20 Ekim 2013 Pazar

GÜL TATLISI




GÜL TATLISI

Malzemeler:

125 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 kaşık irmik
1 kaşık sirke
2 kaşık çok ince çekilmiş fındık
aldığı kadar un

Şerbeti İçin:

4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/2 limon
Renklendirmek için: 1/2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası

HAZIRLANIŞI
Tereyağını derince kaseye alıyoruz. İçine diğer malzemeleri katıp iyice karıştırıyoruz. Unu eleyerek azar azar ekliyoruz. Kulak memesi sertliğinde bir hamur yoğuruyoruz.
Hamura gıda boyasını katıyoruz iyice her yerine almasını sağlayarak tekrar yoğuruyoruz. (bu esnada isterseniz, hamurdan bir parça koparıp içine yeşil gıda boyası ile yaprak yapmak üzere ayırabilirsiniz)
Şerbetimizi hazırlamaya başlayabiliriz. Şeker ve suyu bir tencereye alıyoruz. Şekeri erittikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Yeterince kaynayınca, bir kaşığı şerbete daldırıyoruz. En son akan damla biraz geç akarsa şerbet olmuş demektir. Limonu sıkıp, 1 dakika sonra altını kapatabiliriz. (Dikkat edin şerbet macun kıvamına gelmesin)
Hamurdan büyükçe bezeler yapıp, her tarafı eşit olacak şekilde açıyoruz. 1/2 santim kalınlığında kadar anca olacak. İsterseniz bu aşamayı bir iki tane deneyerek yeterli kalınlığı bulabilirsiniz.
Hamuru küçük çay bardağı ile kesiyoruz. 4 tanesini üst üste koyuyoruz. En üstünden başlayarak yuvarlıyoruz ve ortasından kesiyoruz.
Tepsiye diziyoruz. Fırında 180 derecede pişiriyoruz.
Tepsiden çıkartılan tatlılar ve şerbet ılıkken şerbetini döküyoruz. Yani her ikisi de ılık olacak. Şerbetini alana kadar dinlendiriyoruz. Afiyet Olsun...

Fotoğraf: GÜL TATLISI

Malzemeler:

 125 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 kaşık irmik
1 kaşık sirke
2 kaşık çok ince çekilmiş fındık
aldığı kadar un

Şerbeti İçin: 

4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/2 limon
Renklendirmek için: 1/2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası

HAZIRLANIŞI
Tereyağını derince kaseye alıyoruz. İçine diğer malzemeleri katıp iyice karıştırıyoruz. Unu eleyerek azar azar ekliyoruz. Kulak memesi sertliğinde bir hamur yoğuruyoruz.
Hamura gıda boyasını katıyoruz iyice her yerine almasını sağlayarak tekrar yoğuruyoruz. (bu esnada isterseniz, hamurdan bir parça koparıp içine yeşil gıda boyası ile yaprak yapmak üzere ayırabilirsiniz)
Şerbetimizi hazırlamaya başlayabiliriz. Şeker ve suyu bir tencereye alıyoruz. Şekeri erittikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Yeterince kaynayınca, bir kaşığı şerbete daldırıyoruz. En son akan damla biraz geç akarsa şerbet olmuş demektir. Limonu sıkıp, 1 dakika sonra altını kapatabiliriz. (Dikkat edin şerbet macun kıvamına gelmesin)
Hamurdan büyükçe bezeler yapıp, her tarafı eşit olacak şekilde açıyoruz. 1/2 santim kalınlığında kadar anca olacak. İsterseniz bu aşamayı bir iki tane deneyerek yeterli kalınlığı bulabilirsiniz.
Hamuru küçük çay bardağı ile kesiyoruz. 4 tanesini üst üste koyuyoruz. En üstünden başlayarak yuvarlıyoruz ve ortasından kesiyoruz.
Tepsiye diziyoruz. Fırında 180 derecede pişiriyoruz.
 Tepsiden çıkartılan tatlılar ve şerbet ılıkken şerbetini döküyoruz. Yani her ikisi de ılık olacak. Şerbetini alana kadar dinlendiriyoruz. Afiyet Olsun...
Beğen ·  · 

ETİMEK TATLISI

ETİMEK TATLISI
MALZEMELER
- 12 adet tuzsuz etimek

Şerbeti için:

1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için:

1 litre süt
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için:

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt (200ml)
Ceviz ya da Antep fıstığı

HAZIRLANIŞI
2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynattım. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dk kadar beklettim.

Eğer şerbeti karamelize edilmiş istiyorsanız önce şekeri tencerede kavurun üzerine su ekleyerek şerbeti hazırlayabilirsiniz.

Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıraladım. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıttım. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başladım.

Tarifin aslında malzemeler 750ml süte göre verilmişti ama ben tepsim geniş olduğu için 1 litre süt ile hazırladım. Eğer sizde küçük bir tepsiye yapıyorsanız etimek sayısına göre malzemenizi ayarlayabilirsiniz.

1 litre sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekledim ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırladım. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk kadar daha karıştırdım ve ocağı kapattım. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzelttim.

Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye aldım. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.

Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürdüm. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına kaldırdım.

Bu tatlıyı bir gün buzdolabından beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize başlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

NEFİS KÖFTELİ ÇORBA

KÖFTELİ ÇORBA
MALZEMELER
250gr yagsız kıyma (kıymayı kişi sayısına göre ayarlaya bilirsiniz arttıra bilirsiniz)
tuz
karabiber
kımyon
reyhan
pul biber
baharatları arzuya göre ılave edebılırsınız mıktarı sıze kalmıs
1 veya 2 yemek kaşıgı galeta unu
2 yemek kaşıgı su
haşlanmış nohut

HAZIRLANIŞI
kıymaya butun malzemelerı karıştırıp yogurun yaklaık 5 dkka kadar
yogurma işlemi bittikten sonra küçük küçük parçalar halinde yuvarlayın elinizi ara ara suya batırın yapışmasın yuvarladıgınız köfteler kenarda beklerken suyunu hazırlayalım tenceremize yarım çay bardagı sıvı yag 2 yemek kaşgı kadar margarın veya tereyag eklıyoruz bıraz kızınca içerisine 1yemek kaşıgı salça ve 2 diş sarımsak rendesiilave ediyoruz 1tatlı kaşıgıda sumak eşki sosu sıvı ilave ediyoruz hafıf kavrulduktan sonra 1,5lt yakın kaynamış su ilave edip bı 5 dakka kaynatıyoruz su et suyu olabılır yoksa 1pakaet bulyon ılave edıyoruz kaynayan suya köfteleri ilave ediyoruz köfteler pişinçe içerisine haşlanmış nohut ılave edıyoruz mıktar ıstege baglı ben kofteler kadar ılave edıyorum bı 5 dkkıka daha kaynayınca altını kapatıyoruz
AFİYET OLSUN
bu aradafazla çok sulu olmıcak koftelerın ustunu kapasın yeter su mıktarı. nohutuda herzaman haslanmıs olarak buzlukta bulundurursanız cok pratık oluyor

PUF BÖREGİ

PUF BÖREĞİ (oldukça pratik ve lezzetli )
MALZEMELER
2 su bardagına yakın ayran evde kendınız yapın
1 tatlı kaşıgı karbonat
aldıgı kadar un
1 tatlı kaşıgı tuz 
kızartmak için bol sıvı yag
İÇ HARCI
istege baglı patates yada peynir çeşidide istediginiz olur

HAZIRLANIŞI
malzemeleri karıştırıp hamuru yapalım ne sert ne yumsak normal bır hamur olsun bır kac bezeye bolelım bezeleri oklava yardımıyla acalım cok ıncede olmasın cok kalında olmasın bardak yardımıyla kesıp ıclerıne harcı koyup bol ve kızgın yagda kızartalım
AFİYET OLSUN

ARNAVUT CİĞERİ

ARNAVUT CİĞERİ
ciğer için malzemeler
500 gr. dana, kuzu yada tavuk ciğeri
Sıvıyağ (kızartma için)
2 su bardağı un,
tuz
1 çay kaşığı karbonat
kimyon, karabiber,pulbiber,sumak (baharatıda miktarıda istege baglı)
ciğerleri bekletmek için süt
HAZIRLANIŞI
cigerleri 1 saat kadar sütte bekletiyoruz süzüyoruz ama yıkamıyoruz dıger bır kapta unu tuzukarbonatı ve diger baharatları karıştırıyoruz cigerıde bu karışıma ilave edip harmanlıyoruz süzgeç yardımıyla fazla ununu çırpıyoruz ve bol miktardaki kızgın yagda 5 dk kadar kızartıyoruz daha az yada fazla pişirebilirsiniz yagdan alıp patateslerın uzerıne servıs yapabılırsınız


GARNİTÜR İÇİN MALZEMELER
2 adet orta boy patates
Sıvıyağ
tuz
patatesleri soyup küp küp dograyın tuz ilave edin istege göre pul biberde ilave edebılırsınız kızgın yagda bı kac dakıka pişirin

SALATA İÇİN
2 ortaboy soğan
Maydanoz,
tuz
sirke
sumak ekşi
soganları ıncece ınce yarım ay kesın tuzla ovarak yıkayın ve avcunuzun ıcınde hafıfce sıkın ınce kıyım maydonozu ekleyın tuz sirke ve sumak eşkiyle tatlandırın sumak eşkinin hem tozu hem sıvı sosunu kullalanın
AFİYET OLSUN
not(istege göre malzeme ekleyip cıkarta bilirsiniz)

PATATESLİ SU BÖREGİ MANTI

patatesli su böreği (aslında birçok ismi var )
MALZEMELER:
4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta
PATATESLİ HARCI İÇİN:
6 adet patates
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı reyhan

patatesleri haşlayıp ezin.tavaya sıvı yağı ekleyin küçük doğranmış soğanları hafif öldürün salçayı ekleyerek bir kaç dakika daha karıştırın ezilmiş patatesleride ilave edin ve karış tırın tuz,karabiber , pul biber,kimyon ve reyhanıda ekleyip karıştırp ateşi kapatın
TEREYAĞLI SOS İÇİN:
250 gr tereyağı(hakiki tereyağı olursa çok lezzetli olur)
1 yemek kaşığı salça(biber-domates karışık)
3 diş sarımsak
hamurları haşladıgınız sudan bir kepçe

YAPILIŞI: 4,5(dört buçuk) su bardağı unu yoğurma kabına eleyin.suyu ekleyin.bu hamur kulak memesinden sert olması gerekiyor.(fakat kayseri mantısının hamuru kadar sert olmuyor).yumurtayı ve tuzu ekleyin ve yoğurun.(yoğurmakta güçlük çekerseniz su ekleyebilirsiniz ama çok az).hamuru bezelere ayırın.ben 4 bezeye ayırdım.hamurların üzerine nemli bez örtün.bir bezeyi alıp hamur tahtasında tahtaya un serpip hamuru oklavayla açın.hamur yufka kadar ince olmasın.her bezeden servis tabağından biraz büyük hamur açtım.tek başına kapattığım için hamurlar kurumasın diye bezeleri küçük yaptım.hamuru su bardagı yada çay bardagı yardımıyla kesin hamura 1 tatlı kaşığı kadar patatesli harçtan koyup hamuru börek şeklınde kapatın.tepsiye koyun.arada üzerine hafif un serpin, birbirine yapışmasın.bu şekilde bütün bezeleri açıp,kesip, patatesli harç koyup kapatın.mantılara un serpmeyi unutmayın.
tencereye 2 litre su koyun.kaynatın.tencerede kaynayan suya 2 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.patatesli mantılarıda tencereye ekleyin.mantılar su yüzeyine çıkana kadar haşlayın.emin olmak için hamurun pişip pişmediğine bakabilirsiniz.haşlanan mantıların suyunun tamamını dökün.(makarna gibi suyu süzgeçte süzün.)
bu arada tavada tereyağlı sosu hazırlayın.tereyağını eritin.eridikten sonra 2-3 dk.daha eriyen yağı pişirin.(hakiki tereyağı eridikten sonra biraz daha kızdırılıyor.) salçayı ve sarımsagı ekleyin, kavurun .bir kepçede haşlama suyundan ilave edin bırazdaha kavurun ocaktan alın.patatesli mantıları servis tabağına koyun.üzerine tereyağlı sosu gezdirin. süslemek için sumak kullana bilirsiniz
not(hamuru kare kare kesip üçğen şekildede yapbilirsiniz hangısı kolayınıza gelıyorsa )afiyet olsun
Beğen ·  · 

NEFİS TATLI TOPLAR

TATLI TOPLAR
MALZEMELER
3 su bardağı süt
7 çorba kaşığı irmik
7 çorba kaşığı toz şeker
1 paket krem şanti
hindistan cevizi yeteri kadar
süslemek için fındık,badem,ceviz,fıstık hangısını arzu ederseniz
HAZIRLANIŞI
süt irmik ve şekeri tencerede karıştırarak pişiriyoruz muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz ara sıra karıştırarak topaklanmasını önlüyoruz soğuyan muhallebiye toz halindeki krem şantiyi katıp iyice karıştırıyoruz elimizi suya batırıp toplar halinde yuvarlıyoruz ve hindistan cevizine buluyoruz isteğe bağlı fındık badem fıstık ceviz ne isterseniz onunla süsleye bilirsiniz
AFİYET OLSUN