30 Ekim 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy lahana
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3-4 litre su
İçi harcı için:
  • 2 adet iri kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4-5 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1,5-2 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
  1. Lahananızın sapını bıçak ile oyarak çıkartın. Lahananızın büyüklüğünde bir tencereye ısıtıcıda kaynattığınız suyu ekleyin. Üzerine tuz ilave ederek suyu kaynatmaya devam edin.
  2. Lahananın önce oyuk kısmını 4 dakika kadar haşlayın. Sonra kaşık yardımıyla tersini çevirerek 3 dakika daha haşlayın ve süzgeçe alıp soğuk sudan geçirin.
  3. Kuş üzümlerini sıcak suya koyup 15 dakika kadar bekleyin.
  4. Haşlanan yapraklar süzülürken pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün. Soğanları soyun ve ince ince piyazlık doğrayın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
  5. Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine baharatları ve süzdüğünüz kuş üzümünü ekleyerek 2,5 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.
  6. Pişen iç harcı bir borcama ya da tepsiye yayın. Soğuyunca içine kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın.
  7. Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ortadaki damarı bıçak yardımıyla çıkartın.
  8. Yırtık ve kalın lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın. Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın. Yaprak ya da harç bitene kadar sarmaya devam edin.
  9. Tencerenin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin. Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin. Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın.
  10. Dolmayı pişirmek için su kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin.
  11. Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak (ara sıra suyunu kontrol ederek) yaklaşık 40 dakika pişirin. Dolmalar pişince ocağın altını kapatın kapağı kapalı olarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyin.
  12. Soğuk ya da ılık servis yapın.
SEVMEDİGİNİZ BİR MALZEME VARSA ÇIKARTA BİLİRSİNİZ İSTEDİGİNİZ MALZEMEYIDE EKLEYE BILIRSINIZ BAHARATLARI DAMAK TADINIZA GORE AYARLAYA BILIRSIZINIZ



PASTAHANE POGAÇASI

Malzemeler:
  • 250gr. tereyağı veya margarin (soğuk)
  • 3-4 su bardağı un
  • 1/3 paket yaşmaya
  • 1 su bardağı süt veya su/süt karışımı
  • 1 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
  1. 3 su bardağı kadar unu yoğurma kabına alın ve yağı rendenin iri yerinden unun içine rendeleyin.
  2. Ortasını havuz gibi açıp maya ve şekeri, eli yakmayacak sıcaklıktaki süt veya su/süt karışımını ilave edip mayayı ezin.
  3. Una tuzuda ilave edip ortaya doğru un alarak hamuru yoğurmaya başlayın.
  4. Mayalandırmadan yumurtadan küçük bezelere ayırıp yuvarlayin. Hafif yassıltarak yağlanmış tepsiye dizin.
  5. 1-2 saat kadar tepside mayalanmaya bırakın.
  6. Yumurta sarısı sürüp çatalla çizerek 200C derecede kızarana kadar pişirin.

HAVUÇLU SALATA

Malzemeler:
• Yarım kilo havuç
• 3–4 yemek kaşığı sıvıyağ
• 2 diş sarımsak
• tuz, kırmızı pul biber
• yaklaşık 3/4 bardak yoğurt
• isteğe göre birkaç tepeleme kaşık mayonez
Yapılışı:
1. Sıvıyağda ezilmiş veya minikçe doğranmış sarımsağı hafifçe kavurun.
2. Rendenin ince yerinden rendelediğiniz havuçları ilave edip diriliği gidene kadar iyice kavurun.
3. Tuz, kırmızı pul biber ekleyin. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
4. İçine ne çok cıvık nede çok kati olmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurt ilave edin. Lezzetini arttırmak için bir miktarının yerine mayonez ilave edebilirsiniz.
5. Servis tabağınıza alıp oval hafif kubbeli sekil verin. Çizgi halinde toz biber serpiştirin. Ortasını ufak havuç veya havuç dilimi ve maydanoz ile süsleyin. Salatanız servise hazırdır.

ISPANAK SALATASI

Malzemeler:
  • Yarım demet kuzu ıspanak
  • 2 kibrit kutusu kadar sert beyaz peynir
  • 1/2 bardaktan az iri kırılmış ceviz içi
  • 1 avuç kadar kurutulmuş yaban mersini (kızılcık benzeri bir meyve) veya kuru üzüm
  • sirke, zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
  1. Ispanakları yıkayıp elinizle ufak parçalara bölün.
  2. Zeytinyağı, sirke ve tuz ile karıştırıp kaseye alın.
  3. Üzerine parçalanmış peyniri, kuru yaban mersinini ve cevizi serpiştirip servis yapın.

FIRINDA KABAK MÜCVER

Malzemeler:
  • 3 adet orta boy kabak
  • 3-4 adet yesil sogan
  • 3 yumurta
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 + 1/4 su bardagi un
  • 1/2 su bardagi siviyag
  • tuz, karabiber
  • 1/3 su bardagi beyaz peynir
  • 1 silme tatli kasigi kabartma tozu
  • ustune serpmek icin susam, corekotu
Yapilisi:
  1. Kabaklarin kabuklarini soyup rendeleyin ve sularini sikip buyukce bir kaba koyun.
  2. Yesil soganlari ve maydanozu dograyip ilave edin. Ardindan diger malzemeleri, en son un ve kabartma tozunu ilave edip karistirin.
  3. Yaglanmis dikdortgen borcam gibi bir kaliba aktarip uzerini duzleyin. ustune Susam, corekotu serpistirdikten sonra 400F (200C) dereceli firinda kizarana kadar yaklasik 30-40 dakika pisirin.
  4. Kare seklinde keserek ilik veya soguk olarak servis yapin.

ÇILBIR

Malzemeler:
  • 4 adet taze yumurta (taze olması dağılma ihtimalini azaltacaktır)
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber veya yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya mısırözü
Yapılışı:
  1. Yoğurtla ince kıyılmış veya ezilmiş sarımsağı karıştırıp sosu hazırlayın.
  2. Suyu yayvan bir tencerede kaynatıp sirke ve tuzu ilave edin, karıştırıp altını kısın.
  3. Yumurtaları tek tek yan yana kırın. Akı beyazlaşıp iyice pişene kadar, yaklaşık 3 dakika yumurtaları pişirin.
  4. Servis tabağına alıp yoğurt sosunu dökün.
  5. Pul biberi veya salçayı yağda hafif yakıp çılbırın üzerine döküp sıcak olarak servis yapın.

MANDALİNA SOSLU KEDİDİLİ PASTA

Malzemeler:
  • 1 paket hazır kedidili bisküvisi
  • kreması için:
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 adet yumurta
  • 3 buçuk su bardağı süt
  • 1 parça damla sakızı
  • sosu için:
  • 1 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
  • 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:
  1. Damla sakızını krema için kullanacağınız tozşekerin 1 yemek kaşığı ile birlikte havanda ezin.
  2. Kreması için orta boy bir tencerede un, tozşeker, ezilmiş damla sakızı ve yumurtayı karıştırın.
  3. Unu ilave edip koyulaşıp kabarcıklar çıkana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  4. Büyük dikdörtgen tepsinize kedidillerini yanyana tüm tabanı kapatacak şekilde dizin.
  5. Sıcak kremayı biskuvilerin hareket etmemeleri için yavaşça her tarafına dökerek yayın, soğumaya bırakın.
  6. Krema soğuduktan sonra mandalina suyunu ufak bir tencereye aktarın.
  7. Nişasta ve tozşekeri ilave edip iyice karıştırın.
  8. Kısık ateşte koyulaşıp kabarcıklar çıkana kadar karıştırarak pişirin.
  9. Soğumuş kremanın üzerine sıcak olarak döküp düzeltin.
  10. Ilındıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırın.
  11. Tatlınız tamamen soğuduktan sonra hindistan cevizi veya istediğiniz şekilde süsleyip dilimleyerek servis yapın.

MİNİ EKLER

Malzemeler:
  • hamuru için:
  • 1 su bardağı su (250gr.lık bardak)
  • 60gr. tereyağı, 250gr.lık tereyağını 4e bölüp birini kullanabilirsiniz
  • yarım su bardağı un
  • 1 çimdik tuz
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 3 adet yumurta
  • kreması için:
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 7 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 buçuk su bardağı süt
  • yarım paket vanilya
  • üstüne:
  • 1 adet 80gr.lık bitter çikolata, bıçakla kıyılmış
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1-2 yemek kaşığı süt
  • ayrıca büyük sıkma torbası
  • düz geniş duy
  • fırın kağıdı
Yapılışı:
  1. Orta boy bir tencereye suyu ve tereyağını alıp karıştırarak ısıtın.
  2. Tereyağı eridikten sonra su kaynamadan önce unun hepsini birden ilave edip hızlıca tahta kaşıkla karıştırıp pürüzsüz bir hamur haline gelene kadar karıştırın.
  3. 3-4 dakika bu şekilde karıştırmaya devam edin. Hamur önce kendini toplayıp daha sonra tencereye yapışmaya başlayınca altını kapatıp arada karıştırarak ılınması için bekletin. İsterseniz mermer tezgaha aktarıp alt üst ederek daha kısa sürede ılınmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Hamuru tekrar cam veya metal bir kaseye alıp yumurtaları mikserle tek tek yedirin.
  5. Düz duy takılmış geniş sıkma torbasına hamuru doldurun. Fırın kağıdı serilmiş tepsinize eşit uzunluklarda (mini olması için yaklaşık 4cm.) krema sıkın. Sıkarken bir kere uzun gidip tekrar yanına geri dönün. İkisinin üzerine tekrar sıkmaya devam ederek sıkmayı bitirin. Bu şekilde yeterince kalınlık elde etmiş olacaksınız. Şekil bozukluklarını suya batırdığınız parmağınızla düzeltebilirsiniz.
  6. Bütün hamuru sıktıktan sonra ısıtılmış 190C dereceli fırında yaklaşık 30 dakika (kabarıp kızarana kadar) pişirin.
  7. Bu arada krema malzemelerini süt hariç orta boy bir tencerede karıştırın.
  8. Sütü ilave edip orta ateşte koyulaşıp kabarcıklar çıkana kadar pişirin.
  9. Vanilyayı ilave edip altını kapatın ve soğumaya bırakın.
  10. Ilınmış eklerlerinizi tırtıllı bıçakla ortadan ikiye kesin. Kremadan kaşıkla kalınca sürüp tekrar kapatın.
  11. Hepsini aynı şekilde bitirdikten sonra üst malzemelerini kaynar suya oturtulmuş ayrı bir kasede karıştırarak eritin ve eklerlerin üzerine bıçakla sürün.
  12. Buzdolabında soğuttukta nsonra servis yapın.

CHEESECAKE

Malzemeler:
  • Kelepçeli pasta kalıbı
  • 2 su bardağı iyice öğütülmüş Graham cracker (Türkiye için yulafli biskuvi kullanılabilir)
  • 1/2 cay kaşığı tarçın
  • çubuk tereyağı (125 gr)
İçine:
  • 2 paket cream cheese (450gr. kadar) / (Türkiye için labne peyniri?)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 3 yumurta
  • 1 limon rendesi, ince rendelenmiş
  • 1 kutu sour cream (süzme yoğurt gibi bir sut urunu, daha yağlıca. Eğer bulamazsanız koymadan da güzel bir cheesecake elde edebilirsiniz.) 

Yapılışı:
Tart hamuru hazırlamak için:
  1. erimiş yağı, öğütülmüş bisküvileri ve tarçını bir kabin içinde karıştırıp yağlanmış kelepçeli pasta kalıbınıza dokun.
  2. Bir yemek kaşığı yardımı ile düzleyip bastırın. Bunu yaparken yanlara doğru 2 cm yükseklik bırakın.
  3. İçini hazırlarken buzdolabında soğumaya bırakın.
İçini hazırlamak için:
  1. Oda ısısına getirilmiş, yumuşak cream cheese'i düşük hızda mikserde 1 dakika çırpın pütürlüğü gidene kadar.
  2. Yavaş yavaş tozşekeri ekleyin ve krema gibi olana kadar çırpmaya devam edin, 1-2 dakika kadar.
  3. Yanlarda kalan creamcheese varsa arada kaşıkla sıyırın.
  4. Tek tek eklemek şartıyla yumurtaları düşük hızda çırparak karışıma yedirin.
  5. Limon kabuğunu ekleyip hafif karıştırın.
  6. Sour cream i ekleyin.
  7. Karışım iyi karışmış ama aşırı çırpılmamış olmalı. Çok karıştığı zaman hava kabarcıkları oluştuğu için kabarırken çatlayıp sönmesine sebep olabilir.
  8. Soğumakta olan alt hamura karışımı döküp hafifçe titreterek varsa kalan kabarcıkların gitmesini sağlayın.
  9. Kalıbınızı alt tarafından alüminyum folyo ile sarin iyice yan duvarlara kadar.
  10. Genişçe ve derin başka bir tepsiye koyup yarıya kadar sıcak su ilave edin.
  11. Bu şekilde önceden işitilmiş 325F (165C) dereceli fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.
  12. Cheesecakemin orta kısmi hala sallanıyor (cıvık) olmalı, soğuduktan sonra sertleşecektir. Daha fazla pişirmeyin.
  13. Bıçakla kenarlarında geçerek kalıptan ayırın ve 30 dakika dışarıda soğuduktan sonra buzdolabında en az 4 saat soğutun.
  14. Kalıptan çıkarıp tabağınıza yerleştirin.
  15. Arzuya göre sadede yenebilir. Ancak sosluda güzel oluyor.

HAŞHAŞLI KEK



Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1/3 su bardağı haşhas
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1 bucuk su bardağı seker
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 2 bucuk cay kaşığı kabartma tozu
LIMONLU HASHASLI KEK (Lemon Poppy seed Cake)
Yapılışı:
  1. Süt, haşhaş ve limon kabuğu rendesini karıştırıp buzdolabında en az bir saat yada ertesi güne kadar bekletin.
  2. Yumurta ile sekeri iyice kabarana kadar çırpın.
  3. Sıvıyağı  ince akıtarak çırpmaya  devam edin.
  4. Un, kabartma tozunu eleyin.
  5. Biraz un, biraz sütlü karışımdan ekleyerek bütün malzemeyi hamura yedirin. Cıvık bir hamur olacaktır.
  6. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbınıza hamuru dokun. Önceden ısıtılmış 350F (175C) derece fırında yaklaşık 60-70 dakika kadar pişirin. Pişerken fırının kapağını açmamaya özen gösterin,sönebilir.(kurdan batırınca temiz çıkarsa pişmiştir)

KAKAOLU SÜNGER KEK

Malzemeler:
  • 3 yumurta (oda ısısında)
  • 1 1/2 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağında biraz az sıvıyağ
  • 1 limon kabuğu rendesi 
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 tepeleme yemek kaşığı toz kakao
  

 

Yapılışı:
1. Yumurtaları ve şekeri yaklaşık 5 dakika yüksek hızda kabarıp krema gibi olana kadar çırpın.
2. Tercihen sıvı akıtma ucu olan bir bardak veya kaba sıvı yağı koyup çırpmaya devam ederek ince, ince sıvı yağı akıtıp karışıma yedirin.
3. Limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
4. Unu kabartma tozu ve vanilya ile birlikte ayrı bir kaba eleyin.
5. Yine mikserle karıştırarak biraz sut biraz elenmiş undan ilave ederek süt ve unlu karışıma düşük hızdaki mikserle yedirin.
6. Karışımı ikiye ayırın. Bir tanesine kakaoyu ilave edip karıştırın. Bunu yaparken yaklaşık yarim çay bardağı su ilavesi ile kek hamurunun kıvamını inceltebilirsiniz.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbınıza önce sade karışımı dökün. üstüne kakaolu karışımı gezdirerek çatalla biraz birbirine karışmasını sağlayın.
7. Isıtılmış 350F(175C) dereceli fırında kızarana ve kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
8. Biraz ılındıktan sonra kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.

PORTAKALLI KURU YEMİŞLİ KEK

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 bucuk su bardağı şeker
  • 3/4 bardak sıvıyağ
  • 1 su bardağı portakal suyu (yada: 1/2 sut + 1/2 portakal suyu)
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 limon yada yarıma yakın portakal kabuğu rendesi
  • Arzuya göre istenilen miktarda iri kıyılmış ceviz, kuru uzum, küp, küp doğranmış kuru kayısı,kuru incir…
 

 
Yapılışı:
  1. Önce yumurtalarla şekeri ve limon veya portakal kabuğu rendesini kabarıp krema gibi olana kadar iyice çırpın.
  2. Sıvıyağı yavaşça akıtarak aynı anda mikserle çırparak karışıma yedirin.
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyin.
  4. Hamura önce biraz portakal suyu, sonra elenmiş undan biraz ekleyerek karıştırın. 3 seferde un ve portakal suyunu bu şekilde kek hamuruna yedirin.
  5. Kuruyemiş ve cevizi ilave edip kaşıkla karıştırın.
  6. Yağlanmış ve unlanmış kalıbınıza dökün. 350F - 175C derecede 40 dakika kadar pişirin.
  7. Kürdan batırdığınızda yapışmıyorsa pişmiş demektir. Hafif ılınınca kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.
  8. Arzuya göre 1 su bardağı pudra şekerini 1 yemek kaşığı kadar vişne suyu veya portakal suyu ile karıştırıp akıcı bir kıvam elde edin.
  9. Çatalla alıp kekin üzerinde gezdirerel sosunu dökün ve sertleşmesi için bekletip servis yapın.