29 Ekim 2013 Salı

TATLI ŞERBETLERİNDE PÜF NOKTA

Tatlı şerbeti hazırlamanın püf noktaları..
Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı farklıdır.Şekerpare,kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve koyu olmaması gerekir ki tatlı şerbeti çabuk çeksin.Lokma tatlısı (tarifi yakında) gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız,çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir.

Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine göre şerbet ayarı değişiklik gösterir.Örneğin burma baklava gibi hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık,tatlının soğuk olması lazım ki gevrekliği kaybolmasın.

Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda mutlaka görmüşsünüzdür.Şerbet verilirken hem tatlı,hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içinde kaynar.Eğer siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız,baklava hamur gibi olur. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme yöntemleri evdekilerden çok farklıdır.

O halde evde yapılan baklavalara şerbet nasıl verilmeli?

Baklava şerbeti nasıl ayarlanır?

40 cm.lik yuvarlak bir tepsi baklava için,

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 iri dilim limon
Bir çay kaşığının üçte biri tuz
Şerbetin yapılışı

Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın.Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
İçine limonu kabuklu atmıyacaksanız,çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika evvel ekleyin.Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz,şerbet şekerlenir.
Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra,altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin.Kıvamına gelmiş bir şerbetin,kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır.Baştakine göre baloncuklarda irileşmiştir.
Şerbetin kıvamı oldukça koyu olmalıdır ki,tatlı şerbeti hemen içine çekip,hamurlaşmasın.
Eğer kat kat açılmış,gevrek bir tatlıysa şerbeti ılıyana kadar bekletip sonra tatlıya dökün.Yok tatlınız biraz kalınca ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın.Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra verdim.Çünkü çok gevrek bir baklava idi.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir.Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Kısacası soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek.

NOT: Baklava şerbeti unuttunuz ve koyu olduysa içine biraz daha su ekleyip kaynatabilirsiniz.

EVDE SİMİT YAPIMI

Malzemeler (9 Adet İçin)

1 kg. un
3 çay kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı tuz.
600 ml ılık su

Simitleri batırmak için;

1 bardak üzüm pekmezi
1/2 bardak su
1 çorba kaşığı un
Bolca yarı kavrulmuş susam
Simit yapımı için protein oranı 13 civarında unları tercih etmek, klasik simit tadını yakalamak için önemli. Un paketinin arka yüzündeki etikete bakarak protein oranını öğrenebilirsiniz. 3 çay kaşığı kuru mayayı 600 ml ılık suyun içinde karıştırın ve 10 dakika bekletin. Sonra tezgaha 1 kg. unu döküp ortasını çukur açarak suyu ekleyip yavaş yavaş karıştırın. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa parmaklarınızı ıslatarak yoğurmaya devam edin. Hamur kıvamına gelince en az 15 dakika üzerini nemli bir bez veya streç film ile kapatarak ılık bir yerde bekletin. Kabarınca, tekrar yoğurun ve simitten 120 gramlık bezeler koparın. Her bir bezeyi ikiye bölerek 60 gramlık iki adet hamur elde edecekseniz. Hamurları tezgahta önce sosis şekline getirin sonra da daha da uzatarak fitil diye tabir edilen uzun hamur çubukları şeklinde elinizle yuvarlayın. Sonra iki fitili yanyana getirip spiral gibi birbirne dolayıp yuvarlarayın ve birleştirme yerini iyice bastırarak kıvırın. Derin bir tepsiye bir 1 bardak üzüm pekmezi, ½ bardak su ve 1 çorba kaşığı un koyarak karıştırın. Ayrı bir tepsiye de bolca susam dökün. Hazırladığınız simitleri önce pekmezli karışıma sonra susama bulayıp, önceden ısıtılmış 230 derecelik fırına verin. Yaklaşık 15-20 dakika sonra bütün mutfak çıtır simit kokacak. Peynirinizi hazır edin, afiyetle yiyin.
Refika'nın Mutfagından Alıntıdır..

PRATİK ALMAN PASTA


Keki için;
2 adet yumurta
1,5 çay bardağı şeker1 çay bardağı yoğurt
3,5 çay bardağı un
125 gr margarin
1 paket kabartma tozu
Kreması için;Yarım kg süt
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
İlk olarak keki hazırlamalıyız. Bu nedenle derince bir kapta 2 adet yumurta ile 1,5 çay bardağı şekeri beyazlaşana kadar çırpın. Daha sonrakalan malzemeleri yani yoğurt, un, erimiş margarini, kabartma tozunu ekleyerek kekin hamurunu oluşturun. Hamuru yağlamış olduğunuz tepsiye dökün. Tepsinin çapı yaklaşık 25 cm genişliğinde olsun. Hamurumuzun miktarı çok değil o nedenle büyük bir tepsiye koymayın. Keki 160 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Kek piştikten sonra fırından çıkararak soğumaya bırakın ve bu arada kremasını hazırlayın.
Krema için yukarıda belirtilen malzemeleri bir tencereye ekleyerek koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Krema hazır olduğunda kekinizi ortadan ikiye bölün, Keklerin arasına tüm kremayı dökün ve eşit olarak yayın. Kekin üst kısmını kapatın ve en üstüne pudra şekeri serpin. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

SEMİZ OTLU PATATESLİ SALATA

Malzemeler
1 demet semizotu
1 adet tavuk göğsü
200 gram mısır
5 adet patates
200 gram kornişon turşu
200 gram biberli zeytin

Sosu:
1 tatlı kaşığı hardal
1 kaşık mayonez
2 kaşık zeytinyağı
3 kaşık yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
  1. Patatesleri ve tavukları  haşlayıp küp, küp doğrayın. Turşuları  ve zeytinleri ince, ince dograyın, semizolarını küçük parçalara kesin. Malzemelerin tamamını birbirine karıştırın.
  2. Sos hazırlamak için malzemelerini mikser yardımıyla çırpıp servis yapacağınız esnada salatanın üstüne gezdirin.
  3. Semiz Otlu Patatesli Salata, Semiz Otlu Patatesli Salata Tarifi, Resimli Oktay Usta Semiz Otlu Patatesli Salata Tarifi Yapılışı

ET HAŞLAMA

Malzemeler:
250 gr kemikli et
2 adet orta boy patates
2 adet havuç
sıvıyağ
kekik ,tuz, karabiber
Yapılışı:
Düdüklü tencereye etleri koyarak üzerine yarım çay bardağı kadar  su ekleyin daha fazlada ekleye bilirsiniz etiniz sertse eger  ,suyu çekene kadar haşlanmasını sağlayın daha sonra içerisine küp küp doğradığınız patatesleri ve havuçları ilave edin, tuz ve karabiberini ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 15.20 dk. pişmesini sağlayın. Afiyet olsun…
2. TARİFTE
Malzemeler:
3 Parça Kuzu Gerdan
2 Adet Patates
2 Adet Havuç
6 Adet Küçük Soğan
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Tuz
6 Su Bardağı Kaynar Su
Ön Hazırlık:
Parça etler yıkanacak, süzülecek. Patates ve havuçlar soyulacak, uygun büyüklükte doğranacak. Soğanlar soyulacak ve bütün bırakılacak. 6 su bardağı kaynar su hazır edilecek.
Tencere’ye 3 yemek kaşığı zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine parça etler ilave edilecek. Etler alt üst edilerek iki yüzeyi, hafif kızartılacak. Ardından 6 su bardağı kaynar su ilave edilecek. Ocak ısısı yükseltilecek, tencere kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken beyaz köpükler alınacak ve atılacak. Tencere kapağı kapatılacak ve ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılacak not edilecek ve 45 dakika süre ile etler haşlanacak.
Süre bitiminde tencere’ye patates, havuç, soğan ve tuz katılacak, yemeğin tuzu karar hale getirilecek. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, kapak kapatılacak ve tekrar en düşük ısı konumunda 45 dakika süre ile kuzu gerdan tekrar pişirilecek. Toplam 1.5 Saat pişirme süresi bitiminde kuzu gerdan haşlamanız servise hazır. Sonrası malum.
‘Kolay Gelsin’

BEŞAMEL SOS YAPIMI

Malzemeler:
yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
yemek kaşığı (tepeleme) un
1,5 su bardağı süt
Yapılışı:
yemek kaşığı margarini tavaya alın ve ocağı en  kısık haline getirin.Margarin erimeye başlayınca unu ilave edin ve  kavurmaya başlayın. Un rengini çok hafif değiştirip kokmaya başlayınca  azar azar sütü ilave edinHızlıca çırparken sütü ilave etmeye devam edin. Tüm  sütü eklediğinizde tuz ve biber ile tatlandırın. i tavada iz bırakıncaya  kadar kısık ateşte çırpın ve ocaktan alın. Sıcak ya da soğuk olarak kullanın.

MİLFÖYDEN KÜLAH PASTA

Malzemeler:
  • Beyaz paket kağıtları veya fırın kağıdı
  • İstediğiniz adete göre yeterince milföy hamuru
  • krema için:
  • 2 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 tepeleme kaşığı nişasta
  • vanilya
  • servis için antep fıstığı, pudra şekeri
  • Yapılışı:
    1. MilFÖYLERİ BUZLUKTAN ÇIKARDIKTAN SONRA ERIMESINI BEKLEYIN ERIYEN MİLFÖYLERİ İKİSİNİ BİRBİRİNDEN AYIRMADAN MERDANE YARDIMIYLA BIRAZ BUYULTUN VE UZUNLAMASINA ŞERITLER KESIN fırın kagıdından kulahlar yapın ve serıtlerı ust üste gelcek şekilde çapraz sararak kulah halıne getırın ve fırında kızarana dek pişirin isterseniz kulah kalıpları kullana bılırsınız daha kolay olur pişen külahları soguduktan sonra kagıttan yada kalıptan dıkkatlıce cıkartın 
    2. Krema için tüm malzemeleri tencereye koyun.
    3. Orta kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıp kabarcıklar olana kadar pişirin.
    4. Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak tamamen soğutun.
    5. Servis zamanı külahları krema ile doldurup antep fıstığına batırın. Pudra şekeri eleyerek servis yapın.

SEBZELİ TAVUK HAŞLAMA

Malzemeler:

  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 5-6 adet tavuk but veya kalça (veya ufak bir adet parçalanmış tavuk olabilir)
  • 1 adet soğan
  • 3-4 adet çarliston veya sivribiber
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 adet patlıcan
  • 1-2 adet kabak
  • 2-3 adet domates
  • 1-2 diş sarımsak
  • tuz, karabiber
  • yeterince kaynamış su
Yapılışı:

  1. Tavukları sıvıyağda çevirerek hertarafını hafif kızartın.
  2. Yemeklik doğranmış soğanı, halka halka doğranmış biberleri ilave edip biraz daha çevirin.
  3. Havuçları kazıyıp uzunlamasına ikiye bölün ve orta kalınlıkta doğrayın. Tencereye aktarın.
  4. Patlıcan ve kabaklarıda alacalı soyup küplere doğrayın.
  5. Patatesi soyup irice küplere doğrayın ve tüm sebzeleri tencereye aktarın.
  6. Kabuklarını soyup yemeklik doğradığınız domatesleri ve ince kıyılmış sarımsakları ilave edin.
  7. Tuz, karabiber ve üzerini ancak kapatacak kadar kaynamış su ilave edip kapağını kapatın.
  8. Kısık ateşte tavuk ve sebzeler yumuşayana kadar, fazla karıştırrrmadan pişirin.

FIRINDA BAHARATLI KARNIBAHAR

Malzemeler:
  • 1 kilo karnıbahar
  • 2 adet yumurta
  • 1er silme tatlı kaşığı kimyon, kırmızı toz biber, tuz
  • arzuya göre taze çekilmiş karabiber
  • 3 yemek kaşığı dolusu galeta unu
  • 1/3 su bardağı riviera zeytinyağı (1 ufak çay bardağı)
  • üzeri için kaşar rendesi
  • Yapılışı:
    1. Karnıbaharı çok ufak veya iri olmayacak şekilde çiçeklerine ayırıp yıkayın.
    2. Az suda buharıyla sap kısımları yumuşayana kadar haşlayın. (Kısık ateşte)
    3. Kaşar hariç malzemeleri kapta karıştırıp karnıbaharları ekleyin, malzemeler birleşene kadar harmanlayın.
    4. Fırın tepsisine aktarıp 180C dereceli fırında kzıarana kadar pişirin(20-30 dakika arası)
    5. Kaşar rendesi serpip eriyene kadar tutup sıcak olarak servis yapın.

SODALI MAYALI PUF POĞAÇA

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1/3 paket yaşmaya
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 su bardağı ayçiçek veya riviera zeytinyağı
  • 4-5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • içine: beyaz peynir, maydanoz
  • üzerine: 1 yumurta sarısı
  • Yapılışı:
    1. Ilıktan biraz sıcak sütü hamur yoğurma kabına alın. İçine mayayı parçalayıp ekleyin ve tozşekeri ilave edin. Kabarması için 5 dakika bekleyin.
    2. Sıvıyağ, soda, un ve tuzu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın.
    3. Çok sert olmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave ederek hamuru yoğurun. Top şekli verip üstünü bez veya kapakla kapatıp 1 saat kabarması için bekletin.
    4. Limon büyüklüğünde parça alıp vereceğiniz şekle göre merdane ile elinizle açıp peynirli harç koyup kapatın ve tepsiye dizin.
    5. Üzerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre çörek otu serpip ısıtılmış 200C dereceli fırında pişirin.

PATATES PÜRESİ TARİFİ -

BURÇLARA GÖRE YEMEK TARİFLERİ :))

Burçlara Göre Yemek Tarifleri
KOÇ BURCU: Koç burçları için yemek pişirmek bir hobi değildir ama pişirdikleri zaman da bu işi severek yaptıklarından çok iyi becerirler.
YOGURTLU SEBZE Yemeği :
Malzemeniz : 2 adet Çarliston biber, 4 adet büyük havuç, 1 adet salatalık,1 demet kırmızı turp, 1 demet taze soğan.
Yapılışı : Kırmızı turpun dışında diğer malzemeleri uzun parçalar halinde kesip tabağa dizin.Turpları bütün olarak tabağa koyun. Sosu için : Bir miktar yoğurdu tuz,karabiber, bir tutam eker, bir tatlı kaşığı sirke ve iki tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte karıştırın ve bunu tabağın ortasına koyup sebzelerle birlikte servis yapın.
BOĞA BURCU: Boğa burçları yemek yemeği sevmekle kalmazlar. Onlar için yemek yapmak da başlı başına bir olaydır. Çok iyi açıdırlar.
TERE YAGLI SEBZELİ Ekmek :
Malzemeniz : 8-10 dilim kepek veya çavdar ekmeği, 250 gram tereyağı, birer demet dereotu ve maydanoz, pancar, 2 adet ufak havuç.
Yapılışı : Tereyağını üç parçaya bölüp oda ısısında yumuşamasını sağlayın. Üçte birini ufak kıyılmış otlarla karıştırın, diğer üçte birini dört dilim kadar haşlanmış ve ufak parçalara halinde kesilmiş pancarla ve biraz da suyu ile,son kalan parçayı da rendenin ince tarafıyla rendelediğiniz havuç ve biraz da suyu ile birlikte karıştırın. Sonra da bunları emek dilimleriyle birlikte servis yapın.
İKİZLER BURCU: Ev yemekleriyle uğraşmak pek ikizlerin işi değildir. Ama yine da ellerinden biraz da olsa bir şeyler gelir. Mesela bir tatlı örneği verelim.
VİŞNELİ TATLI :
Malzemeniz : 1 kilo vişne marmeladı, 4-6 dilim kepek veya çavdar ekmeği, yarım limonun suyu.
Yapılışı : Ekmek dilimlerini ufalayın ve bunları marmelat ve limon suyu ile karıştırın. Ekmeği tabağa koyun, etrafına vişneleri dizin ve krem anti ile birlikte servis yapın.
YENGEÇ BURCU: Harika birer açı olan yengeç burcu mensuplarının yemek zevkleri adamakıllı gelişmiştir. Ne yapıp yapın, onlara yemeğe misafir olmaya çalışın.
GARNİTÜRLÜ BİSKÜVİ
Malzemeniz : 1 paket tuzlu bisküvi, haşlanmış karides, salatalık, domates, yumurta, maydanoz.
Yapılışı : Her bisküvinin üzerine ufak,ufak doğradığınız karidesleri koyun, sonra da diğer malzemelerle süsleyin.
ASLAN BURCU: Dışarıda yemek yemeği tercih edersiniz ama misafirlerinizi memnun etmek istediğinizde de güzel yemekler yapabilirsiniz.
PATATES SALATASI
Malzemeniz : Bir gün önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş 1,5 kilo patates, 1 demet kırmızı turp, 4 tane sosis, 2 kornişon turu, 4 adet katı pişmiş yumurta, 8 çorba kaşığı zeytinyağı, göz kararı tuz, karabiber, hardal, 6 çorba kaşığı kornişon turpunun suyu.
Yapılışı : Patatesleri, kornişonları, kırmızı turpu ve sosisleri dilimler halinde kesin ve birbirleriyle karıştırın. Sonra buna turunun suyunu katın. Bir tutam ekerle tatlandırın. Sonra da yumurta dilimleri ve tereyle süsleyin.
BAŞAK BURCU: Başak burçlular damak lezzetinden çok sağlıklı yemekler yapmaya özen gösterirler. Pratik ve ucuz yemekler yapmayı tercih ederler.
SARIMSAKLI EKMEK
Malzemeniz : 1 büyük baston ekmek, birer demet dereotu ve maydanoz, 34 diş sarımsak, zeytinyağı.
Yapılışı : Baston ekmeği kalın dilimler halinde kesin. Sonra bunların üstüne zeytinyağı, kıyılmış ot ve dövülmüş sarımsak karışımını sürün. Fırına sürüp ekmekler çıtır çıtır kızarıncaya kadar ve sarımsaklar kahverengi bir renk alıncaya kadar tutun.
TERAZİ BURCU: Yemek yeme zevkleri gelişmiştir. Güzel ve zevkli bir sofra hazırlamaktan hoşlanırlar. İlginç yemekler sizi alakadar eder.
FIRINDA SEBZE YEMEĞİ
Malzemeniz : 500 gram mantar, 2 adet büyük pırasa, tuz, biber, 200gram tereyağı, sarımsak.
Yapılışı : Mantarları ve pırasaları küçük parçalara kesin. Bütün malzemeleri karıştırarak bir folyo kağıdına koyun ve azını kapatın.15 dakika fırına verin.
AKREP BURCU: Burcunuz icabı olarak iyi yemek yaparsınız.Ancak esas maharetiniz birden bire uydurarak yaptığınız yemeklerdir.
KARİDESLİ SALATA
Malzemeniz : 12 tane karides, 3-4 tatlı kaşığı mayonez, 1demet dereotu.
Yapılışı : Haşlanmış karidesleri parçalara kesin ve mayonezle birlikte karıştırın. Kıyılmış dereotu ile süsleyin. Üstlerine de limon dilimleri koyun.
YAY BURCU: Meyveli şeyler yapmak size daha pratik gelebilir. Fazla masraf gerektirmeyecek yiyecekleri tercih edersiniz genellikle.
MEYVE SALATASI
Malzemeniz : Mevsime uygun meyvelerin kabukları soyulmuş etleri, şeker ve kremşanti,1 limon.
Yapılışı : Meyveleri ufak parçalara bölün. Ve birbirleriyle iyice karıştırın. Limonun suyunu1 çorba kaşığı ekerle karıştırın ve meyvelerin üstüne dökün. Üstüne de krem anti koyarak servis yapın.
OĞLAK BURCU: Bu burçtakiler yemek yapmayı severler. Ayrıca bu konuda iyi buluları da vardır.Malzeme seçmesini de iyi bilirler.
KARIŞIK SALATA
Malzemeniz : 1 tane kıvırcık salata, 1 büyük salatalık, 4 büyük domates, 200 gram beyaz peynir,12 tane siyah zeytin.
Yapılışı : Salatayı uzun parçalar halinde kesin ve bunları büyükçe bir tabağa yaydırarak koyun. Salatalığı, domatesleri ve peyniri ufak kuş başı kesip hepsini birlikte tabağa koyun. Üstlerine zeytinleri bütün olarak koyun. Sonra da zeytinyağı ve sirke karığımı dökün.
KOVA BURCU: İyi bir açı olduğunuz söylenebilir.Yemek pişirme konusunda çok başarılısınız.Değişik kültürlerin yemekleri size zevk verir.
MEKSİKA SALATASI
Malzemeniz : 100 gram barbunya veya kuru fasulye, 1 kutu mısır tanesi,3-4 adet sosis, 1 kıvırcık salata,1 kırmızı soğan, sirke, tuz, karabiber, zeytinyağı.
Yapılışı : Haşladığınız fasulyelerin ve mısırın suyunu süzün. Sonra da bunları dilimler halinde kestiniz sosislerle birlikte karıştırın. Sirke, zeytinyağı, tuz, karabiber ve bir tutam eker karığımı sosu malzemenin üzerine dökün ve soğan dilimleriyle süsleyin.
BALIK BURCU: Zevkli bir kişiliğiniz olması dolayısıyla iyi yemek yapmanız biraz da ruh halinize bağlı. Son derece yaratıcı ve beceriklisiniz.
BALIKLI TOST
Malzemeniz : 8 dilim tost ekmeği, Haşlanmış balık, domates, salatalık ve maydanoz, mayonez, turp.
Yapılışı : Tost dilimlerinin üstüne biraz zeytinyağı sürün. Dilimlerin üstüne delik olarak domates veya salatalık, turp dilimleri koyun. Sonra dilimleri çaprazlamasına kesin ve her üçgenin üstüne balığı koyun. Maydanozla ve mayonezle süsleyin

PRATİK BİLGİ

Ezilmiş Halılar
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.
Çiçekleriniz Bozuluyorsa
Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur. Onların çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanın. Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar.
Koltukların Tozunu Alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur.
Güvelerden Kurtulmak İçin
Güvelerin dolaplarınızı istila etmelerini önlemek için, büyükçe bir portakal alın, üzerine kabuğu görünmeyecek kadar sık biçimde karanfil batırın. Bu karanfilli portakalı giyecek dolabınıza ya da sandığın bir köşesine koyun. Böylece güveleri giyecek dolaplarınızdan uzak tutmuş olursunuz.
Tahta Kapı ve Çerçeve Temizliği
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yuşak bir bezle kurutun.
Paslı Eşyalar
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.
Kahve Dökülürse
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.
Çivi Çakmak İçin
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. İnsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer

FIRINDA TAVUKLUY PİLAV

Malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • tavuk parçaları (but , göğüs... )
  • yeşil biber
  • 1 baş soğan
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
  • sıvı yağ
Hazırlanışı
  • Tavuk parçalarımızı önce tencereye alıp suda haşlıyoruz haşlama uyunun içine soğanı bütün olarak atıyoruz. tuzuda ekleyip haşlamaya bırakıyoruz. Tavuklar haşlanırken yıkayıp süzdüğümüz pirinci pilav yapar gibi yağda kavuruyoruz ama suyunu koymuyoruz. kavurduğumuz pirinçlleri fırın tepsimize (ben borcam kullandım) yayıyoruz. üzerine haşladığımız tavukları diziyoruz .Yeşil biberleride 2 ye bölüp tavukların aralarına yerleştiriyoruz. tavuğun haşlama suyunu süzüp 2 bardak pirinç için 3 ,5 bardak tavuğun haşlama suyundan suyundan tepsiye döküroruz.Önceden ısıtılmış fırına verip pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyouz.
tepsinin üstünü fırın poşeti veya alüminyum folyo ile kapatıp fırına atarsak daha lezzetli olur.

MAKLUBE

Malzemeler:
2 büyük tavuk göğüsü (kuşbaşı doğranmış)
3 yemek kaşığı sıvıyağ yada tereyağı
2 su bardağı piriç
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
Garnitürü için:
5 adet havuç
3 adet patates
1 konserve bezelye
Salatası için:
1 adet marul
yarım demet yeşil soğan
3 yemek kaşığı zeytiyağı
3 adet domates
Yoğurt
Yapılışı:
1- Patatesleri ve havuçları küp küp doğrayın ve kızartın. Bezelyeyi yıkayıp süzün. Pirinçleri ılık tuzlu suya koyun.
2- Küp küp doğranmış tavuk etini maklubeyi yapacağınız tencereye alın, üzerine biraz yağ ekleyerek orta ateşte sıvıyağda kavurmaya başlayın. Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
3- Pişen tavukların üzerine önce kızarttığınız patatesleri, sonra havuçları daha sonrada süzdüğünüz bezelyeleri koyun.
4- Pirinçlerin suyunu süzün ve bezelyelerin üzerine ilave edin. 1 çay bardağı sıvıyağı tencereye ekleyin. Son olarak pirinçleri çok az geçecek kadar su ilave edin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
5- Pilav pişerken salatanızı hazırlayın. Pilav suyunu çekince 10 dakika kadar demlendirin.
6- Geniş bir tepsiye maklubeyi pişirdiğiniz tepsiyi ters çevirin. Pilavın kenarlarına  bir sıra salata bir sıra yoğurdu dökerek servis yapın

FIRINDA MANTARLI TAVUK

Malzemeler:
400 gr kuşbaşı tavuk göğüsü
300 gr mantar
2 adet orta boy kuru soğan
1 paket çiğ krema (200 ml)
Tuz
1 yemek kaşığı margarin
Karabiber
1 adet limon
Yapılışı:
1- Soğanları soyun ve piyazlık doğrayın. Mantarları yıkayın ve 4 parçaya bölün.
2- Geniş bir fırın kabına doğradığınız soğan, mantar ve tavukları alarak alt üst edin. Tepsiye margarini küçük parçalar halinde dağıtın.
3- Üzerine tuz, baharat ve kremayı ekleyin. Son olarak limonu dilimleyin ve yemeğin üzerine dizin.
4- 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.


EV YAPIMI HAMURGER

Benim hamburgerimin olmazsa olmaz garnitürleri domates, marul ve turşu. Seviyorsanız soğan ve cheddar peyniri eklemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler…

Malzemeler:

  • 8 adet hamburger köftesi
  • 8 adet hamburger ekmeği
  • Marul
  • Domates
  • Salatalık turşusu
Hamburger Ekmeği Malzemeleri:
  • 3,5 su bardağı un
  • 2çay kaşığı instant maya
  • 3 yemek kaşığı margarin
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
Üzerine sürmek için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 yemek susam
Yapılışı:
  1. Hamur malzemelerini çukur bir kaba alın, mikserinizin yoğurma aparatını takın ve hamurunuz kaptan ayrılana kadar önce düşük, sonra da yüksek devirde karıştırın.
  2. Hamurunuz yumuşak olacak ama kaptan ayrılacak, yapışan hamurları varsa spatula ile sıyırarak toplayabilirsiniz.
  3. Hamurunuz top haline getirin ve yoğurduğunuz kabın üzerini streç film ile kapatın ve fırınınızı 50 dereceye getirerek hamuru 30 dakika kadar mayalayın.
  4. Mayalanan hamuru unladığınız tezgaha alın, rulo yaparak 8 eşit parçaya bölün ve elinizde yuvarlayarak yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
  5. 160 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (25-30 dakika) pişirin. Fırında çıkarıp soğumaya bırakın.
Hamburger Köftesi:
Malzemeler:
300 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
2 tutam maydanoz
Kimyon
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
1- Kıymayı yoğurma kabına alın, maydanozu ve baharatları ekleyin. Soğanı ve sarımsağı rendeleyerek kıymanın içine katıp yoğurun.
2- Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirdikten sonra 8 eşit parçaya bölüp hamburger köftelerini hazırlayın.
3- Yağsız tavada önlü arkalı pişirin.
Pişen köfteleri hamburger ekmeğinin arasına koyun, diğer malzemeleri ekleyerek servis yapın.

TAVADA KARNI YARIK

Malzemeler:
6 adet patlıcan
1 su bardağı su pişirmek için
patlıcanlar için kızartmalık sıvıyağ
İç harcı için:
300 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2-3 tutam maydanoz
tuz
karabiber
Üzeri için:
3 adet yeşilbiber
2 adet domates
Yapılışı:
1-    Patlıcanları alacalı soyun, enine bir çizgi atarak bol yağda kızartın. Kızaran patlıcanları tavaya dizin.
2-    Soğanı ve domatesleri yemeklik doğrayın. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğanı soteleyin.
3-    Kavurduğunuz soğana kıymayı ilave edin ve suyunu çekinceye kadar kavurun.
4-    Üzerine domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyerek domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin.
5-    Domatesler suyunu çekince ocağı kapatın ve maydanozları ilave ederek karıştırın.
6-    Kızarttığınız patlıcanların içine hazırladığınız harcı doldurun. Patlıcanların yanından 1 su bardağı su ilave edin
7-    Patlıcanların üzerini domates ve biber ile süsleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15-20 dakika kadar pişirin

BİBER DOLMASI

Malzemeler:
1 kilo dolmalık biber
350 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı kırık pirinç
2 adet kuru soğan
2 adet iri domates
Maydanoz
1 çay bardağı Sıvıyağ
Tuz
İsteğe göre karabiber
Yapılışı:
1- Dolmalık biberleri iyice yıkayın, sap kısmını bıçakla yardımı ile kesin ve tüm çekirdekleri çıkarın. Biberlerin içini parmağınızla hafifçe tuzlayın.
2- Pirinçleri yıkayıp iyice süzün, domateslerin kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın (domates kabukları dolmaya kapak olarak kullanılacak). Soğanları da yemeklik doğrayın ve domatesle birlikte elinizle ovarak ezin.
3- Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın.
4- Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
5- Doldurulmuş dolmalık biberleri tencereye dik ve yakın olarak yerleştirin. Kalan yağı ve biberlerin yarısına gelecek kadar soğuk suyu biberlerin yanından tencereye koyun.
6- Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin. Yarım saat sonra biberlere çatalla dokununca rahat deliniyorsa dolma pişmiş ve servise hazır demektir.
7- Servis tabağına aktarıp, yoğurt ile sıcak servis yapın.

SEBZELİ MUSAKKA

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy kabak
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • kızartma için sıvıyağ
Kıymalı Harç için:
  • 150 gr kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • tuz
  • karabiber
Üzeri için:
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup halka halka doğrayın. Patlıcan ve kabakların saplarını kesip patateslerle aynı kalınlıkta halka halka doğrayın.
  2. Sırasıyla önce patatesleri, kabakları ve patlıcanları 3-4 dakika kızgın yağda kızartıp yağının süzülmesi ve soğuması için peçete serilmiş tabağa alın.
  3. Soğanı ve domatesi yemeklik doğrayın. Sıvıyağı tencereye alın üzerine soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanların üzerine ince ince kıydığınız biberi ekleyin ve 1 dakika daha kavurun.
  4. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye kavurun. Suyunu çeken kıymaya 1 tatlı kaşığı salçayı ve yemeklik doğradığınız domatesleri tuzu, karabiberi ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.
  5. 1 su bardağı suyu ekleyip orta ateşte 5-6 dakika hafifçe suyunu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
  6. Fırın kabınıza fotoğraftaki gibi patates, kabak ve patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı harcı yayın.
  7. Son olarak 1 su bardağı kaşar peyniri rendesini serpip 200 derece önceden ısıtılmış fırından üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.


AYRANLI TAVUK KIZARTMASI

Malzemeler:
  • 1 kilo tavuk kanat
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • kızartmak için sıvıyağ
Marinesi için:
  • 1 su bardağı ayran (su ve yoğurttan kendiniz hazırlayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı zahter (ben taze kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı acı sos
  • karabiber, tuz
Yapılışı:
  1. Tavuğun tamamını alabilecek derin bir kase içinde tüm marine malzemesini karıştırın.
  2. Tavuk kanatlarına keskin bit bıçak yardımıyla 2-3 çizik atın.
  3. Tavukları ayranın bulunduğu kasenin içine alıp karıştırarak ayrana bulanmasını sağlayın. Kaseyi streç ile kapatarak buzdolabındanda en az 1 saat kadar dinlendirin.
  4. Kızartma yağının altını orta ateşte açın. Temiz bir poşetin içine unu ve tuzu alıp karıştırın.
  5. Marine ettiğiniz tavuk kanatlarının üzerindeki ayranı elinizle sıyırın tek tek un dolu poşetin içine atıp sallayarak tamamen una bulanmasını sağlayın.
  6. Una buladığınız tavukları kızgında yağda çnlü arkalı nar gibi oluncaya kadar kızartın. Sıcak servis yapın.

YANINA GÜZEL BİR YEŞİL SALATA AFİYET OLSUN