltımıza alternatif olarak..PİŞİ
Malzemeler
-1kilo un
-Tuz
-1paket yaşmaya
-2bardak süt
-Ilık su
-1tatlıkaşığı şeker
Tarifi:mayayı ılık su içerisinde eritin,sütü ilave edin ve yumuşak bir hamur yapın.2saat kadar dinlendirip mayalandırın.Yağda kızartın.AFİUEY OLSU
N 

BULGUR KÖFTE

Bulgur Köftesi
Malzemeler:
2su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardagı un
1yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı sıvıyag
Nane
Karabiber
2yumurta
1su bardağı su
Tarifi:Bulguru,irmigi bir su bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz.Üzerini kapatıp 10 dk dinlendiriyoruz.Dinlendikten sonra unu,baharatı salçayı,tuzu,karabiberi,naneyi,2yumurtayı ekleyip hamuru yoguruyoruz.Resimdeki gibi hamura sekil veriyoruz.Hamurları 5 dk kaynar suda haslıyoruz.Daha sonra 2yumurta çırpıp soğuyan köftelerimizi bulayıp kızgın sıvıyagda kızartıyoruz.İsterseniz hamuru kıymalı da yapabilirsiniz.Afiyet olsun. 

PİZZAAAA

Malzemeler
Hamuru için:
2su bardagı sut
Yarım çay bardagı sıvıyag
Yarım tatlı kasıgı tuz
1tatlı kasıgı seker
Aldıgı kadar un
Yarım paket maya

Sosu için:
2domates
1diş sarımsak
1kırmızı biber
Kekik
Karabiber
Yenibahar
Kişniş
Yarım çay bardagı sıvıyag
Tuz

Üst malzemesi için:
Sucuk
Kasar
Sosis
Zeytin
Mantar
Biber
Mısır

Tarifi:Hamuru için ılık sutun ıcıne maya,sıvıyag,tuz,seker döküp karıstırıyoruz.Aldıgı kadar un ile yumusak bir hamur yapıyoruz.Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.Sosu için robotun içine domatesi,biberi,baharatları,yagı,tuzu sos kıvamına gelinceye kadar robottan geciriyoruz.Üzeri için olan malzemeleri dogruyoruz.Mayalanan hamuru yaglanan tepsinin altına 1cm yukseklıgınde diziyoruz.Yaptıgımız sosu hamurun uzerine sürüyoruz ve fırında pisiriyoruz.Hamur piştikten sonra sıcak tepsiyi cıkarıp uzerine malzemelerini yerlestiriyoruz ve 5 dk kadar yine pişiriyoruz.Pizzalarımız hazır.Afiyet olsun:)

ETLİ BAMYA




Etli Bamya
Malzemeler
250 gr bamya
200gr kusbası et
2domates
Yarım yemek kasıgı salça,
4yemek kasıgı zeytinyagı
Tuz
1su bardagı su
Yarım limon
Tarifi:Etleri yumusayıncaya kadar pişiriyoruz soganları ilave edip kavururuyoruzSalçayı kavurup domatesi ilave ediyoruz.Bamyaları suyu limonu ve tuzu atıp pişiriyoruz.Bizimki 20dkda pişti.Afiyet olsun:)


ELMALI TART

Elmalı Tart
Malzemeler
1paket margarin
1su bardagı yoz şeker
1çay bardagı sıvıyag
Yarım cay bardagı pudrasekerı
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
4elma
1tatlı kaşığı tarçın
1çay bardagı ceviz
Aldıgı kadar un
1çimdik tuz
Tarifi:1su bardagı toz sekeri,küp küp dilimdegimiz elmaları(isterseniz rendeleyebilirsiniz), tarçın,şeker ile elmaları pişiriyoruz.Altını kapattıktan sonra cevizleri ilave edip sogumaya bırakıyoruz.Hamuru için margarini eritip diger malzemeleri ekleyip aldıgı kadar un ile kulak memesı kıvamında bir hamur yapıyoruz.Tepsinin altını yaglayıp unluyoruz.Hamurun ceyregini bırakıp kalanı tepsiye yayıyoruz üzerine elma sosumuzu döküyoruz diger hamuru merdane ile açıp şerit serit kesip sosun uzerine yerlestiriyoruz 175derecelik fırında pişiriyoruz.Arzu ederseniz üstüne pudra sekeri de dökebilirsiniz.Afiyet olsun:)

