6 Kasım 2013 Çarşamba

MİSSS GİBİ AŞURE

MALZEMELER:
2 su bardağı döğme (bazı yörelerde yarma veya aşurelik buğday da denir)
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
2 çay bardağı kuru üzüm
2 çay bardağı kuru incir
2 çay bardağı kuru kayısı
2 su bardağı şeker
5 adet karanfil
1,5 çay kaşığı tarçın
bir fiske tuz(bir çay kaşığının ucu kadar)
su (YAPILIŞINDA NE KADAR KULLANILACAĞINI YAZDIM)
ÜZERİ İÇİN:Ceviz (Servis ederken ceviz serpin.içine ceviz atıldığında karartıyor)
YAPILIŞI:Nohut,kuru fasulye ve döğmeyi 1 gece önceden suda bekletin.1 gece bekledikten sonra ertesi gün nohutu 5 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlayın.yumuşadığı gibi ocağı kapatın.fazla yumuşamasın.suyunu süzün.kuru fasulyeyi başka bir yerde 5 su bardağı suyla yumuşayana kadar haşlayın.yumuşadığı an ocağı kapatın.fazla yumuşamasın.suyunu süzün.döğmeyi ayrı bir tencerede 9 su bardağı suyla haşlayın.yumuşasın ama dağılmasın.suyunu kesinlikle süzmeyin.döğme haşlandıkça suyu kıvamlı olur.döğmenin suyu aşurenizi kıvamlı yapıyor.
KÜÇÜK BİR NOT:eğer haşlama sırasında döğmenin suyu azaldığı halde haşlanmadılarsa sıcak su ekleyebilirsiniz.
5 kiloluk tencereye haşlanmış döğmeyi suyuyla beraber koyun.Haşlanmış nohutu ,haşlanmış kuru fasulyeyi koyun.döğmenin suyu yeterli olmadığı için üzerlerine 6 su bardağı(kaynar) sıcak su koyun.birlikte 5 dk.ara ara karıştırarak pişirin.
bu sürenin sonunda kuru üzüm,küp küp küçük kesilmiş kayısı,küp kesilmiş incir ve karanfili ekleyin. ara ara karıştırın ve pişirin.bu eklediğimiz meyveler yenebilir şekilde yumuşasın. (özellikle incir ve kayısı)yumuşamaları 5-10 dk arasında oluyor. toz şeker ve tuzu ekleyip karıştırın.5-10 dk.daha dibi tutmasın ve şeker erisin diye ara ara karıştırın.aşureniz zamanla koyulaşacağı için 2-2,5 SU BARDAĞI KAYNAR SU DAHA EKLEYİN.KAYNASIN.5-10 dk.süre sonunda ocağı kapatmaya yakın tarçın atın.kaselere paylaştırın.ılıyınca buzdolabına koyun.servis ederken dövülmüş ceviz serpin.AFİYET OLSUN…
ÖNEMLİ NOT: SUYU KIVAMLI OLACAĞI İÇİN SICAK SU EKLEMELERDEN TEDİRGİN OLMAYIN.ÇOK KOYULAŞIRSA SICAK SU EKLEYİP TEKRAR KAYNATABİLİRSİNİZ.
NOT:DÖĞME 1 SAATTE HAŞLANDI.NOHUT VE KURU FASULYE 1,5 SAATTE HAŞLANDI.(HAŞLAMA SÜRESİNİ İSTEYENLER İÇİN)
NOT:İSTEĞE BAĞLI OLARAK İÇİNE FISTIK,FINDIK KOYABİLİRSİNİZ.BEN SERT OLDUKLARI İÇİN KOYMUYORUM.ÜZERİNE CEVİZ HARİCİNDE NAR TANELERİDE KONULABİLİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder