13 Kasım 2013 Çarşamba

KREMALI MANTAR SOTE

MALZEMELER:
1 paket mantar
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
 Maydanoz
1 kutu krema
Tuz
Karabiber
YAPALIM:
  • Mantarları temizleyip doğrayın.
  • Tavada sıvı yağı kızdırıp yemeklik doğranmış soğanları ve bıçakla küçücük doğranmış sarımsakları ekleyin.
  • Soğanlar ölünce mantarları ekleyin ve suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
  • Bu aşamadan sonra ince doğranmış maydanozları ekleyin, birkaç kez karıştırdıktan sonra bir kutu kremayı koyun ve karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.
  • Tuz ve karabiber ilave edip servis tabağınıza alın. Afiyetle...
  • ÇOK LEZZETLİ :))

ÇITIR ÇITIR SOĞAN HALKALARI

Et, tavuk, balık yemeklerinin yanına çok yakışan bir tarif. Ayrıca yanında ketçap mayonez ve sarımsaklı yoğurda batırarak da yiyebileceğiniz muhteşem bir atıştırmalık. Bu tarifi çok beğeneceğinizden eminim..
Çıtır Soğan Halkaları Tarifi İçin Gereken Malzemeler
3 adet iri soğan
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Çıtır Soğan Halkaları Nasıl Yapılır
Soğanları yuvarlak olarak ince halkalar şeklinde doğrayalım.
Acı suyunun çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletelim.
Diğer bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp çırpalım.
Soğanları bu karışıma batırıp ardından galete ununa bulayalım.
Kızgın yağda kızarana kadar çevirerek kızartalım.
Eğer karışım soğanlara yapışmıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz.
Sıcak sıcak kıtır kıtır servis yapalım.
Afiyet olsun..
Çıtır Soğan Halkaları Nasıl Yapılır

BOLONEZ SOS

100 gr. yağ
200 gr. ince kıyılmış soğan
4 diş sarımsak
750 gr. yağsız sığır veya dana kıyması
400 gr. konkase domates
4 adet çarliston biber (ince dilimlenmiş)
45 ml. domates suyu
1 adet defne yaprağı
taze çekilmiş karabiber
tuz

Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanı, sarmısağı ve kıymayı ilave edip 5 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Konkase domates ve çarliston biberleri de katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın 15 dakika daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağını ilave edin. Domates sosunu katın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.


Not: Bu sos spagetti, ravyoli ve benzeri hamurişleri ile servis edilebilir.

FIRIN MAKARNA

Malzemeler :
* 1 paket fırın makarna
Sosu için :
* 2 çorba kaşığı tereyağ
* 2 yemek kaşığı un
* 3 bardak süt
* 1 adet yumurta
* 2 su bardağı kaşar rendesi
Yapılışı:
Makarna tuzlu suda haşlanır.
Başka bir tencerede sos hazırlığı yapılır. Tereyağ eritilir. Yağın içine un atılarak, hafif pembeleşinceye dek kavurulur. Sonra karıştırmak kaydıyla süt azar azar ilave edilir. Muhalebi kıvamına gelince, tuz, yumurta ve bir  su bardağı kaşar peyniri ilave edilerek iyice karıştırılır. Bu sostan bir su bardağı ayrılır.
Makarna süzülür ve sudan geçirilir.
Fırın tepsisine veya borcama süzülmüş makarna dökülür. Hazırlanan sostan bir su bardağı ayrılır ve kalan sos bu makarnaya yedirilir. Sonra ayrılmış sos üzerine  boca edilir. en son bir su bardağı kaşar rendesi üzerine serpilir ve 180 derece fırına verilir.  Kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir.

KABAK SALATASI

Malzemeler :
* 1 kilogram kabak,
* 1 orta boy kuru soğan,
* 1 tutam dereotu,
* 1 kase süzme yoğurt,
* 2-3 diş sarmısak,
* 3 çorba kaşığı sıvı yağ,
* Tuz.
Yapılışı :
Kabakları kazıyın, yıkayın ve rendeleyın. Kabakların bıraktığı suyu iyice sıkın.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvıyağda kavurun. Üzerine suyu süzülmüş kabak rendesi ekleyın. Şöyle bir karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.  Ara sıra karıştırılarak kabağın suyu iyice çektirin.
Sarımsakları dövün ve süzme yoğurt ile sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
Soğuyan kabağın üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve karıştırılır.
Yoğurtlu kabak, servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenerek servis yapılır.

KEREVİZ SALATASI

Malzemeler :

1 adet orta boy kereviz,
* 1,5 limon suyu,
* 4 yemek kaşığı yoğurt,
* 4 yemek kaşığı maydanoz
* 2 diş sarımsak,
* 1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı pul biber,
* 1 çay kaşığı nane.

Yapılışı :

İlk önce kerevizin dışı soyulup, rendelenir. Rendelenen kerevizin üzerine 1,5 limon suyu konur. Suyu çıkana kadar sıkılır. Sıkıldıktan sonra 4 yemek kaşığı yoğurt, 4 yemek kaşığı maydanoz katılır. 2 dişte sarımsak konur. Bir miktar tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı nane üzerine 
Kereviz Salatası

SEMİZ OTU SALATASI

Malzemeler :
* 1 demet semiz otu,
* 1 çay bardağı haşlanmış mısır,
* 1 tane domates,
* 1 tane kırmızı biber,
* 1 tane kuru soğan,
* Yarım limon,
* Tuz,yağ
Yapılışı :
Sebzelerin hepsini yıkıyın. Vitamin değerlerini kaybetmemesi için de, iri bir şekilde doğrayın. Üzerine, limon, yağ ve tuzunu döküp iyice karıştırın. Salata tabağınıza koyarak servis yapabilirsiniz.
Mısırlı Semizotu Salatası

ARPA ŞEHRİYEL SALATASI

Malzemeler :
Yarım paket arpa şehriye
* Göbek salata
4-5 adet salatalık turşusu
* Bir kase mısır
1 yemek kaşığı mayonez
* 5,6 kaşık yoğurt
* Tuz
Yapılışı :
Arpa şehriyesini, tuz ve bir çorba kaşığı yağ ilave ederek suda haşlayın. Sonra da süzün.
Göbek salatasını ve ve salatalık turşularını doğrayın. Mısırın da yarısını şehriyelere ekleyin ve karıştırın. Yoğurt ve mayonezi ekleyin. Kendinize göre tuzunu da atın. Sonra servis tabağına boşaltın. Kalan mısırları salatanın üzerine boca yapın.
Arpa Şehriye Salatası

YEŞİL MERCİMEKLİ KUSKUSLU SALATA

Malzemeler :
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı kuskus
2 su bardağı sıcak su
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet dereotu
* 5-6 adet yeşil soğan
4-5 adet salatalık turşusu
* 2 adet közlenmiş kırmızı biber(fırında yada ocakta közleyebilirsiniz.)
* 1 adet limon suyu
* İsteğe göre nar ekşisi
Yapılışı :
Mercimekleri haşlayın ve süzün.
Bir tencereye yağ koyup kısık ateşte kuskusu 2-3 dakika karıştırın. Sonra, sıcak su ve tuz ekleyip  yine kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan indirin ve ılımaya bırakın.
Maydonoz, dereotu, taze soğan ve közlenmiş kırmızı biberi ince ince doğrayın. Salatalık turşusunu küp küp doğrayın.
Haşlanmış mercimek ile kuskus karıştın. Üzerine doğranmış malzemeleri ilave edin.
Limon suyu ve nar ekşisini ekleyin. Tuz ve yağını da dökerek servis yapın.
Yeşil Mercimekli Kuskus Salatası

ISPANAKLI MANTARLI KUSKUS

300 gram ıspanak 
200 gram mantar 
1 paket kuskus 
30 gram tereyağı 
1 adet soğan 
1 kaşık pekmez 
200 gr keş peynir
Hazırlanış 


Ispanakları irice kıyın. Mantarları ince ince doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Kuskusu kaynar suya atın. Suyunu çektirerek pişireceğimiz için fazlaca su koymayın. Tavaya yağı koyun ve soğanları iyice pembeleştirin. Pembeleşince pekmezi ekleyip karamelize edin. Mantarları ekleyin yüksek ateşte kavurun. Suyunu çekince altını kapatın. 
Kuskuslar pişince ve suyu yarılanınca ıspanakları salın ve 5 dakika pişirin. Mantarları ve sana klasik yağ ekleyin. Keş peyniri ile servis yapın

BALIK KÖFTESİ

MALZEMELER 
2 adet palamut baligi 
2 bas soğan 
2 dilim bayat ekmek 
3 adet yumurta 
1 küçük demet maydanoz 
2 fincan zeytinyağı 
Yeteri kadar tuz, karabiber 
1 çay bardagi un 

YAPILIŞI 
Palamutiari temizleyin. 1 adet soğani dört parçaya bölerek bolca su içerisinde iyice haslayin. Baliklari sudan alip etleri kilçikiarindan ayirin. 
Buna islatilmis, suyu sikilmis ekmek içi, rendelenmis soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber ve kiyilmis maydanoz katarak iyice yogurun. 
Yogrulan bu karisimdan cevizden büyük parçalar alip avuç içinde yuvarlak köfteler yaparak una bulayin. Kalan iki yumurtayi çirpin. Una bulanmis köfteleri yumurtaya bulayip kizdirilmis yagda tavanin sapindan tutup sallayarak kizartin. Yaninda soğan, maydanoz ile servise sunun. 

SÖMELEK KÖFTE (KAHRAMANMARAŞ)

Malzemeler 
2 Su bardağı ince köftelik bulgur 
250 gr yağsız çiğ köftelik kıyma 
Tatlı kaşığı biber salçası 
1 Küçük soğan, tuz 
Kavurmak için 
200 gr tereyağı veya 1 çay bardağı zeytinyağı 
Karabiber, kırmızı biber 

Yapılışı 
Bulgur bir leğenin içine alınır, üzerine küp küp doğranmış soğan, biber salçası, tuz ilave edilip macun kıvamına gelene kadar ara ara su vererek 20-30 dk yoğrulur. Yoğrulan köfteler fındıktan az büyük parçalar koparılıp, parmak şeklinde yuvarlanır, bu köfteler daha sonra tuz ilave edilerek kaynamış suda haşlanır. Başka bir tencereye yağ koyulup karabiber ve kırmızı biber ilave edilir. Arzu edilirse 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası da ilave edilebilir. Suyu süzülen köfteler tencereye aktarılır ve kısık ateşte 5-10 dk kavrulur, yemeğimiz servise hazırdır. 

Not: bu yemeğimizin yanında mutlaka ekşili turşu yapılır. Köftelerimiz yufka ekmekle dürüm yapılıp yenilirse lezzeti ikiye katlanır.

HAMSİ TAVA

1,5 kg. hamsi 
2 su bardağı zeytinyağı (istege baglı sıvıyğ da olur )
2 yumurta 
6 çorba kaşığı un 
1 limon 
tuz 

Hamsiler ayıklanıp temizlendikten sonra iyice yıkanıp bir kevgire alınır. Yumurtalar un ve tuz iyice çırpılır. zeytinyağı bir tavada kızdırılır. Yumurtalı una bulanan hamsiler kızgın yağa atılarak pişirilir. 

KÜNEFE

Malzemeler 
300 gr kadayıf 
biraz dil peynir
100 gr erimiş tereyağı 
Şerbeti için; 
1 su bardağı şeker 
1 su bardağı su 

Önce şerbet malzemelerini ocağa alıp kaynatıyoruz, altını kısıp pişirmeyedevam ediyoruz. Aldığımız kadayıfı bir tepsiye alıp didiyoruz ve tutam tutam koparıyoruz. Tereyağını eritip kadayıfın üzerine gezdiriyoruz. Kadayıfımızı 4 eşit parçaya bölüyoruz (böylelikle iki künefe elde etmiş olacağız tabi bu da 4 porsiyon yapacak ya da daha fazla). Orta boy bir teflon tavaya kadayıfımızın 4'te birini yayıyoruz üzerine rende dil peynirini serpiyoruz ve kalan kadayıfımızın 3'te birin üzerine yayıyoruz. Tabanı düz olan bir kase ya da tabakla kadayıfın üzerine bastırıp iyice sıkıştırıyoruz. Ocağımızın en küçük gözünde kısık ateşte altı kızarana kadar çevirerek pişiriyo-ruz. Düz bir pasta tabağını tavanın üzerine koyup tavayı çeviriyoruz ve pişmeyen kısmını tavaya yerleştiriyoruz. Böylelikle künefeyi ters düz edip iki yüzünü de pişirmiş olacağız. Aynı şekilde bu yüzünü de pişirip biraz derince bir servis tatbağma alıp üzerine şerbet gezdiriyoruz. Hemen dilimleyip sıcak sıcak servise sunuyoruz.. Tabi üzerine dövülmüş fıstıkserperek. Bu arada diğer kadayıfı da aynı şekilde hazırlıyoruz. 


KOLAY ÇİĞ KÖFTE


Malzemeler
2 su bardağı bulgur 
3 yemek kaşığı biber salçası 
3 adet soğan 
3 adet yumurta 
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 demet taze soğan 
yarım demet maydanoz 
1 adet dilimlenmiş limon 
2 adet limonun suyu 
1 su bardağı ılık su 
tuz 
karabiber 

Bulguru temizleyip yıkayın ve geniş bir tepsiye alın Üzerine biber salçasını ekleyip iyice karıştırın, içine ince doğranmış soğanı ilave edip yoğurun. Suyu da döküp bulgurlar şişinceye kadar yoğurmaya devam edin. Yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. Zeytinyağlı tavada karıştırarak pişirin Pişen yumurtayı da bulgurlara ekleyin, karıştırın. Limonun suyu, tuz, karabiber, ince ince doğranmış taze soğan ve maydanozu da ekleyip köfteyi iyice yoğurun. Elinizle şekil veriptabağa dizin. Dilimlenmiş limonla süsleyip servis yapın. 

KOLAY İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER 
su bardagi ince bulgur 
2 orta boy patates 
200 gram kiyma 
50 gram ceviz 
su bardagi bulgur 
2 yumurta 
Kirmizibiber, tuz, 
karabiber 

YAPILIŞI 
Önce içli köftenin harcini hazirlayin. Bunun için bir tavada kiyma ile soğani kavurun. Cevizi ufalayin veya ince ince kesin ama sakin dövmeyin. 
Isirdiginiz zaman ceviz agiza gelmeli. Karabiber ve tuzu da ekleyin. Bir kenardabekletin
Diger tarafta iki su bardagi bulguru, iki su bardagi sicak su ile islatin. 
Bulgur kabarirken, iki patatesi soyun. Tuzlu suda hasladiktan sonra rendeleyin. Bir yumurtanin tamamini ve bir yumurtanin sadece beyazini karistirin ve patateslere ekleyin. Kirmizibiber ve kabarmis bulguru da ekleyin ve yogurun. Payreks tabagi yaglayin. Hazirladiginiz hamurun yarisini iyice yayin. 
Daha önceden hazirlamis oldugunuz harci, payreks tabaga yaydiginiz hamurun üzerine serin. Hamurun geri kalan kismiyla da üzerini kapatin. 
Bir biçak yardimiyla düzeltin. Üzerine kirimizibiber serpin. Ayirdiginiz yumurtanin sarisini sürün ve firina koyun. Üzeri kizarinca servis yapin.