22 Ekim 2013 Salı

ZEYTİN YAGLI KABAK

Malzemeler

  • 1 Orta Boy Kuru Soğan (küçük doğranmış)
  • 3 Adet Kabak
  • 4 Yemek Kaşığı Domates Rendesi
  • 5 Dal Dereotu
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • Tuz ve Karabiber
  • Zeytinyağlı Kabak
    Çok sağlıklı ve hafif bir yemek zeytinyağlı kabak…
    Tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğradığımız soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavuralım, akabinde domates rendesini de ekleyip 2 dakika daha kavuralım. Küp şeklinde doğradığımız kabakları tencereye ekleyelim, üzerine bir tutam toz şeker, tuz ve karabiber ekleyip kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı olacak şekilde 20 dakika pişirelim. En son yıkayıp doğradığımız dereotunu yemeğe ekleyelim ve yemeğin altını kapatalım.

KOKOREÇ

Kokoreç mutfak koşularında ızgara üzerinde, ya da tava içerisinde pişirilir. Halka dilimlenmiş kokoreç Izgara üzerinde doğrudan alt üst edilerel kızartılır. Tava içerisinde ise, kuşbaşı doğranmış kokoreç, yeşil biber ve domates eşliğinde kavurulur. Ardından, kavurulmuş kokoreç pul biber, kekik ve tuz ile tatlandırılarak servis edilir. Bu yöntemle pişirilen kokoreçe, kokoreç sac kavurma adı verilir. Tarifim, kokoreç sac kavurma ile ilgilidir. Sultan, kokoreç sac kavurmasını her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
300 gram kokoreç
bir domates
bir sivri biber
pul biber
kekik
tuz

Yapılması
domatesi soyun küp doğrayın, biberi halka doğrayın
kokoreçi iri kuşbaşı doğrayın ve tava içine alın
orta ateşte karıştırarak, saldığı su uçuncaya kadar kavurun.
kokoreçin suyu uçtuktan sonra, kendi yağı ile bir süre daha kavurun
yaklaşık 10 dakika sürecek bu kavurma işleminin sonunda
kokoreç pıt pıt sesleri ile piştiğini duyurduğunda,
üzerine sivri biber ve domatesi katın, karıştırın
domatesin diriliği gidinceye kadar kavurun
ardından üzerine kekik, pul biber ve tuz serpin, karıştırın
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



HAVUÇLU CEZERYE

Malzemeler:
  • 1 kilo iri havuç
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 200 gr fındık
  • 1 su bardağı hindistancevizi
Yapılışı:
  1. Havuçları iyice yıkayıp soyun ve bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  2. Haşlanan havuçların suyunu süzün ve rendenin küçük tarafı ile renceleyin.
  3. Rendelediğiniz havuçları derin bir tencereye alıp üzerine 2 su bardağı şekeri ilave ederek tahta kaşıkla kavurun.
  4. Havuçlar suyunu salıp, şeker tamamen yok oluncaya kadar yüksek ateşte karıştırarak kavurun. Daha sonra havuçlar suyunu çekip iyice eriyene kadar orta ateşte kavurmaya devam edin.
  5. Fındıkları rondodan geçirip havuçların içine ekleyin ve 2 dakika daha kavurun.
  6. Hazırladığınız cezeryeyi geniş bir borcam ya da porselen kaba yayın. Soğuyup koyulaşınca dilimleyin ve hindistancevizine bulayarak servis yapın.

DILERSENIZ TOPLAR HALİNDEDE YAPABİLİRSİNİZ ELINIZE YAPISMAMASI ICIN ARADA SUYA BATIRIN TOPLARI HİNDİSTAN CEVIZINE BULAYIN AFİYET OLSUN 



ŞEKLİ HAYAL GÜCÜNÜZE KALMIŞ DİLEDİGİNİZ SEKLI VERIN :))

EN PRATIK MİSSS GİBİ KUMPİR


Malzemeler:
4-5 tane haşlanmış patates
3-4 tane sosis
Yarım kangal sucuk
1 küçük kutu mısır
1 orta boy kavanoz karışık garnitür
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri sıcakken çatalla ezin ve içine tereyağını gömüp erimesi için bekleyin.
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ve biraz tuzu patateslere ilave edin ve iyice karıştırın.
Patatesleri fırın kabının tabanına sıkıştırarak yerleştirin.
Sosisleri haşlayın ve küçük doğrayın.
Sucuğu küp küp doğrayıp sosislerin bulunduğu kaba aktarın.
Mısır ve garnitürü de aynı kaba boşaltın ve hepsini harmanlayın.
Bu karışını patatesin üzerine boşaltın.
En üste kalan yarım bardak kaşar peyniri rendesini serpin.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar kızarana kadar pişirin.
Ketçap ve mayonezle servis yapın.

Dilerseniz tek kişilik kumpirler de hazırlayabilirsiniz.


KAHVALTIYA GÜZELLİK KATAN DANTEL KREP

MALZEMELER
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • tuz ve bir fiske şeker
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
TARİF
Malzemelerin hepsi iyice çırpılır...
bir defalığına mahsus   tavaya az yağ sürülür.Krep hamuru sıkma torbasına doldurulur...Isıtılmış tavaya öncelikle çerçevesi çizilir..sonra içi rastgele delikler kalacak şekilde krep hamuru sıkılır..Arkalı önlü pişirilir.İsteğe göre az pudra şekeri ile süslenebilir
.

AFYON LOKUMU

MALZEMELER
125 gr. margarin
1 Su bardağı un
1 Su bardağı şeker
1 kg. süt
1 Paket vanilya
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
Süslemek için istenilen ölçüde şam fıstığı
TARİF  
Un ile yağ çok hafif kavrulur. Diğer malzemeler de içine katılır ve karıştırılarak muhallebi yapılır. Muhallebi pişince ocaktan alınır ve 10 dak.blender ile çırpılır. Islatılmış fırın tepsisinin içine dökülür. Bir spatula yardımı ile düzeltilir ve bir gece dolapta bekletilir. Tepsinin kısa tarafı 5’e, uzun tarafı 3’e bölünür. Dikdörtgen parçalar oluşturulur. Tüm tepsiye ceviz dökülür. Dikdörtgen parçalar rulo şeklinde sarılır ve hindistan cevizine bulanarak servis tabağına alınır. Üzerleri şamfıstığı ile süslenir.
Afiyet Şifa Olsun...
 

İNCİR KURABİYESİ

  • 10 adet incir
  • yarım paket yumuşak margarin
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 avuç ufaltılmış ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı nişasta
  • aldığı kadar unüzeri için;pudra şekeri
İncirleri sıcak suda 10 dk.bekleterek yumuşatırız,küçük küçük doğrarız.Diğer malzemelerin tümü karıştırıp içine en son doğradığımız inciri de ekleyip yoğururuz.Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde ederiz.Yuvarlak şekil verip tepsiye dizerek 175 derecede 25-30 dk.kontrol ederek pişiririz.Aşırı sertleşmesine izin vermeden fırından çıkarıp soğuyunca pudra şekeri ile süsleriz. EGER İNCİRLERİNİZ YUMSAKSA ISLATMADANDA YAPABILIRSINIZ.

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

BAYAT EKMEK BÖREĞİ
1 adet bayat ekmek küp küp doğranmış
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
250 gr beyaz peynir ya da kaşar loru
YARIM demet maydanoz
tuz
1 çay bardağı çiçek yağı
Üzeri İçin:
Rendelenmiş kaşar peyniri
Ekmeklerin yarısını  tabanını yağladığımız kare  borcama yayalım. Arasına maydanozlu peynirimizi serelim. Diğer kalan ekmekleri de peynirlerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim. Çırpılmış yumurta un ve sütü ve yağı karıştırarak bu ekmeklerin üzerine bolca dökelim. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Kızdırılmış 200 derece fırında pişmeye bırakalım. pişmesine yakın üzerine rendelenmiş kaşar serpelim. Kaşarlar eriyince fırından alalım. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

Pişirme aşamasında ağır kokusunu alabileceğiniz en pratik yöntem tavuğu 1 adet soğan ile birlikte haşlamanız. Bu sayede mutfağa yayılan o ağır tavuk kokusu minimuma iniyor.
Terbiyesini eklerken çorbanın kesilmemesi için bir yandan tel çırpıcı ile karıştırmanızı ve terbiyeyi 2-3 kez de çorbaya eklemenizi tavsiye ederim. Sevgiler…
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk but ya da 1 adet tavukgöğsü
  • 1 adet orta boy soğan
  • 8 su bardağı su
  • Tuz
Terbiyesi için:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 kahve fincanı un
  • Yarım limon suyu
Yapılışı:
  1. Soğanı soyun ve tavuk butlarını yıkayın.
  2. Tencereye tavuk, soyulmuş bütün soğan, tuz ve 8 su bardağı suyu ekleyin. Tavuk haşlayıp yumuşayınca kevgir yardımıyla butları tabağa alın. (Soğanı da çıkarın ve atın.)
  3. Tabağa aldığınız butları çatal yardımıyla didikleyin ve tekrar tencereye alın.
  4. Çukur bir kâsede yumurta sarısı, limon suyu, un, ve 5-6 yemek kaşığı piliç suyunu tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştın.
  5. Hazırladığınız terbiyeyi kaynayan tavuk suyuna 2 seferde ilave edin (Bir yandan tel çırpıcı ile çorbayı karıştırın).
  6. Çorbayı bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve servis yapı

TAZE FASULYE SALATASI


  • 400 gr Ayşe kadın fasulye
  • 2 adet domates
  • 4-5 kaşık zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak
  • ¼ çay bardağı limon suyu
  • ¼ çay bardağı sirke
  • Tuz
Fasulyelerinizin kılçıklarını temizleyin, 3-4 parçaya kırarak bölün. domateslerıde 2 ye3 bolun bırlıkte suda haslasın pimesını konturol ederek ocaktan alın suzgecten gecırın 
SOS İÇİN. Sarımsak, limon ,zeytinyağı, sirke ile karıştırın.
Haşlanmış fasulyeleriniz ılık iken, sosunu ekleyin.CANIM ARKADASIM SEMRA COK GUZEL YAPAR :))

ETLİ KURU FASULYE

  • 1 kase kuru fasulye
  • 400 gr kaz başı kuzu eti
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kapya biber
  • 2 çarlıston biber
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • tuz
Fasulyeleri sabahtan ılık su ile ıslatıp öğleden sonra düdüklü tencerede 15 dakika pişirin ( benim fasulyelerim küçüktü 15 dakika fazla geldi)
Soğan ve biberleri doğrayıp zeytinyağda soteleyin etleri ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar yüksek ateşte soteleyin fasulyeleri salçasını suyunu ve karabiberini ekleyip 10- 15 dakika daha pişirmeniz yeterli oluyor
Etleriniz çok iri ise onlarıda düdüklüde pişirin
Kimi kuru fasulyeyi fazla sulu seviyor kimi az sulu benim eşim az sulu sevdiğinden az koydum suyunu su miktarını size bırakıyorum
Afiyet olsun

PATATES PÜRELİ KÖFTE

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Patates püresi için
  • 2 orta boy patates
  • yarım su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Köftesi için:
  • 500 gr çekilmiş et
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dilim bayat ekmek içi (robotta çekilmiş)
  • 1 adet yumurta
  • karabiber,kırmızı biber,kimyon, tuz
Önce patates püresini hazırlayalım.Haşlanmış patateslerin kabuğunu soyduktan sonra derince bir kapta ezin. Üzerine süt, tereyağ,tuz ve kaşar peynirini ekleyerek iyice harmanlayın.
Köfteyi hazırlayalım. çekilmiş et, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarmısak, ekmek içi, yumurta ve baharatları iyice yoğurun. Daha
sonra iri ceviz büyüklüğünde parçalar alarak resimdeki gibi bardak şeklinde şekillendirin. Bütün köfteleri yaptıktan sonra köftelerin iç kısımlarını patates püresi ile doldurun.
1 yemek kaşığı salçayı, 1 su bardağı sıcak suyu ile ezin ve köftelerin olduğu tepsiye dökün. Fırına sürerek köfteler pişene kadar bekleyin daha sonra üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin ve eriyene kadar fırında bekletin. Daha sonra pilav ile birlikte servis edebilirsiniz.

KARNI BAHAR KIZARTMASI

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 2 adet yumurta
  • 200 gr un
  • tuz, sıvı yağ
Sert olan kısımları kesilmiş ve çiçekleri ayıklanmış olan karnabaharları bir tencereye koyarak üzerini geçecek şekilde su ve tuz ekleyip haşlayın. Çok fazla yumuşamasına ve dağılmasına izin verilmeden suyu süzülmelidir.
Başka bir kapta yumurta, un ve yarım su bardağı su bir çatal yardımı ile çırpılır. Suyun miktarı karışım ne çok katı ne de sıvı olmalıdır. Haşlanmış olan
karnabaharları hazırladığımız karışıma teker teker bulayarak kızgın yağda kızartalım. Dilerseniz peçete yardımı ile fazla yağını aldıktan sonra servis tabağına alınız. Üzerinde sarımsaklı yoğurt ya da sadece yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..

KEDİ DİLİ BİSKÜVİ DEN TATLI

MALZEMELER
  • 1 paket kedidili bisküvi
Krema malzemeleri
  • 500 mL süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Vanilya
  • 1 silme yemek kaşığı tereyağı
  • Kremşanti malzemeleri
  • 1 paket toz kremşanti
  • 200 mL süt
Şerbet malzemeleri
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
Şerbetimizi kaynatıp biraz bekliyoruz kedidili bisküvilerimizi tepsiye dizip üzerlerini şerbetle ıslatıp kenara alıyoruz kremamızı hazırlamak için tencereye vanilya ve tereyağ hariç tüm malzemelerimizi alıyoruz koyulaşıp kaynayınca vanılya ve tereyağ ekleyıp altını kapatıyoruz biraz dinlenince bisküvilerimizin üzerine döküp soğumasını bekliyoruz tamamen soguduktan sonra kremşantimizi üzerindeki tarife göre hazırlayıp kremanın üzerine döküyoruz dolapta 4-5 saat bekletince nefis oluyor afiyet olsun

KAŞARLI OMLET

  • 1 tane yeşil biberi tavada biraz yağ ile kavuruyoruz üzerine küçük bir domatesin kabuklarını soyup doğrayıp koyuyoruz ve tuzunu ilave edip yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
  • 3 tane yumurtayı kaseye kırıp biraz tuzla iyice çırpıyoruz .Omlet yapacağımız tavaya biraz tereyağ koyup eritiyoruz ve yumurtaları döküyoruz ,yumurtalar biraz pişince yarısına pişirdiğimiz domatesleri yayıyoruz üzerine kaşar dilimlerini ve pul biberide koyup omletin boş olan kısmını üzerine çeviriyoruz.
  • Kaşarlar eriyene kadar ateşte tutup sıcak sıcak servis yapıyoruz.
  • İsterseniz içerisine sosis,sucuk gibi malzemeleride pişirip koyabilirsiniz.
  • AFİYET OLSUN.................MİSSSSKaşarli Omlet

AŞKIMIN DOĞUM GÜNÜ ONA ÖZEL PASTA :))

evde pandispanya yapımı sanıldıgının aksine cok zor bir işlem gerektirmiyor.. yapımı ve malzemeleri şöyle
MALZEMLER
malzemeler:
•6 adet yumurta- akları ve sarıları ayrılmış,
•1 su bardağı un,
•yarım su bardağı nişasta
•1 tutam tuz
1 su bardağı şeker

YAPIMI
sade pandispanya yapımı:
1.Yumurtaların sarılarını şekerle birlikte  kadar çırpın,
2.Yumurta aklarını ayrı bir kapta tuzla birlikte KÖPÜK KÖPÜK OLANA DEK çırpın,
3. Unu ve nişastayı eleyerek yumurta sarılarına ekleyin ve karıştırın (Bu süreçlerin hepsinin çok hızlı olması gerekiyor, çünkü sarılar katılaşabilir ve aklar sönebilir acele etmezseniz),
4. Bu karışımı aklara ekleyip bir tahta kaşıkla yumurta aklarını söndürmeden  karıştırın,
5. altını  ve kenarlarını yağladığınız kelepçeli kalıba döküp fırına verin,
6. 180 derecede 45 dk kadar ara sıra kontrol ederek pişirin.  Evde Pandispanya Nasıl Yapılır?
MUHALLEBİSİ (İSTEYEN PUDINK TE KULLANA BİLİR YADA PASTA KIREMASI )TERCIH SIZIN 
Tarifim :
1 lt süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşıgı nişasta (veyanişasta yoksa 3.5 yemek kaşıgı unla da hazırlayabılırsınız)
6 yemek kaşıgı şeker (bız az şekerli sevıyoruz ama sız sekerlı olsun dıyorsanız 1 bardak ekleyın)
ve son olarak bır yemek kasıgı tereyag( ben kullanmıyorum )
yapımı ise ;bütün malzemeyı (tereyag hariç) tencerede  çırpıcı ile karıştırın ..daha sonra ocagın altını yakıp tencereyı ocaga alın ve karıstrın …kaynamaya basladıktan sonra ben  altını kısıp karıstırmayı bırakıyrum kı bıraz dibi tutsun;) soguyunca servıs edebılır veya bızım gıbı sogumasını beklemeden kaşıklarınızı elınıze alablırsınız:)