20 Ekim 2013 Pazar

PATATESLİ SU BÖREGİ MANTI

patatesli su böreği (aslında birçok ismi var )
MALZEMELER:
4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta
PATATESLİ HARCI İÇİN:
6 adet patates
1 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı reyhan

patatesleri haşlayıp ezin.tavaya sıvı yağı ekleyin küçük doğranmış soğanları hafif öldürün salçayı ekleyerek bir kaç dakika daha karıştırın ezilmiş patatesleride ilave edin ve karış tırın tuz,karabiber , pul biber,kimyon ve reyhanıda ekleyip karıştırp ateşi kapatın
TEREYAĞLI SOS İÇİN:
250 gr tereyağı(hakiki tereyağı olursa çok lezzetli olur)
1 yemek kaşığı salça(biber-domates karışık)
3 diş sarımsak
hamurları haşladıgınız sudan bir kepçe

YAPILIŞI: 4,5(dört buçuk) su bardağı unu yoğurma kabına eleyin.suyu ekleyin.bu hamur kulak memesinden sert olması gerekiyor.(fakat kayseri mantısının hamuru kadar sert olmuyor).yumurtayı ve tuzu ekleyin ve yoğurun.(yoğurmakta güçlük çekerseniz su ekleyebilirsiniz ama çok az).hamuru bezelere ayırın.ben 4 bezeye ayırdım.hamurların üzerine nemli bez örtün.bir bezeyi alıp hamur tahtasında tahtaya un serpip hamuru oklavayla açın.hamur yufka kadar ince olmasın.her bezeden servis tabağından biraz büyük hamur açtım.tek başına kapattığım için hamurlar kurumasın diye bezeleri küçük yaptım.hamuru su bardagı yada çay bardagı yardımıyla kesin hamura 1 tatlı kaşığı kadar patatesli harçtan koyup hamuru börek şeklınde kapatın.tepsiye koyun.arada üzerine hafif un serpin, birbirine yapışmasın.bu şekilde bütün bezeleri açıp,kesip, patatesli harç koyup kapatın.mantılara un serpmeyi unutmayın.
tencereye 2 litre su koyun.kaynatın.tencerede kaynayan suya 2 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun.patatesli mantılarıda tencereye ekleyin.mantılar su yüzeyine çıkana kadar haşlayın.emin olmak için hamurun pişip pişmediğine bakabilirsiniz.haşlanan mantıların suyunun tamamını dökün.(makarna gibi suyu süzgeçte süzün.)
bu arada tavada tereyağlı sosu hazırlayın.tereyağını eritin.eridikten sonra 2-3 dk.daha eriyen yağı pişirin.(hakiki tereyağı eridikten sonra biraz daha kızdırılıyor.) salçayı ve sarımsagı ekleyin, kavurun .bir kepçede haşlama suyundan ilave edin bırazdaha kavurun ocaktan alın.patatesli mantıları servis tabağına koyun.üzerine tereyağlı sosu gezdirin. süslemek için sumak kullana bilirsiniz
not(hamuru kare kare kesip üçğen şekildede yapbilirsiniz hangısı kolayınıza gelıyorsa )afiyet olsun
Beğen ·  · 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder