4 Kasım 2013 Pazartesi

YALANCI TAVUK GÖĞSÜ

100 gram tere yağı veya margarin
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 adet yumurta sarısı
1 küçük paket petibör bisküvü
1 adet damla sakızı
Tavuk göğsünün yapılışı:
Orta boy bir çelik tencereye 100 gram tere yağını koyup eritiyoruz.
Eriyen tere yağının üzerine iki yemek kaşığı unu ilave edip hafifçe kavuruyoruz.
Kavurduğumuz unun içine bir adet yumurta sarısını,2 çorba kaşığı toz şekeri ve 1 litre sütü soğuk bir şekilde tencereye döküp bir çırpma teli yardımı ile karıştırarak pişmesini sağlıyoruz.
Akıcı bir kıvama gelene kadar pişiriyoruz.
Not:Hazırladığımız tavuk göğsü kreması eğer koyu bir kıvamda ise biraz süt ile akıcı bir kıvama getire biliriz. Sıvı bir kıvamda ise un yardımı ile kıvamını akıcı bir kıvama getirebiliriz.
Kremayı ocaktan aldıktan sonra içine bir paket vanilyanı ekleyip mikser yardımı ile güzelce çırpıyoruz.
Çırpmak çok önemli çünkü, çırparak kremanın özleşmesini sağlıyoruz.
Kremayı soğuyana kadar aralıklarla mikserle çırpıp hem soğumasını hemde kıvama gelmesini sağlıyoruz.
Bisküvileri robottan çekip bir borca ma döküyoruz.
Borcama kremayı da hafifçe döküp eşit bir şekilde yayıştırıyoruz.
Dolapta dinlendirdiğimiz tavuk göğsünü dilimleyip dilimleri 2 ye katlayarak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun
EGER FARKLI BİR KIVAM YAKALAMAK İSTİYORSANIZ  NİŞASTA EKLEYEBİLİRSİNİZ UNLA YARIYARIYA ŞEKER MİKTARINIDA DAMAK TADINIZA GÖRE DEGİŞTİRE BİLİRSİNİZ ARTTIRIP AZALTA BILIRSINIZ 

PEYNİR HELVASI

Malzemeler (4 kişilik)
Yarım kilo tuzsuz peynir
400 gr un
250 gr tereyağı
Yarım kilo şeker
300 gr su

Yapılışı
Peynir rendelenir 1 bardak su ile kaynatılır. Peynir erir, un tereyağında kısık ateşte iyice kavrulur. Una kaynamış peynir ilave edilir, ezerek karıştırılır, birbirine yedirilir. Diğer şeker ve su kaynar, kavrulmuş peynirli unla karıştırılır. Kısık ateşte iyice yedirilir. Yeşil fıstık ve çedene içi ile süslenir.

ÇULLAMA (KAHRAMANMARAŞ)


Malzemeler 
1 kg bastık 
1 kg toz şeker 
bardak su 
2 yumurta 
2 tahta kaşık yoğurt 
kaşık un 
Biraz su 
paket kabartma tozu 

Yapılışı 
Bastıkları 4*4 kesilip yumurta, yoğurt, un ve kabartma tozu, biraz da su ilave edilerek hazırlanmış koyu harca batırılır. Daha sonra kızgın yağa atılıp kızartılır. Önceden hazırlanmış, soğumuş şeker akıdına (şurubuna) atılır. Oradan daservis tabağına alınarak üzerine isteğe bağlı olarak ceviz yaya fıstık ilave edilerek servis yapılır.

HAPISA (NİŞE) (KAHRAMANMARAŞ)

Malzemeler (4 kişilik)
100 gr nişasta
0,5 lt su
1/4 lt pekmez
Ceviz içi

Yapılışı
Nişasta 0.5lt. su ile karıştırılır. İçine pekmez ilave edilir ve iyice karıştıktan sonra ateşe koyulur. Hapısa pişerken nişastasının toplanmaması ve nişastakokusunun kalmamasına dikkate edilmelidir. (Eskiden Hapısa'nın pişip pişmediğini anlamak için, içine küçük bir kor parçası koyarlardı. Eğer kor içindekırmızılığını koruyorsa pişmiş demekti) pişen Hapısa 4 kaseye bölünür, iyice soğuduktan sonra üzerine ceviz serpilerek servis yapılır.

Not: bu pelte içine pekmez yerine şeker koyularakta yapılabilir.

RAHMETLİ BABANEMİN NEFİS TATLARINDAN BİRİSİ 
BUDA ŞEKERLİSİ PEKMEZ YERİNE ŞEKER İLAVE ETMEK İSTERSENİZ 
GENELDE SOGUK YENİR AMA BEN SICAK TERCİH EDİYORUM SİZE SAÇMA GELEBİLİR AMA AYRANLA VE TURŞUYLA YUFKA EKMEKLE BAYILIYORUM :)SANIRIM ANNEMİ ÖZLEDİMMM

TİRŞİK (KAHRAMANMARAŞ)

Malzemeler 
1 kg Tirşik 
Su bardağı dövme 
1 Çay bardağı bulgur 
Su bardağı Maraş tarhanası 
Su bardağı nohut 
1 kg yoğurt 
1 Tutam tuz 
3 Fincan un 

Yapılışı 
Tirşik ince ince doğranarak bir tencereye koyulur ve diğer malzemeler eklenir. Önce bulgur sonra un eklenir, üzerine 3 lt sıcak su konur. Sıcak bir yerde ağzı kapatılıp üzeri bastırılarak ertesi güne kadar yatırılır. Ertesi gün ara arakarıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
KÖYDE SOBA ATEŞİNDE AYRI BİR GÜZEL OLUR 


:))


DÖVME PİLAVI

su bardağı aşurelik buğday 
adet kuru soğan 
1 çay bardağı sıvıyağ 
su bardağı tavuk suyu 
1 tatlı kaşığı tuz 
Üzeri için: 
1 dolu çorba kaşığı tereyağı 
1 tatlı kaşığı karabiber 

Buğday akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ince kıyılmış kıyılmış soğan sıvıyağdakavrulur. Üzerine tavuk suyu, tuz ve suyu süzülmüş buğday konur. Buğday suyu çekene kadar pişirilir. Ateşten almadan hemen önce yakılmış tereyağlıkarabiber eklenir ve karıştırılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra servisesunulabilir.

EKŞİLİ ET KABAĞI (KAHRAMANMARAŞ)

150 Gr kuşbaşı kuzu eti 
1 Adet Orta Boy Soğan 
1 Domates 
1 Biber 
2 Yemek Kaşığı Biber Salçası 
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası 
Tuz 
Kırmızı Pul Biber 
Karabiber 
Nane 
2 Diş Ezilmiş Sarımsak 
500 Gr Et Kabağı 

Kuşbaşı olarak doğranmış kuzu eti ve kıyılmış soğan 10 dk. kadar kavrulur, yeteri kadar domates ve biber salçası ilave edilir. Baharatlar ilave edilir. Üzerine yeteri kadar su ilave edilerek 20 dk. Kaynatılır. Doğranmış et kabağı ve haşlanmış nohut ilave edilir, pişmeye yakın domates ve biber ilave edilir. Son olarak da tuzuna bakılarak Kahramanmaraş’a özgü sumak ekşi ilave edilir. Yemeğin üzerine ezilmiş sarımsak ve nane sıvı yağda kavrularak yemeğin üzerine ilave edilir. Et kabağı döğme pilavı ile servis yapılır 

Not: Et kabağının en dışı olan yeşil kabuk kısmı soyulur ve et kabağının içindeki çekirdekli beyaz yer çıkartılır. Kabağın geriye kalan kısmı yemeğe küp küp doğranır.


EKŞİLİ TURŞU

Malzemeler 
3-4 tane orta boy patlıcan 
7-8 tane etli yeşil biber 
4 tane yeşil domates
3tane kabak 
3-4 diş sarımsak 
1 tutam nane 
1 yemek kaşığı sumak ekşi akıdı 

Yapılışı 
Biberler ayıklanıp istenilen boyda doğranır. domates kabak Patlıcanlar da doğranıp üzerine sıcak su ve tuz ilave edilerek haşlanır. Daha sonra soğuk suda yıkanır. Diğer tarafta sarımsaklar ezilip üzerine ekşi, nane ve tuz ilave edilip sulandırılır. Hazırlanan patlıcan, domates, kabak, biber içine atılıp 1 saat bekletildikten sonra servisehazırlanır.
sebzeleri ayrı ayrıda haşlaya bilirsiniz tadlarının karışmaması için nefis bir tat herkese tavsiyem 


ELİ BÖĞRÜNDE

Eli böğründe yemeğinin malzemeleri
Eli böğründe yemeğinin malzemeleri
1 kg kuzu eti ( Bu yemek kesinlikle kuzu etinden yapılmalıdır .Kuzu etinin özelliği çabuk pişmesidir . Dana etinden de yapabilirsiniz ama et geç pişeceği için sebzeler yanabilir. Aynı zamanda gerçek lezzetini yakalayamayabilirsiniz. )
Yarım kg arpacık soğanı ( Arpacık soğanı : küçük küçük olan soğandır)
1 kg domates
100 gram kuyruk yağı
250 gram yeşil köy biberi
250 gram kırmızı biber ( Maraş biberi )
10-15 orta boy sarımsak
Terayağı ( Arzuya göre katılır , etiniz yağlıysa gerek kalmayabilir )
Baharatlar : Kırmızı pul biber , kırmızı toz biber , kekik,karabiber , tuz
Yapılışını anlatalım 
Eli böğründe
Eli böğründe
Bu yemekte görsel sunum da ön plandadır. Domatesler,biberler,soğanlar,sarımsaklar ve et uyum içinde yerlerini almalıdır. Malzemeler arasında kuzu eti olmasına dikkat edelim demiştik . Bu yemeği lezzeti veren kuzu etidir. Maraşlı ustalar kuzunun kol etinden yaparlar . Etimizi kuşbaşı şeklinde doğruyoruz tepsimize yerleştiriyoruz. Domatesler 8 parçaya bölünerek ,soğanlar ( arpacık soğan olduğu için küçükler ) kabuğu soyulup bütün halinde,biberler ise 3-4 parça halinde doğranarak yerleştirilir. Ortaya sarımsaklar konulur. Etin üzerine kuyruk  yağı eklenir.Baharatlar ve tuz üzerinden serpiştirilir.Fırına pişirmek üzere verilir. Evimizdeki elektrikli fırında pişireceksek 180 derecede yarım saat yetecektir.

ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA

Malzemeler:
  • 2 bardak pirinç
  • 2 kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (tepeleme)
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı baharat (çiğ köfte baharatı, veya yedi çeşit baharat adıyla satılıyor, yoksa yenibahar kullanılabilir)
  • 1 tane iri domates
  • 1 tane  taze biber
  • 1.5 çay bardağı  zeytinyağı (klasik küçük çay bardağı)
  • 3-4 kaşık nar ekşisi
  • Tuz
  • Dolmalık kuru biber, patlıcan, kabak

Yapılışı:
Soğan yemeklik doğranır, zeytinyağında kısık ateşte kavrulur. Pirinç nişastalı suyu gidene kadar iyice yıkanır., süzülür. Kavrulan soğanın üzerine eklenir,3-4 dakika kısık ateşte pişirilir. Dilerseniz bu aşamada yarım çaybardağı su ekleyebilirsiniz. Ben baldo pirinç kullandığım için su ekliyorum. Dolmaların içinin eşit pişmesi daha kolay oluyor.


Pirinçlerin üzerine doğranan maydanoz, domates, sarımsak ve diğer bütün malzemeler eklenir, karıştırılır. 
Kuru dolmalıklar kaynar suda 5 dakika haşlanır. Süzülüp soğuttuktan sonra içleri doldurulur. Fazla iç konmaması lazım. Pişince taş gibi olabilir :) 
İçleri doldurulup tencereye resimdeki gibi dizilir.

Üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası, tuz, 1-2 kaşık zeytinyağı ve isteğe göre limonla sos hazırlanarak gezdirilir. Hazırlanan dolmaların yarı hizasını biraz geçecek kadar  kaynar su eklenir. Ocağa alınır, kaynayınca altı kısılır. Harlı ateşte kaynarsa pirinçler dışarı çıkar, dolmalar dağılabilir.  Afiyet Olsun...
Püf Noktası: 

Patlıcan ve kabağın sertleşmemesi için kuruları haşlarken kaynar suya atmak gerekiyor. Bu tarif güneydoğu usulü olduğu için baharat ve salça, nar ekşisi kullanıyorum. Dilerseniz bu malzemelerin miktarlarını azaltabilirsiniz...

ALİ NAZİK

Malzemeler:
  • 4-5 tane bostan patlıcan
  • 200 gr kıyma (bir defa çekilmiş ve dana-kuzu karışık)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 kase kadar yoğurt (patlıcanların büyüklüğüne göre değişebilir, yoğurt sulu olmamalı süzme yoğurt da kullanılabilir)
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • Tuz

Yapılışı:
Patlıcanlar közlenir, kabukları soyulur (buzluğa attığımız yaz patlıcanlarının tam zamanı :) ) . Kesme tahtası üzerinde ince ince kıyılır. Tavaya 1-2 kaşık yağ koyulur, patlıcanlar karıştırılarak biraz ılıtılır. Ezilmiş sarımsak, yoğurt ve tuz, iyice karıştırılır . Üzerine patlıcanlar ilave edilir. Yoğurt oda sıcaklığında ve patlıcanlar ılık olursa, yemeğin kıvamı daha güzel olacaktır (patlıcan çok ısınırsa buluşma anında yoğurt kesilir) .

Kıyma ve zeytinyağı tavaya alınır, kavrulur. Kıyma suyunu çektikten sonra çok fazla kurutulmaz. Tuz, pul biber eklenir. Yoğurtlu patlıcanlı karışım servis tabağına yayılır. Üzerine kavrulan kıyma gezdirilir. 
Yemeğimiz servise hazır...

Afiyet Olsun...
Püf Noktası: 

Ali Nazik yaparken kullandığımız kıyma bir defa çekilmiş olmalı. Bıçak arası veya zırh kıyması tabir edilen iri kıyma çeşidi olursa çok daha lezzetli olur...

FELLAH KÖFTE

Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Sos için:
  • 1 domates
  • 1 yeşil biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • Tuz

Yapılışı:
Bulgur ve irmik yoğurma kabına alınır. Su eklenir, karıştırılır. Pul biber, karabiber, tuz ilave edilir.
10-15 dakika ıslandıktan sonra iyice yoğrulur. Yoğrulurken arada 1-2 kaşık su  ilave edilir.  Köftenin dağılmaması için iyi yoğurmak gerekir...
Köfteden limon büyüklüğünde parçalar koparılır. Elde yuvarlayarak uzun parçalar elde edilir. Fındıktan biraz büyük parçalar koparılır. Bu parçalar elde yuvarlanıp parmağın ucuyla hafif bastırarak şekil verilir. Köfteye yuvarlanırken fazla yapışmaması için küçük bir tabağa su koyup arada eller az suyla ıslatılır. 
Yeşil biber doğranır. Sıvı yağda kavrulur, üzerine rendelenen domates ve tuz ilave edilir. Domates suyunu çekince sarımsaklar ezilerek eklenir. Salça ve pul biber eklenir ve 1-2 dakika kavrulup altı kapatılır. Doğranmış maydanoz ilave edilir.
Geniş bir tencerede su kaynatılır, tuz eklenir. Köfteler kaynar suya atılır. Köfte eklendikten sonra iyice kaynayana kadar harlı ateşte tutmak lazım, kaynadıktan sonra ocak kısılır.  Yumuşayan köftelerin suyu süzülür, üzerine hazırlanan sos eklenir. Karıştırılır, sıcak servis yapılır...
Afiyet Olsun...

LAZ BÖREĞİ

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı süt
  • Yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı su
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Kreması için:
  • 1 litre süt
  • 6 kaşık un (tepeleme değil ama dolu olacak) 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Şerbetin soğuk olması gerektiği için, önce şerbeti hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve su alınır, kaynatılır (kıvamı normal şerbet kıvamından koyu olmalı) Kıvama gelince limon suyu eklenir, 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Kreması için un, şeker ve süt karıştırılır, pişirilir. 1-2 dakika kaynayınca ocaktan alınır. Biraz ılınınca 1 yumurta kırılır, iyice karıştırılır. Diğer yumurtalar da aynı şekilde teker teker kırılıp iyice karıştırılır. Karabiber ilave edilir, soğuması için bir kenara alınır... 
Hamur için, yoğurt, sıvı yağ, süt, yumurta ve su bir kapta karıştırılır. Un ilave edilerek baklava hamuru kıvamında çok katı olmayan bir hamur elde edilir (hiç un miktarı diye sormayın, diğer malzemelerin miktarlarını zorla bardak veya fincan diye yazabildik yani bu tarif tamamen göz kararı :))  Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır (çok büyük olmasın ) Nişasta yardımıyla açılır. İnce açılması lazımmış haberiniz olsun :) Açılan yufka dört parmak yani 7-8 cm kalınlığında şeritler halinde kesilir. Uç kısmına bir dolu kaşık krema koyulur. Muska şeklinde sarılır. Tepsiye dizilir. Tereyağı ve sıvı yağ bir tavada eritilir, tepsideki tatlıların üzerine kaşıkla gezdirilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 180-190 derecede pişirilir. Tatlımız sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Afiyetle yenir :) 

BİBERLİ EKMEK

Malzemeler:

İç malzemesi:
  • 200 gr çökelek veya lor peyniri
  • isteğe göre biraz peynir
  • 1 kuru soğan
  • 1 domates
  • 2 kaşık çörekotu
  • 2 kaşık susam
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı zahter veya kekik
  • 1 kaşık domates salçası
  • 3 kaşık biber salçası (tepeleme)
  • 4-5 kaşık su
  • Tuz
  • İsteğe göre pul biber

Hamur malzemesi:
  • 1 bardak süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 bardak ılık su
  • Yarım yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • 1 su bardağı zeytinyağı (hamuru açmak için)




Yapılışı:
Maya ılık suda eritilir. Süt, şeker, tuz, sıvı yağ eklenir. Aldığı kadar un(ölçemedim :)) eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır. Ilık bir yerde üzerine nemli bir bez örterek mayalandırılır (hamur iki katına çıktığı zaman mayalanmış demektir) Şimdii hamur mayalanırken biz de içimizi hazırlayalım. Kuru soğan ince doğranır.  Domatesi ince doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz. Bütün malzemeler iyice karıştırılır.
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp zeytinyağına batırılır. Resimde görüldüğü gibi elle hafif bastırarak yuvarlak açılır (açarken hamur yırtılabilir, hiç önemli değil. Ben açarken de yırtıldı ama düzgün açılanın resmini koydum :)) Kare şeklinde kapatılır, tepsiye dizilir. Bütün hamurlar aynı şekilde  yağlanır. Tepside beklerken iyice mayalanıp kabardığı için elle çok hafif bastırarak inceltilir. 
Her birinin üzerine birer kaşık iç koyup yine elle düzeltilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir. 

Kolay gelsin, Afiyet olsun...
Püf Noktası: 

Salçanızın kıvamına göre acılığını ve rengini ayarlayabilirsiniz. Hazır salça da bu miktar yeterli olmayabilir. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra kıvamına bakıp biraz su ekleyebilirsiniz. Lahmacun yapanlar da iç malzemesini sulandırır. Kullandığınız peynir ve salça tuzlu değilse tuz ekleyebilirsiniz... Ben çok kabarık ekmekler istemediğim için tekrar tepsi mayası yapmadım. Zaten şekil verene kadar börekler kabarıyor. Daha tombiş ve puf börek isterseniz 15-20 dakika bekletip pişirebilirsiniz.

SÜRPRİZ KEK

Malzemeler

  • 3 bardak un
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • bir paket Dr.Oetker kabartma tozu
  • bir paket Dr. Oetker Şekerli Vanilin
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • bir su bardağı su
  • sosu için
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı dolusu Dr. Oetker Kakao
  • 1 kaşık şeker
  • üzerine bulamak için
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • Hazırlanışı

    Kek hamurunu karıştırın akıcı kıvam olsun dikdörtgen borcamı yağlayıp 175 derecede pişirin soğuyunca karelere bölün ayrı bir çukur kasede sosunu hazırlayın iyice çırpın kekleri önce sosa sonra hindistan cevizine bulayın afiyet olsun:)