7 Kasım 2013 Perşembe

ÇİKOLATALI TOST

çikolata
 tost ekmegi
ekmeklere çikolata sürüp tost makinasında kızartın pudara şekeriyle servis edebilirsiniz

KAVUNLU MİLKSHAKE

1 adet kavun
4 , yemek kaşıgı bal
500 ml süt
buz
bütün malzemeleri blandırdan geçirip köpürene dek çırpın istediginiz gibi süsleyip servis yapınm

MARAŞ USULU TARHANA ÇORBASI

2 ,SU BARDAGI MARAŞ TARHANASI
1,5 -2 LİTRE SU
1 SU BARDAGI HAŞLANMIŞ NOHUT
TUZ
BOL NANE
SIVIYAG
HAZIRLANIŞI
tarhanalar tencereye konur1 saat kadar ıslatılır
ocaga alınıp ıyıce ezılene kadar pişrilir
pişen çorbayı blandırdan geçirerek pürüzsüzleştirilir
nohut ilave edip bir taşım kaynatılır
tuz eklenir tavada yagı kızdırıp naneyı ekleyelım çorbaya ılave edelım
affıyet olsun

MİS GİBİ TÜRK KAHVESİ

MALZEMELER: 1 Kişilik 1 kahve fincanı soğuk su 1 çay kaşığı dolusu kahve(taze çekilmiş) Tozşeker Şekersiz sevenler için 0 şeker :) Orta kahve sevenler için 1 çay kaşığı tozşeker Şekerli kahve sevenler için 2 çay kaşığı tozşeker YAPILIŞI:Cezveye kişi sayısına göre soğuk suyu koyup üstüne şeker ve kahveyi ekleyelim.Ocağa koymadan kahve ve su birbirine iyice özleşene kadar kaşıkla karıştıralım.(Bu karıştırma işlemini yaparken bile  hava kabarcıkları oluşacak kahve köpürecektir) Ocağın kahve gözü denilen en küçük gözüne cezveyi koyup en kısık ateşte hiç karıştırmadan pişmeye bırakalım.Kahve yanlarından hafif kabarınca ocaktan alıp, üst kısmından (sadece köpüğünden) fincana kahve koyalım ve cezveyi tekrar ocağa indirelim.Ocağın altını tam açıp kahvenin kabarmasını bekleyelim.Kahve kabarınca hemen altını kapatıp fincana havadan ve hızlı bir şekilde kahveyi dökelim.Kahveyi kesinlikle kaynatmayalım.Hemen servis yapalım. -

PÜF NOKTALAR

* Çicekleriniz için:
Püf noktası: Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Çiçekleriniz pek mutlu olacak…

* Gülleriniz boyunlarını bükerse:
Püf noktası: İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

* Saksı çiçekleriniz için :
Püf noktası: Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yokedersiniz.

* Akü Başları oksitlenirse :
Püf noktası: Cola sürmeyi bir deneyin… Oksitlenme diye bir derdiniz kalmayacak…

* Fareleri kaçırmak için :
Püf noktası: Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

* Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
Püf noktası: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

* Boya kokusunu gidermek için :
Püf noktası: İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.

* Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
Püf noktası: Biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç ile çalkalayın… Şişeniz pırıl pırıl olur…

* Balıklı tava kokusu :
Püf noktası: Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın. Kokudan eser kalmaz…


* Kesik Limonu nasıl saklarsınız :
Püf noktası: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

* Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
Püf noktası: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

Kokulu oda:
Püf noktası: Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

* Patates haşlarken :
Püf noktası: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patatesler vitaminlerini kaybetmemiş olur. Aynı zamanda da patatesleriniz daha çabuk pişer…

* Dereotonu saklamak için:
Püf noktası: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

* Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
Püf noktası: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1saat buz dolabında bekletin.

* Domatesin kabuklarını kolay soyma;
Püf noktası: Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın
sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

BAHARATLI KÖMBE

Yarım kg un
250 gram tereyağı
100 gram eritilmiş margarin
1 su bardağı süt
İki buçuk su bardağı pudraşekeri
1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
2 çorba kaşığı susam
1’er çay kaşığı mahlep, tarçın,
karanfil ve hintcevizi (muskat)

Baharatlı Kömbe Yapılışı
Un, tereyağı, margarin, süt ve pudraşekerini karıştırın. Dövülmüş damla sakızı, susam, mahlep, tarçın,
karanfil ve hintcevizini ekleyin. Hepsini yoğurun. Helva hamuru gibi pütürlü bir hamur elde edin. Hamurdan elinizle ceviz iriliğinde parçalar koparıp, kömbe kalıbına yerleştirin. Sonra masaya hızla vurarak kalıptan çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 180 derece fırında üzeri hafifçe kızarana dek pişirin.

DEREOTLU POĞAÇA

Malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı kadar tuz
yarım kase ince kıyılmış dereotu
un
Hazırlanışı

Malzemelerin tamamını bir kabın içerisinde yoğurun. Kolay şekillendirilebilecek kıvamda yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize yapışmıyor ve iyice bütünleşmişse hazır demektir. Sonrasında mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp top top şekiller verin. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 170 derece fırında pişirin. Afiyet olsun….
Fotoğraf: dereotlu poğaça

Malzemeler

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı kadar tuz
yarım kase ince kıyılmış dereotu
un
Hazırlanışı

Malzemelerin tamamını bir kabın içerisinde yoğurun. Kolay şekillendirilebilecek kıvamda yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize yapışmıyor ve iyice bütünleşmişse hazır demektir. Sonrasında mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp top top şekiller verin. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 170 derece fırında pişirin. Afiyet olsun….

TUZLU KURABİYE

Malzemeler:
1 paket margarin
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
Üzeri için susam
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini( ben ateşte eritip soğuyunca kattım içine) ve tüm malzemeleri yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında hamur elde edince istediğiniz şekli verip önce yumurta sarısına sonrada susama bulayın. Daha sonra yağlı kağıda yerleştirin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kıyıl kıyıl harika kurabiyeler oluyor.. Herkese afiyet olsun :))


Fotoğraf: Tuzlu kurabiye

Malzemeler:
1 paket margarin
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine sarısı üzerine)
Aldığı kadar un
Üzeri için susam
Yapılışı:
Oda sıcaklığında yumuşamış margarini( ben ateşte eritip soğuyunca kattım içine) ve tüm malzemeleri yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında hamur elde edince istediğiniz şekli verip önce yumurta sarısına sonrada susama bulayın. Daha sonra yağlı kağıda yerleştirin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kıyıl kıyıl harika kurabiyeler oluyor.. Herkese afiyet olsun :))

MAYALI HAMURDAN AÇMA POĞAÇA



Malzemeler

1 paket yaş maya
1su bardağı ılık süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr un

İç harcı için

2 yemek kaşığı tereyağı ( önceden çıkarıp yumuşatılmış)

Yapılışı

Öncelikle geniş bir kaba unu koyalım ve ortasını havuz şeklinde açalım.
Maya, yumurta, süt ve sıvı yağı dökelim.
Tuz ve şekeri ilave edelim.
Kenarlardan un ilave ederek yoğuralım.
Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim.
60 dakika dinlenmeye bırakalım.
Mayalanmış hamuru yumurtadan biraz büyük bezeler yaparak elimizle bastırarak açalım.
Ortasına 1 çay kaşığı yumuşak tereyağ sürelim.
Hamurları rulo şeklinde saralım.
Rulo yapılan hamuru iki ucundan aynı anda birbirinin tersine çevirerek yavaşta uzatalım.
Uzattığımız hamurun uç kısımlarını düğüm atar gibi birbirinin içinden geçirelim.
Ek yerini aşağıya getirelim.
Tepsiye yağlı kağıt serip üzerine dizelim.
Aralarında geniş boşluk olsun.
Tepside 10-15 dakika daha mayalandıralım.
Önceden ısıtılmış fırına yumurta sarısı sürüp çörek otu ( susam ) döküp koyalım.
200 derecede 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

Fotoğraf: Mayalı hamurdan açma poğaça

Malzemeler

    1  paket yaş maya
    1su bardağı ılık süt
    1 adet yumurta
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 çorba kaşığı şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    500 gr un

      İç harcı için

    2 yemek kaşığı tereyağı ( önceden çıkarıp yumuşatılmış)

   Yapılışı

    Öncelikle geniş bir kaba unu koyalım ve ortasını havuz şeklinde açalım.
    Maya, yumurta, süt ve sıvı yağı dökelim.
    Tuz ve şekeri ilave edelim.
    Kenarlardan un ilave ederek yoğuralım.
    Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim.
    60 dakika dinlenmeye bırakalım.
    Mayalanmış hamuru yumurtadan biraz büyük bezeler yaparak elimizle bastırarak açalım.
    Ortasına 1 çay kaşığı yumuşak tereyağ sürelim.
    Hamurları rulo şeklinde saralım.
    Rulo yapılan hamuru iki ucundan aynı anda birbirinin tersine çevirerek yavaşta uzatalım.
    Uzattığımız hamurun uç kısımlarını düğüm atar gibi birbirinin içinden geçirelim.
    Ek yerini aşağıya getirelim.
    Tepsiye yağlı kağıt serip üzerine dizelim.
    Aralarında geniş boşluk olsun.
    Tepside 10-15 dakika daha mayalandıralım.
    Önceden ısıtılmış fırına yumurta sarısı sürüp çörek otu ( susam ) döküp koyalım.
    200 derecede 30 dakika pişirelim.
    Afiyet olsun.

CİĞERLİ BULGUR KÖFTE




Malzemeler

350 gram ciğer
1+1/3 su bardağı ince bulgur
2 adet soğan
4 adet sivri biber
Yarım demet maydanoz
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı fesleğen
Tuz, karabiber, pulbiber
Servis için:
Yoğurt

Ciğerli Bulgur Köftesi Yapılışı
Biberlerin çekirdek yataklarını çıkartıp, soğanların kabuklarını soyun. Biber, soğan, fesleğen, karabiber, pulbiber, maydanoz ve tuzu blenderden geçirin. Yıkayıp zarını çıkardığınız ciğeri ilave edip tekrar blenderden geçirin. Karışımı geniş bir kaba alıp bulguru ekleyin. Bulgurlar yumuşayana kadar hiçbir şey ilave etmeden çiğ köfte gibi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak-yassı köfteler yapın. Bir tencerede bol su kaynatın. Ciğer
köftelerini kaynayan suda haşlayıp servis tabağına alın. Tereyağını küçük bir tavada eritip, pulbiberi yakın.
Köftelerin üzerine gezdirip, yoğurtla servis yapın.

Fotoğraf: Ciğerli Bulgur Köftesi Tarifi 


Malzemeler

    350 gram ciğer
    1+1/3 su bardağı ince bulgur
    2 adet soğan
    4 adet sivri biber
    Yarım demet maydanoz
    4 çorba kaşığı tereyağı
    2 çorba kaşığı fesleğen
    Tuz, karabiber, pulbiber
    Servis için:
    Yoğurt 

Ciğerli Bulgur Köftesi Yapılışı
Biberlerin çekirdek yataklarını çıkartıp, soğanların kabuklarını soyun. Biber, soğan, fesleğen, karabiber, pulbiber, maydanoz ve tuzu blenderden geçirin. Yıkayıp zarını çıkardığınız ciğeri ilave edip tekrar blenderden geçirin. Karışımı geniş bir kaba alıp bulguru ekleyin. Bulgurlar yumuşayana kadar hiçbir şey ilave etmeden çiğ köfte gibi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak-yassı köfteler yapın. Bir tencerede bol su kaynatın. Ciğer
köftelerini kaynayan suda haşlayıp servis tabağına alın. Tereyağını küçük bir tavada eritip, pulbiberi yakın.
Köftelerin üzerine gezdirip, yoğurtla servis yapın.

KREMALI LİMON ÇORBASI

1 limon
1 soğan
1-2 diş sarımsak
25 gr tereyağı
1 çorba kaşığı un
4 su bardağı et suyu
3-4 dal taze nane
1 su bardağı süt kreması
Tuz, karabiber

Kremalı limon çorbası: Soğan ve sarımsağı soyup ince ince doğrayın. Tereyağını tencerede eritip soğan ve sarımsağı kavurun. Unu ilave edip karıştırın ve pembeleşince et suyunu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.

Limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın ve kaynamakta olan çorbaya ilave edin. Tuz, karabiber ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Çorbayı ateşten alıp süt kremasını ilave edin. Karıştırıp sıcak olarak servis yapın.Kremalı limon çorbası artık hazır, afiyet olsun.
Fotoğraf: Kremalı limon çorbası malzemeleri
 1 limon
 1 soğan
 1-2 diş sarımsak
 25 gr tereyağı
 1 çorba kaşığı un
 4 su bardağı et suyu
 3-4 dal taze nane
 1 su bardağı süt kreması
 Tuz, karabiber

 Kremalı limon çorbası: Soğan ve sarımsağı soyup ince ince doğrayın. Tereyağını tencerede eritip soğan ve sarımsağı kavurun. Unu ilave edip karıştırın ve pembeleşince et suyunu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.

 Limonun kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın ve kaynamakta olan çorbaya ilave edin. Tuz, karabiber ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Çorbayı ateşten alıp süt kremasını ilave edin. Karıştırıp sıcak olarak servis yapın.Kremalı limon çorbası artık hazır, afiyet olsun.

YALANCI PAÇA

Malzemeler
1 parça tavuk göğsü
4 su bardağı su, 1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı sirke
1 dilim kızarmış ekmek
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, kırmızıbiber, karabiber

Yalancı Paça Çorbası Yapılışı
Tavuk göğsünü suda haşlayın. Haşlama sırasında 1 çay kaşığı tuz ve yeteri kadar karabiberi ilave edin. Haşladığınız tavuk göğsü soğuduğunda, incecik didikleyip yeniden suya ilave edin. Dövülmüş sarmısağı da tavuk suyuna ekleyip karıştırın. Derin bir kaseye yoğurt, un ve yumurta sarısını alarak iyice çırpın. Tavuk suyundan birkaç çorba kaşığı alarak, kasedeki yoğurtlu karışıma katın. İyice çırparak azar azar tenceredeki suya ekleyin. Yavaş yavaş karıştırarak bir taşım kaynatın. Ocağın altını kapatarak sirkeyi ilave edin. Minik doğradığınız ekmek dilimini sıvıyağda kızartın. Çorbanın üzerine ekmek kıtırlarını serpiştirin. Sıvıyağda kızdırdığınız kırmızıbiberi çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

HAMSİLİ PİLAV




Malzemeler
1 kg hamsi
4 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Tuz, yenibahar, nane

Hamsili Pilav Yapılışı
Soğanları ince doğrayın. Bir tencereye aldığınız zeytinyağında fıstığı kavurun. Üzerine dolmalık üzüm, pirinç, ince doğranmış dereotu, tuz, yenibahar ve naneyi ilave edip karıştırın. Son olarak su ilave edip pilavı pişirin. Piştikten sonra, bir süre demlenmeye bırakın. Kılçıkları çıkarılmış hamsileri fırın kabına ya da porsiyonluk güveç kaplarına dizin. Ortasına demlenen pilavı dökün. Pilavın üzerini hamsiyle kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Fotoğraf: Hamsili Pilav

Malzemeler
1 kg hamsi
4 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Yarım demet dereotu
Tuz, yenibahar, nane

Hamsili Pilav Yapılışı
Soğanları ince doğrayın. Bir tencereye aldığınız zeytinyağında fıstığı kavurun. Üzerine dolmalık üzüm, pirinç, ince doğranmış dereotu, tuz, yenibahar ve naneyi ilave edip karıştırın. Son olarak su ilave edip pilavı pişirin. Piştikten sonra, bir süre demlenmeye bırakın. Kılçıkları çıkarılmış hamsileri fırın kabına ya da porsiyonluk güveç kaplarına dizin. Ortasına demlenen pilavı dökün. Pilavın üzerini hamsiyle kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

ETLİ MANTARLI DOMATES DOLMASI

Malzemeler
4 adet olgun ve sert domates
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
25 adet mantar
Yarım demet maydanoz
1′er adet soğan ve limon
2 diş sarmısak
100 gram dana eti
1 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı sirke
2′şer çorba kaşığı ekmek içi ve kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber

Etli Mantarlı Domates Dolması Yapılışı
Domateslerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesin. İçlerini oyup, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile ovun. Mantarları ince kıyın. Tereyağı ve 4 çorba kaşığı zeytinyağında ince kıyılmış maydanozun yarısını ve soğanı kavurun. Bu malzemeye mantarları ilave edin. Sarmısak, tuz ve karabiber ekleyip kavurun. Sirke, salça ve et suyu ilavesiyle orta ateşte pişirin. Ayrı bir yerde dana etini haşlayın ve çok küçük parçalar halinde doğrayın. Dana eti, kıyılmış maydanoz, ekmek içi ve kaşar peynirini mantarlı karışıma ilave edip karıştırın. Tencereyi ocaktan alın. Mantarlı malzemeyi domateslerin içine doldurun. Domatesin kesilen kapaklarını da üzerine kapatıp, fırın kabına dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirerek servis yapın.

TAYHİNLİ SUSAMLI KEK

Malzemeler

3 tane yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 buçuk bardak şeker
1 çay bardağı tahin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.3 veya 3 bardak un

Üzeri için;

1 çay bardağı susam
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı kırılmış ceviz veya fındık

Hazırlanışı

Yumurtalar ile şekeri derin bir kabın içerisine alınız ve önce yavaş, sonra hızlı şekilde çırpıcı ile çırpınız.
İçerisine 1 çay bardağı süt, yağ ve tahin eklenip yavaş, yavaş karıştırınız.
Kabartma tozu ve un ayrı bir kabın içerisine alınız ve iyice karıştırınız.
Kabartma tozu ile karışmış olan unu eleyerek karışımın içerisine ilave ediniz.
Hamur boza kıvamına gelene kadar un eklemesi yapınız ve karıştırmaya devam ediniz.
Kekin pişeceği kalıbın içerisini 1 kaşık ile iyice yağlayınız.
Yağlanmış kalıba susam serpiştiriniz.
Susamın boş yer kalmayacak şekilde her yeri kaplamasına özen gösteriniz.
Bu durum kekin kalıptan çıktığında kusursuz görünmesi için önemlidir.
Hazırladığınız hamuru yağlayıp susam serpiştirdiğiniz kalıbın içerisine dökünüz.
Üzerine cevizleri yerleştirip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriniz.
Kekin kalıptan kusursuz şekilde çıkması için tepsinin altına ıslak havlu koyunuz.
Kekinizi sıcak olarak sunum yapınız.

Fotoğraf: Tahinli Susamlı Kek Tarifi

Malzemeler

    3 tane yumurta
    1 su bardağı sıvı yağ
    1 çay bardağı süt
    1 buçuk bardak şeker
    1 çay bardağı tahin
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    2.3 veya 3 bardak un

Üzeri için;

    1 çay bardağı susam
    1 tatlı kaşığı margarin
    1 çorba kaşığı kırılmış ceviz veya fındık

Hazırlanışı

    Yumurtalar ile şekeri derin bir kabın içerisine alınız ve önce yavaş, sonra hızlı şekilde çırpıcı ile çırpınız.
    İçerisine 1 çay bardağı süt, yağ ve tahin eklenip yavaş, yavaş karıştırınız.
    Kabartma tozu ve un ayrı bir kabın içerisine alınız ve iyice karıştırınız.
    Kabartma tozu ile karışmış olan unu eleyerek karışımın içerisine ilave ediniz.
    Hamur boza kıvamına gelene kadar un eklemesi yapınız ve karıştırmaya devam ediniz.
    Kekin pişeceği kalıbın içerisini 1 kaşık ile iyice yağlayınız.
    Yağlanmış kalıba susam serpiştiriniz.
    Susamın boş yer kalmayacak şekilde her yeri kaplamasına özen gösteriniz.
    Bu durum kekin kalıptan çıktığında kusursuz görünmesi için önemlidir.
     Hazırladığınız hamuru yağlayıp susam serpiştirdiğiniz kalıbın içerisine dökünüz.
    Üzerine cevizleri yerleştirip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriniz.
    Kekin kalıptan kusursuz şekilde çıkması için tepsinin altına ıslak havlu koyunuz.
    Kekinizi sıcak olarak sunum yapınız.

AFİYET OLSUN…

TANTUNİ

Malzemeler

1 kg kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber
2 dal taze soğan
1 adet soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
Tuz
Karabiber

Servis için:
Lavaş ekmeği

Tantuni Yapılışı
ETİ küp şeklinde doğrayın ve saca alın. Tereyağı ekleyip, et suyunu salıp, çekene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Toz kırmızıbiberi katın ve sürekli karıştırarak kavurun. Eti ayrı bir kaba boşaltıp, saca kıyılmış taze soğan, yemeklik doğranmış soğan, kabukları soyulup küp doğranmış domates ve kıyılmış sivri biberi ilave edin. Kısık ateşte 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Eti ekleyip, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tuzunu, karabiberini ayarlayın. Lavaş ekmeğini etin üzerine bastırarak etin suyunun geçmesini sağlayın. Eti lavaşa sarıp, sıcak olarak servis yapın.

LAVAŞ EKMEĞİ

Malzemeler

3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
Bir buçuk su bardağı ılık su

Lavaş Ekmeği Yapılışı
Un, tuz ve tozşekeri derin bir kapta karıştırarak ortasını havuz şeklinde açın. Ilık su ilave ederek yeniden yoğurun. Üzerini tülbentle örterek yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru 15 eşit parçaya bölerek, elinizde yuvarlayın. Düz bir zemin üzerine un serperek parçalara ayırdığınız hamurları çok incecik yufkalar şeklinde açın. Teflon tavada veya sac üzerinde her iki tarafını pişirin. Pişirdikten sonra kurumaması için, üst üste dizerek tülbent arasında saklayın.

Fotoğraf: Lavaş Ekmeği Tarifi 


Malzemeler

    3 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı tozşeker
    Bir buçuk su bardağı ılık su 

Lavaş Ekmeği Yapılışı
Un, tuz ve tozşekeri derin bir kapta karıştırarak ortasını havuz şeklinde açın. Ilık su ilave ederek yeniden yoğurun. Üzerini tülbentle örterek yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru 15 eşit parçaya bölerek, elinizde yuvarlayın. Düz bir zemin üzerine un serperek parçalara ayırdığınız hamurları çok incecik yufkalar şeklinde açın. Teflon tavada veya sac üzerinde her iki tarafını pişirin. Pişirdikten sonra kurumaması için, üst üste dizerek tülbent arasında saklayın.

MISIR EKMEGİ

Malzemeler

4 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı dövülmüş fındık
1 çay kaşığı karbonat

Üzerine: Yarım çay bardağı kıyılmış fındık

Mısır Ekmeği Yapılışı
YUMURTALARI geniş bir kaba kırın. Üzerine tozşeker ve yoğurt ilave edip çırpın. Sıvıyağ, dövülmüş fındık ve karbonatı ilave edin. Azar azar un ekleyerek elinizle hamuru yoğurun. Bekletmeden, küçük boy bir kelepçeli kalıba yerleştirin. Elinizle düzeltip, üzerine bıçakla baklava dilimi şeklinde kesikler atın. Fındık serpin. 10 dakika dinlendirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin.

Fotoğraf: Mısır Ekmeği Tarifi 


Malzemeler

    4 su bardağı mısır unu
    2 adet yumurta
    1 su bardağı yoğurt
    Yarım çay bardağı tozşeker
    Yarım çay bardağı sıvıyağ
    Yarım su bardağı dövülmüş fındık
    1 çay kaşığı karbonat

    Üzerine: Yarım çay bardağı kıyılmış fındık 

Mısır Ekmeği Yapılışı
YUMURTALARI geniş bir kaba kırın. Üzerine tozşeker ve yoğurt ilave edip çırpın. Sıvıyağ, dövülmüş fındık ve karbonatı ilave edin. Azar azar un ekleyerek elinizle hamuru yoğurun. Bekletmeden, küçük boy bir kelepçeli kalıba yerleştirin. Elinizle düzeltip, üzerine bıçakla baklava dilimi şeklinde kesikler atın. Fındık serpin. 10 dakika dinlendirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin.

KABAK ÇORBASI

Malzemeler

3 adet orta boy kabak
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
1’er tutam tuz ve nane

Kabaklı Çorba Yapılışı
RENDELENMİŞ soğanı ve sıvıyağı bir tencereye alın. Kısık ateşte 1-2 dakika çevirin. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş kabağı ilave edip, karıştırın. Rendelenmiş domates, pirinç ve sıcak suyu ekleyip, kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pirinç yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatıp, tuz ve nane ilave edin. 2- 3 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

ISPANAKLI MAYALI BÖREK

Malzemeler
· 1 kg un
· 1 paket yaş maya
· Tuz
. 2 kasik yogurt
. yarim su bardagi sivi yag
. 1 yemek kasigi seker
. 1 su bardagi ilik sut
. 1cay kasigi mahlep
İçi:
· ıspanak
· 1 baş soğan
· 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
· Baharatlar
. 1 adet kirmizi tatli biber
Hazırlanışı:
1-Öncelikle tum malzemeler ve aldigi kadar unla ele yapısmayacak kıvamda bir hamur yoğrulur.
2-Hazırlanan bu hamur mayalanmaya bırakılır.
3-Bu arada ıspanaklar çok ince kıyılır. Üzerine 1 baş soğan ve kirmizi biber çok küçük doğranarak ilave edilir. Tuz ve baharatlar da ilave edildikten sonra elle iyice yoğrularak ıspanaklar ezilir.
4-Bu arada mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parça koparılıp elle oval biçimde açılıp yassıltılır.
5-Bir kenarına içten yerleştirilip önce rulo yapılır sonra rulo kendi etrafında döndürülerek burgu haline getirilip tepsiye dizilir.
6-mayalanmaya birakilir ve uzerine siviyag yumurta sarisi karisimi surulur,200 derece firinda kizarincaya kadar pisirilir..

SALATA MEZE

1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates (kabuklarıyla)
1 adet büyük boy salatalık (kabuklarıyla)
2 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı pul biber ( acı sevenler oranı arttırabilir)
domates, soğan, sarımsak, salatalık, maydanoz ve biberi robota alın. çok ezilmemelerine özen göstererek robotta 1-2 kere çektirin. derin bir kaseye alın. içine salça, pul biber, zeytinyağ , tuz ve nar ekşisini koyup elinizle tüm malzemeler özdeşene kadar karıştırın. servis tabağına alıp üzerini maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz. kızartılmış küçük ekmeklerin üzerine koyarak da masada değişik sunum yapabilirsiniz.

EVDE PEKMEZ SUCUĞU YAPIMI

Evde Cevizli Pekmezli Sucuk yapımı denilince ilk başta insan korkuyor ama şuna inanın çok kolay bir yapımı var . Evde yaş pasta yapmaya kalkmak bana göre daha zor bir durum. Çıkan bulaşıkları düşününce, en azından burada bulaşık derdi pek olmuyor. Erkeklerin bile rahatlıkla yapacaklarını iddia ediyorum. 

Tarife geçelim...Ben burada 1kğ ceviz içi 1,5 kğ pekmez için tarif veriyorum 

MALZEMELER
1. Yorgan ipi 3-5 metre
(pazarda makarası 2.5 tl. her zaman her eve lazım bir malzeme, dolma kuruturken işe çok yarıyor doğrusu.)

2. 1 kğ Ceviz içi 
(yarım ceviz içi bıçak yardımıyla ikiye bölünecek yani bir ceviz 4 parça olacak şekilde hazırlanır ben kabuklu ceviz kullandım kğ 8 tl 1 kğ iç için yaklaşık 2 kğ gerekli tavsiyem cevizleri siz kırın kıracak yardımıyla kolayda oluyor)

3. 1 su bardağı Buğday nişastası 
(marketlerde 400 grlık paketler halinde satılıyor 1.2 tl)

4. 1/2 su bardağı toz şeker

5. 1,5 kğ pekmez 
(köylü kadınlardan pazardan aldım kilosu 9 tl ama ben bulamam diyorsanız marketlerde ünlü markalarında var onlardan kullanın)

6. 3lt su (3 büyük cam kavanoz)

7. 3 su bardağı un

YAPIMI 
Ceviz içleri yorgan ipine düğme diker gibi geçirilir. Ceviz içlerini kuruysa nemlendirin kolay dizilirler ipe takarken kırılmazlar. ( Kevgire koyup sudan geçirin temiz bir sofra bezine alın aynı şey)



ben evde çamaşırlıkta kurutacağım için iki taraflı geçirdim. cevizler arasında boşluk kalmamasına özen gösterin. işlem bitince ipin uçlarına düğüm atın ki cevizler dökülmesin.



Malzemelerin kaynayacağı tencereye pekmez ve suyu dökün karıştırın sulandırılmış pekmezin üçte birini başka bir kaba alın nişasta ve unu bu kaba ekleyin, iyice çırpıp tel süzgeçten geçirin. Topaklanmış un, nişasta yoksa tel süzgeçten geçirmenize gerek kalmaz. Tencerede kaynayansulandırılmış pekmeze bu karışımı ağır ağır ilave edin. Bu arada orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırın ki dibine tutmasın ve homojen bir şekilde kıvam alsın.(yaş pasta muhallebisi kıvamı elde edilince tencere ateşten alınır.) Zaten tencerede onlarca küçük kabarçıklar oluşunca kıvamın elde edildiğini sizde anlayacaksınız.



ipe dizilmiş cevizler tencereye batırılarak çıkarılır ve çamaşırlığa asılır. (Çok eğlenceli )Ben çamaşırlığın altına büyük bir sini koydum. Peltenin kıvamını iyi ayarladığım için damlama da pek olmadı. 







Artan pelteyi tepsiye ince bir tabaka halinde sıvayarak pestil haline getirebilirsiniz.










Ben pelteyi tepside biraz kuruduktan sonra parçalara ayırıp temiz bir bez üstünde kurutmaya devam ettim.



Eğer yazın yapıyorsanız gölgede, kasım ayında pastırma sıcaklarında güneşli serin havada kurutabilirsiniz. Sucuklar kuruduktan sonra kalın olması için bir daha pelte hazırlayıp batırabilirsiniz. Uğraşamam diyorsanız ilk seferinde bir kez değil iki kez pelteye batırıp çıkartın. KURUTTUKTAN SONRA STREÇ FİLİME SARIP MUHAFAZA EDEBİLİRSİİZ  
GÜL HANIMIN ELLERİNE SAGLIK