EBRULU KEK

Malzemeler:

3 adet yumurta (oda ısısında)
1 su bardağından 2 parmak fazla tozşeker
3/4 su bardağı mısırözü yağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
şekli vermek için büyük yuvarlak fırın tepsisi
kürdan


Yapılışı:

Yumurtaları tozşekerle kabarıp krema gibi olana kadar çırpın.
Sıvıyağı azar azar ilave edip çırpmaya devam edin.
Unu kabartma tozu ve vanilya ile birlikte eleyin.
Sütle unu sıra ile ilave ederek yumurtalı karışıma ilave edin. (biraz un biraz süt)
Karışımın yarısı başka bir kaba ayırıp üzerine kakaoyu eleyin ve gerekirse 1-2 yemek kaşığı sütle tekrar karıştırın.
Tepsinizi yağlayıp unlayın. Tepsinin ortasından başlayarak yarım bardak kadar kakaolu daha sonra sade kek karışımından dökmeye başlayın. Her seferinde ortadan dökdükçe kek yayılacak ve çizgiler oluşturacaktır.
Kek hamurunun hepsini dökdükten sonra eğer tam yayılmamışsa tepsiyi hafif eğerek heryerine yayılmasını sağlayın.
Kürdanla ortadan yanlara doğru çizgiler yapın. Çizgileri yaparken derine batırmadan sadece üst yüzeyden batırın.
İsterseniz bir içerden dışarı bir dışardan içeri doğru çizgiler yaparak ebrularınızı oluşturabilirsiniz.
170C dereceli ısıtılmış fırında içi pişip üstü kızarana kadar pişirip ılınınca servis yapın.
afiyet olsun..



EBRULU KEK


TAVUKLU İSLİM (KÜRDAN) KEBABI

Malzemeler:
  • 500 gr kemiksiz tavuk eti (küp küp doğranmış)
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 2 adet orta boy domates (kabukları soyulmş küp küp doğranmış)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • Patlıcanları kızartmak için yarım su bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
  • 10-15 adet çeri domates
  • 2-3 adet sivri biber
Sosu için:
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  1. Patlıcanları alacalı soyup boyuna 1 cm kalınlığında dilimleyin ve kızartıp peçete serdiğiniz bir tabağın üzerine alın.
  2. Tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağı ekleyin yemeklik doğradığınız soğanı ve 1 diş sarımsağı 2 dakika kadar soteleyin.
  3. Kuşbaşı doğradığınız tavuk etini soğanların üzerine ilave ederek 3-4 dakika suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin.
  4. Tavukların üzerine domatesleri, salçayı ve 1 ay bardağı sıcak suyu ekleyerek suyunu çekinceye kadar pişirin.
  5. Kızarttığınız 2 patlıcan dilimini artı şeklinde üst üste tezgaha koyun. Ortasına 1- 1,5 yemek kaşığı tavuklu harcı koyun.
  6. Patlıcan dilimlerini tavuğun üzerine kapatıp üzerine 1  dilim biber koyun. Çeri domatesi üzerine ekleyip 1 kürdan saplayın.
  7. 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça ve 1 çay kaşığı tuzu iyice karıştırın.
  8. Hazırladığınız kebapları tepsiye dizip salçalı sosu ilave edin.
  9. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.

KAŞARLI MANTAR

Malzemeler:
  • 400 gr kültür mantarı (1 paket)
  • 1 su bardağı taze kaşar rendesi
  • 2 yemek kaşığı  tereyağı
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Fırını 180 dereceye ısıtmaya başlayın.
  2. Mantarları yıkayıp saplarını çıkartın. Fırın tepsisini ya ya borcamı hafifçe tereyağı ile yağlayın.
  3. Yağladığınız tepsiye saplarını çıkarttığınız mantarları dizin.
  4. Bir bıçak ucuyla tereyağını fotoğraftaki gibi mantarlara paylaştırın. Bu işlemden sonra her mantara tuz ve biber serperek önceden ısttığınız fırında 10-15 dakika kadar fırınlayın.
  5. Mantarları fırından alın üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini paylaştırın.
  6. Kaşar peynirleri fotoğraftaki gibi kızarıncaya kadar fırınlaryın ve sıcak servis yapın.



MİS GİBİ MARAŞIM'IN ÇÖREĞİ BAYRAMIN VAZ GEÇİLMEZ TADİ


Malzemeler
  • 1 Kğ un,
  • Yarım kğ tereyağ,(yarı tereyağ yarı margarin olabilir.)
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 yemek kaşığıçörek otu,
  • 1 yemek kaşığı susam,
  • Tuz yada şeker,(İsteğe bağlı)Tuzlu simit gibi olmalı tuz oranı
  • Yeteri kadar süt.
Tarif
  • Yapılışı:Un,tereyağ(Oda sıcaklığında da olabilir ama genelde eritip hafif soğuduktan sonra eklenir.) ,tuz yada şeker,kabartma tozu,çörek otu,susam karıştırılır.Yumuşak bir hamur oluncaya kadar süt ilave edilir.Küçük parçalara ayrılarak merdane ile açılır.Üzeri çatalla çizilir.160-180 derecede üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir.Sonra afiyetle yenir.Denemeye değer bir tatdır.En önemli özelliği uzun süre saklanabilmesi ,tazeliğini koruyabilmesidir.OF EN SEVDİGİM LEZZETLERDEN BİRİSİ MİSSSSSSSS

VAN ÇÖREĞİ

Malzemeler:
250 gram tereyağı
2.5 su bardağı süt
1 paket yaş maya
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Un

İç Harcı:
1.5 su bardağı un
1 kase ceviz
Yarım su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta sarısı
1 kase çörek otu (Ben 1 çay bardağına yakın kullandım.)

Yapılışı:
Sütü derin bir kaba alın ve içine yaş maya,tereyağı ve sıvı yağı koyup karıştırın.
Tuz ve şeker serpin ve unu ekleyerek kulak memesi kıvamında yoğurun.
Çöreğin içine koyacağınız unu sıvı yağ ile kavurun.
Tepsiyi yağlayıp, yoğurduğunuz hamur ikiye bölünür.
Açtığınız ilk hamur tepsiye serilin.
Kavrulan unu dövülmüş cevizle karıştırılıp hamurun üzerine serpin.
İkinci bezeyi açıp tepsinin üzerini kapatın.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derece  fırında pişirin.

TEL KADAYIFI TATLISI

Malzemeler:
  • 500 gr tel kadayıf (çiğ)
  • 1 su bardağı erimiş tereyağı+ 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 150 gr ceviz içi
Şerbet için:
  • 500 gr toz şeker
  • 500 ml su
  • Çeyrek limon suyu (kabuğu şerbete atılacak)
Yapılışı:
  1. Şerbet için şeker ve suyu tencereye alın. Üzerine limon suyu ekleyin ve limon kabuğunu atın. Kıvam alıncaya kadar orta ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kıvam alan şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Tel kadayıfı ince ince didikleyin, bıçak yardımıyla kıyıp ufaltın.
  3. Ceviz içlerini kıyın ya da rondodan geçirerek irice parçalayın.
  4. Borcamı ya da orta boy bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Hazırladığınız kadayıfın yarısını tepsiye alın, tereyağının yarısını kadayıfların üzerine dökün elinizle karıştırın ve tepsiye bastırarak döşeyin.
  5. Kadayıfların üzerine ceviz içlerini eşit miktarda dağıtın. Üzerine kalan tel kadayıfı kalan tereyağına bulayıp döşeyin.
  6. 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar kadayıfları pişirin. Kadayıfın bir yüzü kızarınca fırın eldiveni takıp fırından alın. Kırmadan kadayıfın diğer yüzünü çevirin ve 10 dakika kadar fırınlayın.
  7. Fırından aldığınız sıcak tatlıyı 2-3 dakika dinlendirip üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çekip soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.

YUFKALI OMLET

MALZEMELER
  • Yarım yufka
  • 3 adet yumurta
  • Kaşar peyniri rendesi
  • Tuz, pul biber
  • Sıvı yağ
Yumurtaları bir kaseye kırıyoruz ve çırpıyoruz . Yufkaları elimizle koparıp yumurtanın içine atıyoruz. Kaşar peyniri rendesini ilave edip karıştırıyoruz.
Tavaya sıvı yağ ekleyip ısıtıyoruz. Yufkalı yumurtayı tavaya ilave edip pişiriyoruz. Bir tarafı kızarınca kapak yardımıyla çeviriyoruz ve diğer tarafını da pişiriyoruz.
Afiyet olsun…

TEPSİ KEBABI

MALZEMELER
  • 1 kilo patlıcan
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Köftesi için;
  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı salça,biraz da biber salçası ekleyebilirsiniz.
  • tuz, isot ve karabiber
Soğanı rendeleyin.Kıyma,salça,tuz,isot ve karabiberi ekleyip yoğurun.Patlıcanları 3 parmak eninde kesin.Bir patlıcan büyükçe köfte şeklinde dizin.Ortasına domatesleri dilimleyin.Elinize sıvıyağa batırın patlıcanların üstüne sürün.Bunun nedeni evdeki fırınlarda pişirdiğimiz için üstleri kurumasın.220 veya 250 derecelik fırında patlıcanlar suyunu salıp çekene kadar pişirin.Alt ve üst ayrı pişirilen fırınlarda ilk 30 dakika sadece alttan pişirip sonra üstünü yakın.Yaklaşık 1 saat içinde  pişiyor ama patlıcanların pişip pişmediğini kontrol edin.Taş fırın bulma şansınız varsa 30 dakika içinde yemeğiniz servise hazır olacaktır.
NOT;Şanlıurfa’da bu yemeğe soğan ve salça koyulmuyor ama ev fırınlarında et kuruduğu için ben koyuyorum.Etin içine değil ama servisinde kuru soğan kesilip dürüm yapılıyor.Sizde servis yaparken kuru soğan ve lavaşla yaparsanız çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.

İMAM SARIĞI TATLISI

MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 3 çorba kaşığı su
Krema:
  • 3 su bardağı süt
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
Üzerine:
  • 100gr. bitter çikolata
Kenarlarına:
  • hindistancevizi
Yumurtayı ve şekeri iyice çırpıyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıp çırpmaya devam ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz kek hamurunu güzelce yaydırıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesiyoruz aşağı yukarı 20 tane yuvarlak çıkıyor. Kremanın bütün malzemelerini karıştırıp pişiriyoruz. Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz. Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .

VİŞNELİ TATLI

MALZEMELER
  • 2 Paket Vanilyalı Puding
  • 3 Su bardağı süt
  • 3 Su bardağı vişne suyu
Öncelikle pudingi pişireceğiniz tencereyi sudan geçirin ki dibi tutmasın. Daha sonra 3 bardak süt ve 1 paket pudingi koyulaşana kadar pişirin ve dikdörtgen ya da kare borcama eşit şekilde yayın.
1 paket vanilyalı pudingi 3 bardak vişne suyu ile koyulaşana kadar pişirin.
İlk başlarda muhallebinin rengi pembe olacaktır fakat koyulaştığı an bordoya dönüyor.
Vişneli muhallebiyi biraz soğutun ve beyazın üzerine yavaş yavaş dökün. (Beyaz muhallebi soğuk olmalı aksi takdirde iki muhallebi birbirine karışır)
Soğuduktan sonra buzdolabına koyup soğuk servis yapabilirsiniz afiyet olsun. :)

HAŞHAŞLI YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK

MALZEMELER
  • 4 adet yufka
  • 2 su bardağı haşlanmış mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 kaşık haşhaş ezmesi
  • Sıvı yağ
  • Karabiber,tuz
Yufkayı temiz bir zemine serin, üzerine haşhaşlı karışım sürün, diğer yufkayı üzerine koyun, onun üzerine de haşhaşlı karışım sürün.(iki yufka üst üste olacak) Sigara böreğindeki gibi 10-12 parçaya kesin. Geniş kısmına mercimekli iç harç koyup sigara böreği gibi sarın. Tepsiye aralıklı dizin,(birbirine yapışmasın) üzerine haşhaşlı karışım sürüp, fırında pişirin.
İç harcı
Yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurun, üzerine haşlayıp suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekleri ilave edin, tuzunu, karabiberini koyun bir iki karıştırıp, soğumaya bırakın
Haşhaşlı karışım
Haşhaşın üzerine yarı yarıya su ve sıvı yağ koyarak seyreltip akıcı hale getirin. Eksildiğinde su ve yağ ilave edin

ÇOKOPRENS KURABİYE

 MALZEMELER
250 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
çeyrek çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
HAZIRLANIŞI
oda sıcaklığındaki margarine şekeri, sıvıyağı ve vanilyayı ekleyin
azar azar  dökerek ele yapışmicak hale gelene kadar un ekleyin
oluşan hamuru mutfak tezgahında açın bir çay bardağı ağzıyla
yuvarlaklar kesin yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin
yuvarlakların yarısının üstüne kürdanla delikler yapın
ısıtılmış fırında 170 derecede 15 dakika pişirin
fırından çıkarıp soğutun
daha sonra düz kurabiyelerin ortasına bir çay kaşığı kadar nutella
koyup delikli kurabiyeleri üstüne kapatın
bu şekilde hepsini tamamlayın
lezzetli ve hoş görünümlü bir kurabiye oldu afiyet olsun

EV YAPIMI ÇOKOKREM

MALZEMELER
2 su bardağı kavrulmuş fındık
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı fındık yağı
80 gr.bitter çikolata(kakao oranı en az %75 olanı tercih edin)
1 çay kaşığı vanilya
YAPILIŞI
1-Fındığı rondonun içerisine alın,macun kıvamına gelene kadar çekin.Öyle ki; kendi yağını verene kadar.
2-Daha sonra içine pudra şekeri,kakao ve fındık yağını katıp tekrar karıştırın.
3-Çikolatayı benmari usulü eritin (sıcak su olan bir kabın üzerine koyduğunuz başka bir kabın içerisinde,altta kaynayan suyun sıcaklığıyla eritmek)
4-Erittiğiniz çikolatayı hızlı hareketlerle rondodaki karışımın içine katın ve tekrar 2-3 dakika daha karıştırın  yemeye hazır 

BURÇAK BİSKÜVİ PATASI

MALZEMELER
  • 2 paket burçak bisküvi
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 2 adet muz
Üzeri için;
  • Limon kabuğu rendesi
Öncelikle 3,5 bardak süt ile vanilyalı puding hazırlanır (dilerseniz muzlu puding de kullanabilirsiniz). Bir kaseye biraz süt konulur. Bisküviler bu süte batırılıp ıslatılarak kullanılacak olan kaba dizilir. Ben tabana 9 tane bisküvi kullandım, siz kabınıza göre bu sayıyı değiştirebilirsiniz. Daha sonra hazırlanan puding bisküvilerin üzerine sürülür. Onun üzerine de doğranılan muzlar yerleştirilir. Bu işlem bisküviler bitene kadar yapılır. En son kat güzelce pudingle kaplandıktan sonra üzerine limon kabuğu rendesi serpiştirilir. Dilerseniz hindistan cevizi, damla çikolata vs. ile de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

EVDE SUCUK YAPIMI

MALZEMELER
  • 1 kilo sucuk için kıyma
  • 60 gr sarımsak
  • Sucuk baharatı
  • Bağırsak
Tarifi baharat satan dükkanlar veriyor aslında ama ben nasıl yaptığımızı sizinle paylaşmak istedim.
Aktarlardan sucuk için baharatı istiyoruz onlara kaç kilo yapacağımızı söylersek onlar bize baharatları hazırlayıp veriyorlar.
Bir kilo kıymaya 60 gr sarımsak ekleniyor. Kaç kilo yapacaksanız ona göre ayarlayabilirsiniz.
Kıymaya sucuk baharatını ve sarımsak rendesini ilave edip iyice yoğuruyoruz. Dilerseniz buzdolabı poşetlerine porsiyonluk hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz. Biz her seferinde o şekilde yapıyorduk, bu sefer bağırsağa koymayı tercih ettik. Şimdiki kıyma makinelerinin sucuk yapma özelliği varmış. Eğer öyle bir makineniz yoksa büyük ağızlı bir huni de işinizi görür. Bağırsağı elimize alıyoruz ve bir ucuna huniyi sokuyoruz. Küçük bir oklavayla koyduğumuz sucuğu ittiriyoruz. Bu şekilde sucuğu bağırsağa yerleştiriyoruz. Ara ara kesip bağlıyoruz. Kıyma bitene kadar devam ediyoruz. Daha sonra serin bir yere asıp kurumasını bekliyoruz. Afiyet olsun…